Is het jouw trauma of dat van je voorouders?

De wereld van

Blokkades aankijken en je ermee verhouden

In mijn vorige verhaal beschreef ik mijn eerste opstelling en wat mij dat bracht. Maar waarom hebben we nu eigenlijk zo vaak het gevoel dat we vastlopen? En waarin lopen we dan vast? En waarom zijn opstellingen dan zo’n prettige en goede manier om naar deze blokkades en problemen te kijken? Best lastig om kort te beschrijven, want opstellingen kun je het beste ervaren… Als je meer wilt weten, lees dan bijvoorbeeld het boek Het nieuwe opstellen dat ik in 2018 samen met Hylke Bonnema schreef.

Als we geboren worden, komen we als puur wezen ter wereld. In de loop van ons opgroeiende leven, gaat dat pure steeds een beetje verder naar binnen. Let wel: ik zeg niet dat het verdwijnt. Het verplaatst zich doorgaans echter wel steeds verder op de achtergrond. Doordat er zich allerlei lagen vormen, bovenop die pure kern. Dat kan door heel veel verschillende situaties en gebeurtenissen veroorzaakt worden. Soms door echt traumatische voorvallen en soms zelfs al doordat je je als kind een kort moment niet gehoord of gezien voelde. Of vanwege een voorval dat refereert aan iets wat er gebeurde toen je nog bij je moeder in de buik zat. Om de emoties van toen aan te kunnen, ontwikkelen we een of meer overlevingstechnieken. En waar dat aangepaste gedrag in die situaties helpend was, is het dat in andere situaties vaak helemaal niet. Gevolg: we ervaren blokkades in bepaalde levensgebieden. Zoals in liefde, relaties en intimiteit, in lichaam, gezondheid en ziekte, en in werk, carrière en geld.

Foute mannen

Zelf vind ik dat ik geen echt traumatische ervaringen heb gekend in mijn leven. En toch ervaar ook ik allerlei blokkades in mijn leven. (Enigszins geruststellend: iedereen kent dus in meer of mindere mate blokkades.) Een aantal – in eerste instantie niet heel spannende – situaties heeft wel degelijk sporen achtergelaten. In mijn latere leven uitte zich dat bijvoorbeeld in de keuze voor een reeks van foute mannen. De ene man ging vreemd bij het leven en bij de volgende was ik degene met wie hij vreemdging in zijn relatie. Tot in mijn huidige relatie speelde mijn opgebouwde wantrouwen een rol. Inmiddels niet meer overigens ;-)

Zeven generaties

In systemisch werk kijk je overigens verder dan alleen jouw familie en directe omgeving. Misschien heb je al eens gehoord dat iets zeven generaties invloed kan hebben. Superinteressant! Heel vreemd is het niet; als je iets vervelends meemaakt, weet je misschien al dat die negatieve energie zich kan vastzetten in je lijf. Als je tijdens je leven niet durft (of er niet aan toekomt) die negatieve energie aan te kijken, je ermee te verhouden, dan ‘nestelt’ dit zich op de lange termijn in je dna. Je gaat je ernaar gedragen. Kort voorbeeld: een van jouw grootouders van je vaders kant heeft moeten leven met een familiegeheim. Dat ze er niet over mochten/konden praten, heeft waarschijnlijk geresulteerd in een gezinssituatie die niet uitblonk in openheid. Dikke kans dat jouw vader ook weinig communicatief was in zijn relatie met je moeder en naar jou als kind. Of misschien compenseerde hij het gebrek aan communicatie tijdens zijn jeugd wel met juist ander gedrag dat niet constructief was in zijn volwassen leven. Jij hebt hierdoor wellicht ook allerlei overlevingstechnieken ontwikkeld, die je weer kunt doorgeven aan jouw kinderen. Trauma’s van je voorouders kunnen dus gevolgen hebben later in de bloedlijn.

Om te onderzoeken waar jouw blokkades zitten – en daarvoor hoef je niet per se feiten uit je familie te weten – zijn familieopstellingen bij uitstek geschikt. Ze maken namelijk verborgen verhalen en dus blokkades zichtbaar. Soms doordat je tijdens een opstelling de puzzelstukjes van jouw familie en jouw leven kunt leggen, soms op energetisch niveau, zonder alle feiten te kennen. En de manier waarop vind ik – hoe heftig het soms is om de blokkades aan te kijken en je ermee te verhouden – heel liefdevol. De omschrijving die ik het meest gebruik is: systemisch werk heeft geen oplossing voor datgene waar je tegenaan loopt, maar het zorgt voor beweging. Waardoor de blokkade op een gegeven moment geen invloed meer heeft in je leven. Zie je hoe opstellingen en yoga nidra elkaar aanvullen? Je (ver)werkt op een niet-fysiek niveau waar je tegenaan loopt in het leven.

Over Cuny

Ik ben communicatieadviseur, tekstschrijver, familieopsteller (school ‘Het Nieuwe Opstellen’ van Hylke Bonnema), Deeprelax® yoga nidra-docent, en Personalised Yoga- en Sri Sri Yoga®-docent. Ik heb dus iets met verhalen. Dat zit zo. In mijn beleving schrijf je – als broodschrijver – vaak met je verstand. Tijdens een yogapractice of -les zak je al wat meer in je lijf; als je ervoor openstaat vertelt je lijf je hoe het op dat moment met je gesteld is. In het dagelijks leven gaan we vaak voorbij aan onze pijntjes en stijfheid. Door met aandacht yoga te beoefenen, kun je al heel snel voelen waarom je dat niet wilt aangaan. En met zowel familieopstellingen als yoga nidra daal je nog dieper af in jezelf. Als je bereid bent te luisteren (observeren) zonder oordeel kun je op dat niveau je zielsverhaal voelen. In jouw diepste binnenste vind je jouw essentie.

Tags
  • blokkades aankijken
  • de wereld van
  • familieopstellingen
  • House of Deeprelax Basis Training
  • intuitie
  • systemisch werk

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.