Bye Bye Corona Stress.

De wereld van

Eerste hulp bij angst, stress en fysieke vermoeidheid

Ik schrijf elke week weer over wat ik om mij heen zie en hoor gebeuren. Zelfs vrienden waarvan ik dacht dat die onbeperkt door konden razen in onze welbekende ratrace, komen nu tot inzicht dat ze dit helemaal niet meer willen. 

Elke dag hoor ik hoeveel mensen angstig, gestrest en onzeker zijn. En elke week verschijnt er wel een nieuw artikel in de krant, dat deze vermoedens bevestigt. Zoals dit onderzoek wat in meerdere artikelen wordt geanalyseerd.

Hieruit blijkt dat bijna 75% van de jonge mensen onder de 35 jaar gedurende ‘corona’ last heeft gehad van psychische klachten. Dit varieert van lichte klachten, zoals piekeren en prikkelbaar zijn, tot heftige symptomen zoals depressiviteit en paniekaanvallen. 

Dat aantal staat tegenover 60 procent van de Nederlanders die zeggen door de corona tijd last te hebben (gehad) van mentale klachten. 

Tijd dus om te delen hoe ik omga met mentale en fysieke uitdagingen in mijn eigen leven.

Mijn allergrootste ‘geheime wapen’ is routine. Dat klinkt waarschijnlijk een stuk minder spannend dan je had verwacht, maar ik beloof je dat mijn routine ook een aantal spannende onderdelen bevat. 

“Angst, frustratie en fysieke vermoeidheid liggen elke dag op de loer in mijn proces.”

Ik zit momenteel in een eigen persoonlijke ‘intense fase’. De reden hiervan houd ik liever lekker voor mijzelf, maar er komen een hoop ‘break down’ momenten bij kijken. Angst, frustratie en fysieke vermoeidheid liggen elke dag op de loer in mijn proces. 

Een paar jaar geleden had ik vriendelijk bedankt voor het bewust opzoeken van deze donkere kanten in mijzelf, vandaag de dag grijp ik dit soort situaties het liefst flink bij de ballen. Het was namelijk tijd voor een flinke schoonmaak. Zo eentje waarbij je ook schoonmaakt op de plekjes die je met het blote oog niet ziet, maar die uiteindelijk steeds viezer worden. 

En nu ben ik in staat om die spannende klappen op een liefdevolle manier op te vangen. Waardoor ik deze fase juist als heel bijzonder en krachtig ervaar.

Hierbij dus mijn ‘eerste hulp in een stressvolle periode’ tips 

Stick to the plan. 

Er zijn tientallen technieken op de markt die kunnen helpen bij stress. Daarom is het belangrijk om keuzes te gaan maken en het daar voorlopig ook bij te houden. Anders heb je ook nog te maken met keuzestress en dan zul je nooit discipline en focus vinden in jouw eigen proces. Mocht je behoefte hebben aan begeleiding hierbij? In onze laagdrempelige Droomleven Training komen een heleboel technieken aan bod, die je ook gelijk gaat uitproberen en, indien gewenst, kunt integreren in je dagprogramma. Klik hier om naar deze training te gaan. 

Deeprelax Nidra Breath

Een van de manieren waarop ik mijn eigen angst of verdriet liefdevol kan opvangen en uiten, is met onze Nidra Breath sessies, zoals Apertura. Deze zijn o.a. gebaseerd op de transformational breath techniek. Voor mij is dit de meest bevrijdende techniek die ik zelfstandig thuis kan toepassen. Elke sessie laat ik mijn emoties de vrije loop en moet ik hard huilen, schreeuwen of lachen. En iedere keer is het weer zo’n enorme bevrijding. 

De techniek die, onze breath coach, Dorien in deze sessie gebruikt is een krachtige, liefdevolle, veilige en zelfhelende techniek, waarmee je leert je ademhaling te verruimen. Vooral het gebruik van het middenrif is daarbij belangrijk. Wanneer je daar aandacht aan besteedt, leer je om dieper in de buik te ademen en stapsgewijs je volledige ademhalingscapaciteit aan te spreken. Aansluitend op deze ademsessie verzorg ik een verzachtende Deeprelax Yoga Nidra sessie, om jou na de sessie in een warm en veilig badje te laten glijden. Je eindigt deze sessie in een heel diepe staat van ontspanning en vertrouwen.

(LET OP: Zorg dat je de eerste keer altijd eerst de uitleg en gezondheid-disclaimers leest)

Creëer een liefdevolle routine 

Als je in het proces hiervoor er achter bent gekomen welke technieken jou helpen bij een ontspannen en energieke dag, kun je deze gaan verwerken in een dagelijkse/wekelijkse routine. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; elke dag 30 minuten bewegen, geen schermen meer na 8 uur s’avonds, een yoga sessie voor het slapengaan, een kort ochtendritueel, elke pauze even wandelen, geen koffie meer, in focus blokken, werken enzovoorts. Ik heb nu bijvoorbeeld veel ruimte gemaakt in mijn dagen voor veel selfcare, maar wellicht ben jij een fulltime medewerker en moeder. Dan zul je iets creatiever met eenzelfde schema moeten omgaan. Maar het gaat om de focus en de routine, niet om de hoeveelheid. Print dit schema vervolgens uit en hang het om meerdere plekken in je huis en bij je computer op het werk. 

Om je te laten zien hoe eenvoudig nieuwe routines, vanuit liefde voor jezelf, kunnen zijn. Bedenk een nieuwe gewoonte die je aan je dagelijkse routine zou willen toevoegen en deel deze op in heel kleine stapjes. 

Kleine opdracht 

Bijvoorbeeld: Een ochtend of- avondritueel voor iedere dag:

  • Begin elke dag met 2 minuten mediteren of schrijven
  • Of leg een journal en een kaarsje op een vaste plek. Steek elke ochtend of avond dat kaarsje aan en schrijf in je journal op waar jij dankbaar voor bent, gevolgd door een intentie voor die dag of nacht. 

Als je dit dagelijks doet raak je er vanzelf aan gewend. Het is de kunst dit zo comfortabel en vertrouwd mogelijk te maken zodat je systeem daarop reageert door dit gevoel uiteindelijk elke dag weer uit zichzelf op te roepen. Een nieuwe gewoonte is geboren. 

Zo vind ik het maken van een heerlijke, romige latte in de ochtend het fijnste wat er is. Voorzien van deze eigen koffie-to-go laat ik vervolgens graag de hond uit, of doe ik een Yoga Nidra. Soms rol ik zelfs mijn yogamatje uit. Allemaal vanuit dat gevoel van comfort.

Heb je nog even tijd? Probeer dan nu je eigen nieuwe routine meteen uit!

Tags
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.