SLAAP YOGA KAN JE HELPEN LICHTER EN ENERGIEKER TE LEVEN
Het verhaal van Cuny

Yoga Nidra… Ik kende het wel, maar pas sinds ruim een half jaar weet ik pas écht hoe het werkt. Vanaf 1996 heb ik veel breathwork- en meditatiecursussen gedaan bij Art of Living. En daar maakte ik ook kennis met ‘the yogic sleep’. Tijdens deze cursussen werd er altijd wel Yoga Nidra gedaan. In een – zoals ik nu weet – wat traditionelere vorm. Heerlijk vond ik het. Hoewel het niet in mijn hoofd opkwam om Nidra-sessies op apps of online op te zoeken. In 2016 zette mijn Yogateacher ook Yoga Nidra in tijdens onze Personalised Yoga® teachertraining. Heel anders dan wat ik tot dan toe kende, maar nog steeds relatief traditioneel. Al moesten we wel een beetje grinniken om de stem; die was van Ad Visser. Wie kent ‘m nog, de presentator van Toppop? Hij schijnt helemaal het spirituele pad te zijn opgegaan na zijn flamboyante tv-carrière.

GESCHREVEN DOOR CUNY STELPSTRA 

Mijn tweede Yogateachertraining (Sri Sri Yoga) in 2018 was fantastisch, maar wel een soort bootcamp. Drie weken lang stonden we om 5 uur op en sliepen we pas rond middernacht. ‘A rigourous program’, zoals ze het zelf omschreven. De reden dat we het volhielden? Enorm lange shavasanas en Yoga Nidra. Korte en langere sessies, we hadden er wel 2, 3, soms wel 5 op een dag. Joe!

Later dat jaar kwam ik via Instagram Eliane tegen. Ik was meteen geïntrigeerd. Maar in mijn planning lukte het niet direct om mee te doen aan haar Deeprelax teachertraining. Gelukkig eind vorig jaar wel. En boy, wat een eyeopener. Ik wist helemaal niet dat zelf scripts schrijven tot de mogelijkheden behoorde en ook niet welke mogelijkheden er allemaal zijn. De Deeprelax-methode die Eliane heeft ontwikkeld is echt mindblowing wat mij betreft. De traditionele Indiase Yoga Nidra-technieken – weldoordacht – gemixt met westerse, meditatie- en hypnosemethodieken. Het werkt zo ontzettend direct, het effect is zo merkbaar.

Zo had ik tijdens haar teachertraining erg last van mijn polsen. Ik wist niet hoe het kwam, ik wist alleen dat ik al een hele tijd geen Yogapractice meer kon doen waarbij ik mijn handen/polsen moest gebruiken. Tijdens de sessies met Eliane waren het precies de spiertjes in mijn handen en polsen waarin ik samentrekkingen voelde. En heel recent, tijdens een online Nidra-/meditatiesessie van Eliane schoten mijn kaken ein-de-lijk letterlijk in de ontspanning, iets wat me tijdens zittende meditaties slechts zelden tot nooit gebeurt. Kortom, ik ben enórm overtuigd van de helende krachten van ‘slaapYoga’.

Dat is precies de reden waarom ik het belangrijk vind Yoga Nidra verder te verspreiden. Ik kijk met bewondering naar de kracht van Eliane waarmee ze House of Deeprelax neerzet. Ze heeft een missie en dat is heel duidelijk. Ik draag daar heel graag aan bij. Komende maand geef ik een zeer lange sessie en de afgelopen tijd heb ik wat sessies aan vrienden en bekenden gegeven. Stuk voor stuk vinden ze het a-maaaaa-zing. Ze zijn unaniem over het effect op hun slaap: die is duidelijk verbeterd.

Ik heb ervaren hoe laagdrempelig yogic sleep is. Je hoeft echt niet meer te doen dan op te dagen, heerlijk ontspannen te gaan liggen en je te laten meevoeren op de stem van de teacher. Je lichaam doet de rest. Die ontspanning – en bij regelmatige beoefening zelfs heling – kan iedereen gebruiken. Ons leven in de huidige maatschappij staat continu onder druk, we voelen ons gestrest, raken steeds verder van onszelf verwijderd en dat resulteert weer in allerlei psychische en lichamelijke klachten. Yoga Nidra is een ontzettend fijne manier van leven. Ik zie het niet als tool, want tools zet je in (en kun je ook ‘misbruiken’), maar als een lifestyle. Dat is echt iets anders; slaapYoga kan je helpen lichter en energieker te leven en het zelfhelende vermogen van je lijf (weer) te stimuleren. Als je er maar een regelmatige practice van maakt.

Een ding is zeker: Nidra-sessies gaan een vast onderdeel uitmaken van mijn retreats (mijn eerste is in mei). Het sluit zó naadloos aan bij mijn wens om anderen te laten kennismaken met meer rust en balans in hun hoofd en leven. Want dat is wat we vaak missen. Ons hoofd is overvol, vol met gedachten, met verhalen. De verhalen die we onszelf vertellen worden steeds groter of meer waarheid in ons hoofd. Of we dragen verhalen uit het verleden met ons mee, uit onze familielijn. Om welke verhalen het ook gaat, ze hebben effect op ons lijf; we krijgen fysieke of mentale klachten. De expertise die ik tot nu toe opbouwde in het schrijversvak, als Yogadocent en als familieopsteller combineer ik in mijn retreats. Daarbij komt nu Yoga Nidra; een waanzinnige toevoeging – immers met het vertellen van en je mee te voeren in een magisch verhaal, kalmeren de verhalen in je hoofd. Zo hoop ik dat mensen na een retreat, fris in hun hoofd, met lichte tred en vol energie weer vertrekken.