PreMenstrueel Syndroom

PMS

Voor veel vrouwen verloopt de periode vlak voor de menstruatie niet zonder klachten en is er sprake van een Premenstrueel Syndroom (afgekort PMS). Sommigen hebben er weinig last van terwijl anderen het juist heel zwaar te verduren hebben. Hieronder zullen we dieper ingaan op wat PMS is, hoe het wordt veroorzaakt, wat de symptomen zijn en hoe het wordt behandeld.

Wat is PMS?

PMS of te wel het PreMenstrueel Syndroom zijn de lichamelijke en emotionele klachten die optreden, één tot twee weken voordat een vrouw ongesteld wordt. De symptomen/klachten verdwijnen gewoonlijk zodra de menstruatie is begonnen. Na de overgang zal de vrouw ook geen last meer hebben van PMS.

Hoe wordt PMS veroorzaakt?

Alhoewel men nog niet zeker weet wat de exacte oorzaak van PMS is, zijn er enkele factoren waarvan bekend zijn dat ze een rol spelen, zoals:

  1. Cyclische veranderingen van bepaalde hormonen, zoals progesteron en oestrogeen gedurende de maandelijkse cyclus van de vrouw. Als er na de eisprong geen bevruchting van de eicel plaatsvindt, treedt er een daling op in de productie van progesteron en oestrogeen. Deze daling is grotendeels verantwoordelijk voor de lichamelijke klachten.
  2. Chemische veranderingen in de hersenen. Door die premenstruele oestrogeendaling neemt ook de hoeveelheid serotonine in de hersenen af. Serotonine is een neurotransmitter die belangrijk is voor de regulatie van onze stemming. Een tekort aan serotonine leidt tot depressie, slaapproblemen, vermoeidheid en problemen met de eetlust.
  3. Depressie. Vrouwen met een familie- of persoonlijke geschiedenis van depressie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie vlak voor de menstruatie.

Symptomen van PMS

De symptomen van PMS  worden verdeeld in lichamelijke en emotionele/mentale symptomen.

De fysieke symptomen zijn:

  1. Gezwollen en/of pijnlijke borsten
  2. Constipatie of diarree
  3. Een opgeblazen gevoel
  4. Krampen
  5. Hoofdpijn en/of rugpijn
  6. Lage tolerantie voor licht en geluid

 De emotionele/mentale symptomen zijn:

  1. Geïrriteerd/agressief zijn
  2. Vermoeidheid
  3. Slaapproblemen
  4. Verandering in de eetlust
  5. Concentratieproblemen
  6. Gestressed en/of zenuwachtig zijn
  7. Depressie
  8. Stemmingswisselingen
  9. Verminderd libido

Behandeling PMS

De manier waarop PMS wordt behandeld is afhankelijk van de klachten. PMS kan worden behandeld door middel van: 

Medicatie:

  • Antidepressiva, pijnstillers, plastabletten (verminderen het opgeblazen gevoel) en de anticonceptiepil (dit remt de eisprong waardoor er geen PMS symptomen meer optreden)

Aanpassen van de eetgewoonten:

  • Meerdere kleinere porties gedurende de dag eten  i.p.v. 3 keer per dag een zware maaltijd (dit vermindert het opgeblazen gevoel).
  • Het gebruik van zout en het nuttigen van zoute voeding beperken (voorkomt het opgeblazen gevoel en voorkomt dat het lichaam teveel vocht vasthoudt).
  • Voedingsmiddelen gebruiken die complexe suikers bevatten (b.v. fruit, groenten, volkoren producten) i.p.v. producten die veel geraffineerde suikers bevatten.
  • Voedingsmiddelen gebruiken die rijk aan calcium zijn (b.v. melkproducten of supplementen).
  • Het gebruik van cafeïne en alcohol vermijden.

Regelmatig sporten

  • Meerdere dagen per week, liefst dagelijks, steeds minimaal 30 minuten lang flink lopen, fietsen, zwemmen of een andere aërobe activiteit ondernemen.
  • Regelmatige sporten zorgt voor een verbetering van de gezondheid in zijn geheel en zorgt voor een afname van de vermoeidheid en de depressieve gevoelens.

Ontspanning

  • Er zijn verschillende manieren om te ontspannen zoals meditatie, yoga of massage. Deze zorgen voor een vermindering van stress hetgeen kan leiden tot een afname van hoofdpijn en slaapproblemen.
  • Alhoewel PMS een lastige aandoening is, is het gelukkig goed te beïnvloeden door een gezond eetpatroon, regelmatig sporten en voldoende ontspanning.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.