Neurotransmitters spelen een essentiële rol in het lichaam en zijn belangrijke boodschappers van informatie. Een disbalans kan leiden tot overprikkeling of een depressie. Wat zijn neurotransmitters en kun je ze zelf in balans houden? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn chemische stoffen oftewel boodschappers, die worden geproduceerd door de zenuwcellen. Ze zorgen ervoor dat een prikkel wordt overgedragen van een zenuwcel naar een spiercel, kliercel, hersencel of een andere zenuwcel. Zo spelen ze een belangrijke rol in de informatieverwerking van het lichaam.

Hoe werkt een neurotransmitter?

Neurotransmitters zijn boodschappers die helpen om informatie tussen de cellen in het lichaam door te geven. Zo werkt dit proces in simpele stappen:

  1. Signaal in de hersencel: In een cel ontstaat een elektrisch signaal of prikkel. Dit signaal reist door de cel naar het einde ervan.
  2. Vrijlating van de boodschapperstof: Als het signaal aankomt bij het uiteinde van de cel, laat die kleine zakjes met boodschapperstoffen los. Deze stofjes komen in de kleine ruimte tussen twee cellen terecht.
  3. Oversteken naar de volgende cel: De boodschappers steken die ruimte over en passen op speciale plekken (receptoren) van de volgende cel, net zoals een sleutel in een slot past.
  4. Nieuw signaal aanzetten: Wanneer de boodschappers vastzitten aan de receptoren, geven ze een boodschap door aan de volgende cel. Daardoor kan een nieuw elektrisch signaal starten en gaat de informatie verder.
  5. Opruimen: Na het doorgeven worden de boodschappers weer opgeruimd. Ze worden afgebroken of teruggestuurd naar de eerste cel om later weer te gebruiken.

Verschillende neurotransmitters hebben verschillende functies. Zo helpt dopamine om je gemotiveerd en blij te voelen, serotonine beïnvloedt je stemming en slaap en GABA helpt je om rustig te blijven. Ze werken allemaal samen om je denken, voelen en doen te regelen.

Verschillende neurotransmitters

Er zijn veel verschillende soorten neurotransmitters met elk unieke functies in het lichaam. Dit zijn de belangrijkste groepen:

1. Exciterende neurotransmitters

Deze boodschappers stimuleren de activiteit van de volgende zenuwcel en zorgen ervoor dat er een signaal wordt doorgegeven. Ze maken je alert, activeren het lichaam en spelen een rol bij energieniveaus. Voorbeelden:

  • Glutamaat: De meest voorkomende exciterende neurotransmitter, essentieel voor leervermogen en geheugen.
  • Acetylcholine: Belangrijk voor het aansturen van spieren en betrokken bij leren en aandacht.

2. Remmende neurotransmitters

Deze boodschappers kalmeren het zenuwstelsel en verminderen overactiviteit. Ze helpen je te ontspannen en het lichaam tot rust te brengen. Voorbeelden:

  • GABA: Zorgt voor ontspanning en helpt om angst te verminderen.
  • Glycine: Remt signalen in het ruggenmerg en de hersenstam, wat helpt bij motorische controle.

3. Modulerende neurotransmitters

Deze boodschappers beïnvloeden de werking van andere boodschappers en helpen om de activiteit van zenuwbanen te reguleren. Voorbeelden:

  • Dopamine: Speelt een belangrijke rol in beloning en motivatie en is ook betrokken bij beweging.
  • Serotonine: Beïnvloedt stemming, slaap, en eetlust en heeft een kalmerend effect.
  • Noradrenaline: Verhoogt alertheid en bereidt het lichaam voor op actie (vecht-of-vluchtrespons).

4. Peptiden

Dit zijn boodschappers die uit korte ketens van aminozuren bestaan en vaak de werking van andere neurotransmitters versterken of beïnvloeden. Voorbeelden van peptiden zijn:

  • Endorfine: Werkt als een natuurlijke pijnstiller en verhoogt gevoelens van welzijn.
  • Substantie P: Betrokken bij de overdracht van pijnsignalen.

5. Gasvormige neurotransmitters

Deze boodschappers zijn bijzonder omdat ze zich kunnen verspreiden door de celwanden heen zonder gebruik te maken van receptoren. Voorbeelden van gasvormige boodschappers zijn:

  • Stikstofmonoxide (NO): Speelt een rol in de bloedstroomregulatie en geheugen.
  • Koolstofmonoxide (CO): Heeft een functie in het zenuwstelsel, hoewel de werking nog niet volledig begrepen is.

Al deze neurotransmitters werken samen om allerlei processen in het lichaam en de hersenen aan te sturen, zoals stemming, energie, geheugen en stressreacties.

Balanceer je neurotransmitters met House of Deeprelax

Neurotransmitters spelen dus een essentiële rol in het lichaam. Een disbalans kan leiden tot ziekte, overprikkeling of een depressie. Je kunt je boodschappers zelf een boost geven en in balans houden met behulp van meditatie. Zo ondersteun je jouw zenuwstelsel en hersenen om stress te ontladen en stimuleer je het zelfhelend vermogen van het lichaam zodat je systeem optimaal kan herstellen en neurotransmitters kan aanvullen. Nieuw met meditatie of zoek je juist meer verdieping? Bij House of Deeprelax hebben we bijna 100 unieke meditaties die je systeem een boost geven. Van een ontspannende Deeprelax Nidra sessie, een reinigende Nidra Breath sessie of een stimulerende Deeprelax Walk meditatie, er is altijd een sessie waarmee je de werking van jouw systeem ondersteunt.