Ben je totaal niet jezelf voordat je ongesteld moet worden? Heb je vage lichamelijke klachten? Voel je je extra emotioneel? Het kan heel goed zijn dat je last hebt van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Ontdek alles wat je hierover wilt weten en hoe je ermee omgaat.

Wat is PMS?

Voor veel vrouwen verloopt de periode vlak voor de menstruatie niet zonder klachten. Sommigen hebben er weinig last van terwijl anderen het juist zwaar te verduren hebben, dat wordt het ook wel het Premenstrueel Syndroom genoemd (afgekort PMS). Onder PMS vallen de lichamelijke en emotionele klachten die optreden, één tot twee weken voordat een vrouw ongesteld wordt. De klachten verdwijnen meestal zodra de menstruatie is begonnen. Na de overgang heeft een vrouw geen last meer van het Premenstrueel Syndroom.

PMS symptomen

Het premenstrueel syndroom veroorzaakt verschillende symptomen die zowel fysiek, emotioneel als gedragsmatig kunnen zijn. De ernst en het type symptomen variëren van vrouw tot vrouw, en sommige vrouwen ervaren nauwelijks klachten, terwijl anderen veel last hebben. Dit zijn veelvoorkomende symptomen van PMS:

Fysieke symptomen:

  • Gevoelige of pijnlijke borsten: Vooral vlak voor de menstruatie kunnen de borsten pijnlijk of gezwollen aanvoelen.
  • Hoofdpijn of migraine: Veel vrouwen hebben vaker last van hoofdpijn of migraine voorafgaand aan de menstruatie.
  • Vermoeidheid: Een algemeen gevoel van vermoeidheid of gebrek aan energie, zelfs na voldoende slaap.
  • Slaapstoornissen: Moeite met inslapen of doorslapen, of juist meer behoefte aan slaap dan normaal.
  • Buikkrampen: Lichte tot matige krampen kunnen al beginnen vóór de menstruatie.
  • Gewichtstoename: Tijdelijke gewichtstoename als gevolg van vochtretentie.
  • Acne: Hormonale schommelingen kunnen leiden tot een toename van puistjes en andere huidproblemen.

Emotionele symptomen:

  • Stemmingswisselingen: Abrupte veranderingen in de stemming, zoals plotselinge huilbuien of prikkelbaarheid.
  • Prikkelbaarheid of boosheid: Het gevoel sneller geïrriteerd of boos te zijn dan normaal.
  • Angst: Gevoelens van nervositeit of ongerustheid zonder duidelijke reden.
  • Depressieve gevoelens: Een sombere stemming, gevoelens van hopeloosheid of een laag zelfbeeld.
  • Gevoel van overbelasting of stress: Vrouwen met PMS kunnen zich overweldigd voelen door dagelijkse taken of situaties.

Gedragsmatige symptomen:

  • Concentratieproblemen: Moeite om je te concentreren of helder na te denken.
  • Veranderde eetlust: Sommige vrouwen krijgen last van sterke trek in bepaalde voedingsmiddelen (cravings), vaak zoete of zoute snacks.
  • Overeten of verlies van eetlust: Naast cravings kan het Premenstrueel Syndroom leiden tot overeten of juist een verminderde eetlust.
  • Minder interesse in dagelijkse activiteiten: Dingen waar je normaal van geniet, zoals hobby’s of sociale activiteiten, kun je minder zin in hebben.
  • Verhoogde behoefte aan eenzaamheid: Sommige vrouwen trekken zich liever terug en vermijden sociale interacties.

Oorzaken PMS

De exacte oorzaak van het Premenstrueel Syndroom is niet volledig bekend, maar het lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van hormonale en chemische veranderingen in het lichaam.

1. Hormoonschommelingen: Cyclische veranderingen van bepaalde hormonen, zoals progesteron en oestrogeen gedurende de maandelijkse cyclus van de vrouw. Als er na de eisprong geen bevruchting van de eicel plaatsvindt, treedt er een daling op in de productie van progesteron en oestrogeen. Deze daling is grotendeels verantwoordelijk voor de lichamelijke klachten.

2. Veranderingen in neurotransmitters: Door die hormoonschommelingen ontstaan ook chemische veranderingen in de hersenen. Zo neemt ook de hoeveelheid serotonine in de hersenen af. Serotonine is een neurotransmitter die belangrijk is voor de regulatie van onze stemming. Een tekort aan serotonine leidt tot depressie, slaapproblemen, vermoeidheid en problemen met de eetlust.

3. Voeding en leefstijl: Een dieet dat rijk is aan zout, suiker, cafeïne of alcohol kan PMS-symptomen verergeren. Deze voedingsmiddelen kunnen de bloedsuikerspiegel verstoren, vochtretentie veroorzaken en hormonale schommelingen verergeren. Ook tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, calcium, B-vitaminen en zink, kunnen het risico op PMS verhogen.

4. Genetische aanleg: PMS kan ook deels genetisch bepaald zijn. Als je moeder of zus last had van PMS, is de kans groter dat je het zelf ook ervaart. Dit kan te maken hebben met een erfelijke gevoeligheid voor hormonale schommelingen.

5. Stress: Een ongezond stressniveau kan hormonale onbalans veroorzaken of verergeren, wat leidt tot meer PMS-symptomen zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en slaapproblemen. Daarnaast verhoogt langdurige stress het cortisolniveau in het lichaam, wat invloed kan hebben op de oestrogeen- en progesteron balans en daarmee de ernst van de symptomen.

Hoewel de exacte oorzaak per vrouw kan verschillen, spelen hormoonschommelingen en veranderingen in neurotransmitters een sleutelrol. Leefstijlveranderingen, zoals gezond eten, lichaamsbeweging en stressvermindering, kunnen helpen om de klachten te verlichten.

Behandeling PMS

Het behandelen van premenstrueel syndroom is gericht op het verminderen van de klachten, omdat er geen definitieve genezing is. De behandelingen kunnen variëren van aanpassingen in levensstijl tot medicatie, afhankelijk van de ernst van de klachten. Hier zijn de belangrijkste manieren om PMS te verlichten:

Aanpassen eetgewoonten

Een gezond en uitgebalanceerd dieet is belangrijk om je energieniveau en bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het kan helpen om meerdere kleinere porties gedurende de dag te eten in plaats van 3 keer per dag een zware maaltijd, dit vermindert een opgeblazen gevoel. Zorg dat je maaltijden een goede verdeling hebben van vezels, eiwitten, vitaminen en onverzadigde vetten.

Ook is het aan te raden om calciumrijke voeding te eten, er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat het kan helpen om PMS klachten te verminderen. Verder kun je geraffineerde suikers bevatten en te veel cafeïne en alcohol het beste vermijden. En het gebruik van zout en het eten van zoute voeding kun je beter beperken, om het vasthouden van vocht te beperken.

Regelmatig sporten

Lichaamsbeweging helpt bij het aanmaken van neurotransmitters in de hersenen, vermindert stress en geeft een boost. Het is aan te raden om meerdere dagen per week, liefst dagelijks, steeds minimaal 30 minuten lang flink te lopen, fietsen, zwemmen of een andere aërobe activiteit te ondernemen.Regelmatige sporten zorgt voor een verbetering van de gezondheid en zorgt voor afname van de vermoeidheid en depressieve gevoelens.

Ontspanning

Er zijn verschillende manieren om te ontspannen zoals meditatie, yoga of massage. Dit zorgt voor een vermindering van stress, wat kan leiden tot een afname van hoofdpijn en slaapproblemen. Alhoewel PMS heel vervelend kan zijn, kun je jezelf er gelukkig goed in ondersteunen door een gezond eetpatroon, regelmatig sporten en voldoende ontspanning.

Medicatie

Als veranderingen in levensstijl en supplementen niet voldoende zijn, kunnen medicijnen worden voorgeschreven om PMS-symptomen te beheersen. Antidepressiva, pijnstillers, plastabletten (verminderen het opgeblazen gevoel) en de anticonceptiepil (dit remt de eisprong waardoor er geen PMS symptomen meer optreden) worden dan vaak voorgeschreven.

Verlicht PMS met meditatie

Het verminderen van stress en het stimuleren van ontspanning zijn essentieel om jezelf te ondersteunen als je last hebt van PMS. Met behulp van geleide meditaties zorg je goed voor jezelf, je lichaam en je emoties. In onze House of Deeprelax app vind je bijna 100 meditaties voor elke behoefte en ieder moment.

Zo hoef je tijdens een Deeprelax Nidra meditatie alleen maar te liggen en te luisteren terwijl je wordt meegenomen in diepe ontspanning. Dat klinkt toch hemels tijdens die PMS periode? Of ondersteun jezelf met een Nidra Breath om emoties te ontladen en jezelf vrij te ademen van oude ballast. Zo geef je jezelf direct op alle gebieden een innerlijke detox.