ZO KOM JIJ ERUIT

Persoonlijke groei

Hoe je door routine jouw vicieuze cirkel kunt doorbreken

Bah! Dat was een slechte nacht, of eigenlijk de zoveelste. De kids waren weer eens wakker, je lag opnieuw te piekeren met je volle hoofd of hebt licht en onrustig geslapen zonder dat je eigenlijk weet wat nu precies de reden daarvoor is. Het is niet de eerste keer deze week en dus ook niet de eerste keer dat je jezelf weer rot, slapjes en extra prikkelbaar voelt. Je baalt. Maar ach… niemand die daarnaar vraagt, want hé, het dagelijks leven gaat gewoon door. En jij moet dus ook gewoon door.

Waarschijnlijk baal je niet alleen van de slechte nachten, maar vooral van het feit dat je niet meer weet hoe het ook alweer was om uitgerust op te staan en met een lekker energiek en krachtig gevoel de dag door te komen. En laat onze mind nou geneigd zijn om alle aandacht te richten op het negatieve; die slechte nacht en het belabberde gevoel dat je daar elke keer weer aan overhoudt. Waarschijnlijk heb je inmiddels al ontdekt dat de situatie daar niet veel beter van wordt. Je blijft slecht slapen, moe opstaan en jezelf de dag doorslepen. En dan hebben we het nog niet eens over dat korte lontje, emoties die alle kanten opschieten, de simpelste dingen die verkeerd gaan, donkere gedachtes die de overhand lijken te nemen, een gebrek aan concentratie en geen zin om ook maar iets te ondernemen. Hoe kom je hier ooit uit?!

Auwww… welkom vicieuze cirkel!

Ik weet het, de huidige situatie draagt hier absoluut niet aan bij; thuiswerken, juf of meester spelen in eigen huis, beperkte bewegingsvrijheid, zorgen over het nu én de toekomst en minder vormen van afleiding maken het er niet makkelijker op. Sterker nog: ze voegen misschien wel nóg meer onrust, angst, onzekerheid, instabiliteit en vermoeidheid aan die toch-al-niet-zo-fijne-cirkel toe. En laten al die zaken – vooral wanneer ze langer duren – nou bepaalde stofjes in onze hersenen aanmaken die het juist zo lastig maken om die cirkel dan weer te doorbreken.

 

Tja, dat is nu eenmaal hoe het werkt… maar dat betekent niet dat het niet anders kan!

Het kan anders: de vicieuze cirkel doorbreken

Waar we tegenwoordig massaal naar verlangen is een gevoel van balans. Homeostase, met een moeilijk woord. Ons systeem wil hier van nature het liefst steeds weer naar terug. In die staat ervaren we rust, ontspanning, herstel, energie, fijne emoties of gevoelens en andere positieve effecten die ons veerkrachtiger maken. Op die manier kunnen we ook zaken die ons mogelijk weer uit balans brengen, beter aan. Helaas is die natuurlijke dynamiek tegenwoordig volledig van slag geraakt door het huidige leven dat we leiden (en alles wat daar binnen of buiten onszelf maar mee samenhangt) waardoor we de staat van homeostase nauwelijks ervaren. Inderdaad, daar is ‘ie weer: die vicieuze cirkel.

Gelukkig kun je die cirkel elke dag opnieuw doorbreken, en zo dus ook steeds weer iets vaker terug bewegen naar die fijne staat van balans. Echt?! Ja, echt. En één van de meest praktische manieren om dat te doen is het jezelf eigen maken van een routine. Een routine is eigenlijk niets meer en niets minder dan een reeks gewoontes waarvan je weet dat het goed voor je is, ook wanneer dat even niet zo voelt. Denk maar aan iets simpels als douchen en tanden poetsen; je hebt er misschien niet altijd zin in, maar je doet het elke dag bij het opstaan en voor het slapen gaan, omdat je weet dat het je lichaam en tanden schoon houdt.

Wat doe jij na de zoveelste slechte nachtrust? Blijf je in bed liggen balen, ga je snoep snaaien, eindeloos koffie zitten drinken en je emotionele uitspattingen afreageren op je huisgenoten? Of kies je ervoor om in beweging te komen, lekker even naar buiten te gaan en jezelf te trakteren op een gezond ontbijt? Het fijne van routines is dat je die keuze niet eens meer hoeft te maken. Want laten we eerlijk zijn, in het moment zélf voelt het vaak alsof we totaal geen controle hebben, laat staan een keuze. Dan is dat standaard rondje park in de vroege ochtend toch best een fijne start van de dag, want of je er nu zin in hebt of niet, je weet dat je jezelf erna een stuk frisser voelt! Door jezelf routines eigen te maken, ervaar je veel meer regie over hoe je jezelf gedurende de dag voelt en (je raadt het al) wordt die vicieuze cirkel doorbreken vanzelf een heel stuk makkelijker. Voilà!

Welke routine wil jij jezelf graag eigen maken? Wat zou dat in eerste plaats jezelf, en misschien ook wel jouw omgeving op kunnen leveren?

Vicieuze cirkel doorbreken? Graag deel ik twee van onze favo routines met je, wie weet brengt het je op ideeën…

Ochtendroutine

Een ochtendroutine is bepalend voor de start en de rest van jouw dag. Het brengt o.a. focus, rust en laat minder ruimte voor een reactief verloop van de dag (waardoor je in van alles opgeslokt wordt en onrust ervaart).  

 • Adem 3x diep in en uit na het wakker worden (ja, gewoon nog even lekker in bed)
 • Drink een glas lauw water met citroen of warm water met verse gember (op een lege maag)
 • Maak een ochtendwandeling of neem een koude douche (goodmorning!)
 • Neem 5 minuten de tijd om te stretchen en vervolgens alles even los te schudden (lekker hè?)
 • Doe een korte nidra sessie of meditatie om in te tunen bij jezelf en je intentie voor de dag te zetten (echt, je zult zien dat dit verschil gaat maken)
 • Vraag jezelf waar je dankbaar voor bent, neem de tijd om dit te voelen of er over te journallen
 • Fijne dag!

Avondroutine

Een avondroutine helpt je systeem zichzelf klaar te maken voor het slapen gaan. Het bevordert een goede nachtrust, en laat een goede nachtrust er nou ook voor zorgen dat we ons overdag beter voelen.

 • Schakel je smartphone, televisie en computer uit (jep, dat is even wennen als je dacht dat dit jouw ultieme ontspanning voor het slapen gaan was)
 • Stap onder een warme douche met aromatherapie ervaring (tip: eucalyptus of lavendel)
 • Bereid jezelf een ontspannende mok warme Golden Milk (Kurkuma Latte) of kruidenthee
 • Dim de lichten in je woon- of slaapkamer en steek eventueel een kaars aan (zo wennen je hersenen aan het idee dat de avond valt en het tijd is om te gaan slapen)
 • Geef jezelf een rustige massage en luister één van onze fijne Deeprelax Goodnight Sessies
 • Slaap lekker!

Je dagelijkse routine leuk houden? Kies voor een routine die passend en haalbaar voelt voor jou. Weinig tijd? Houd het behapbaar voor jezelf ;)

Tags
 • House of Deeprelax
 • intenties
 • ontspannen
 • persoonlijke ontwikkeling
 • vicieuze cirkel

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.