Ontdek de geschiedenis achter deze kijk op het leven

Persoonlijke groei

De kracht van dankbaarheid en Yoga Nidra

Dankbaarheid is een gelijkenis die voortkomt in allerlei lagen van de bevolking. Van gelovigen, spirituele mensen tot wetenschappers: allen zijn fan van deze krachtige tool. Is dankbaarheid eigenlijk wel een tool? Of eerder een kijk op het leven? House of Deeprelax duikt in de wereld van Yoga Nidra én dankbaarheid.

Dankbaarheid en het geloof

Wij danken U voor spijs en drank en voor alles wat wij dagelijks ontvangen uit Uw hand. Voor Christenen is het uitten van dankbaarheid dagelijkse kost. Een moment van bezinning om stil te staan bij datgene wat lang niet voor een ieder vanzelfsprekend is. Ook in de koran wordt dankbaarheid benoemt. “…En vergeet niet elkaars goede eigenschappen. Voorwaar, Allah is Alziende over wat jullie doen” (Koran 2:283). Nog ver voor er geloven bestonden, waren het de Oude-Egyptenaren waar dankbaarheid al door de aderen stroomde. Zo bedankte zij jaarlijks de hemel, wanneer de Nijl door hevige regenval eenmaal per jaar overstroomde. Waardoor oevers langs de rivier in vruchtbare grond veranderde. De kracht van dankbaarheid gaat eeuwen terug en hoe bijzonder het beoefenen hiervan is: dat heeft de wetenschap in deze eeuw kunnen bewijzen.

Wetenschap en dankbaarheid

Wetenschappers van UCLA’s – Mindfulness Awareness Research Center, hebben recentelijk aangetoond hoe dankbaarheid de structuur van de hersenen verandert. Dit zeggen zij hierover: ‘’Het beoefenen van dankbaarheid verandert de moleculaire structuur van de hersenen. Een dankbare houding zorgt ervoor dat de grijze stof blijft functioneren en maakt ons gezonder én gelukkiger. Als je geluk/dankbaarheid voelt, wordt het centrale zenuwstelsel geactiveerd. Je bent rustiger, minder reactief en minder resistent.’’ Om tot deze conclusie te komen onderzochten ze driehonderd mensen met depressieve en angstige gevoelens. Zij werden verdeeld in drie groepen en kregen allemaal de gewenste begeleiding. Waarbij er één groep werd gevraagd om dagelijks alle negatieve gedachten en gevoelens op te schrijven. De andere groep moest dagelijks een dankbaarheidsbrief schrijven. De laatste groep diende enkel als controlegroep. Wat bleek? De groep die dagelijks dankbaarheid beoefende toonde een veelbeduidende verbetering wanneer het ging om hun geestelijke gezondheid. Dit duurde zelfs voort tot twaalf weken na afloop van de dankbaarheidsoefening.

Het beoefenen van dankbaarheid verandert de moleculaire structuur van de hersenen. Een dankbare houding zorgt ervoor dat de grijze stof blijft functioneren en maakt ons gezonder én gelukkiger.

Een dagelijkse dankbaarheidsoefening

Ook de wereld van body en mind, weet hoe krachtig het beoefenen van dankbaarheid is. Door te focussen op wat je wel hebt, in plaats van niet, verandert je perspectief en daarmee jouw kijk op het leven. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. De zon die elke dag weer opkomt, je benen die jou overal naartoe brengen en het drinkwater dat uit de kraan stroomt. Laat deze dagelijkse geluksmomenten jouw staat van zijn worden. Dankbaarheid kun je nog zo vaak beoefenen, het is belangrijk dat je het met al jouw cellen voelt. Transformeer in een dankbare dodo en beoefen elke dag dankbaarheid. Bijvoorbeeld tijdens het ontwaken door in een schrift drie dingen en drie personen te noteren waar je dankbaar voor bent. Of juist als avondritueel: waarbij je jouw dag dankbaar afsluit.

Yoga Nidra en dankbaarheid

Natuurlijk hoef je nu niet meteen in Moeder Theresa te transformeren: je hoeft niet overal dankbaar voor te zijn. Alle gevoelens mogen er zijn: van angst, boosheid, tot onzekerheid. De truc is om deze gevoelens en emoties voor maximaal negentig seconde te ervaren en ze dan te doorbreken. Hoe? Door dankbaar te zijn voor de dingen die wel mooi, goed, fijn of bijzonder zijn. Wie dit beoefent zal merken dat het steeds makkelijker gaat en dat dankbaarheid al snel jouw middle name wordt. Waardoor je weer dat fijne gevoel van gelukzaligheid ervaart, net zoals na een ontspannen Yoga Nidra-sessie.

Wil je angstgevoelens verminderen en weer landen in veiligheid en liefde? Doe dan mee met de Droomleven Training! Meld je hier snel aan! 

Tags
  • dankbaarheid
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • persoonlijke ontwikkeling
  • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.