In Amerika zweren ze tegenwoordig bij Non Sleep Deep Rest (NSDR), een geleide powernap waar je weer fris en energiek van wakker wordt. Maar is deze hype niet hetzelfde als wat wij kennen als Deeprelax Yoga Nidra? Wij delen hoe dit zit.
Non-Sleep Deep Rest duikt op in Amerika
Veel CEO’s, leiders en bekende Amerikanen zweren bij hun ochtendritueel. Ze staan extra vroeg op zodat ze voordat de werkdag begint kunnen lezen, bewegen of mediteren. Toen Google CEO Sundar Pichai door de Wall Street Journal in 2022 werd gevraagd naar zijn routine, deelde hij dat hij aan Non-Sleep Deep Rest (NSDR) doet. Hij vertelde dat hij het moeilijk vindt om in ‘gewone’ meditatie zijn focus te behouden. Via YouTube luistert hij naar NSDR sessies van 10, 20 of 30 minuten waarbij hij alleen maar hoeft te liggen en te luisteren. Het helpt hem om diep te ontspannen en opgeladen zijn dag te vervolgen. Lezers hadden nog niet eerder van NSDR gehoord en vroegen zich af wat het is. Inmiddels duikt de term Non-Sleep Deep Rest (NSDR) steeds vaker op via Amerikaanse nieuwssites.
Wat is Non-Sleep Deep Rest?
Non-Sleep Deep Rest wordt door verschillende Amerikaanse media omschreven als een ontspanningssessie die gelijkstaat aan een verfrissende powernap. Of als een geleide meditatie om diep te ontspannen en je energieniveau aan te vullen. Je hoeft alleen maar 10 tot 30 minuten te liggen en te luisteren… Wacht even, dat klinkt toch als de Deep Relax Yoga Nidra zoals wij die kennen? Wij onderzochten dit nieuwe fenomeen en ontdekten dat neurowetenschapper Andrew Huberman van de University of Stanford deze term de wereld in heeft gebracht. Hij gebruikt Non-Sleep Deep Rest (NSDR) als een verzamelnaam voor een geleide meditatievorm waarin verschillende technieken zoals hypnose en ademhalingsoefeningen worden gebruikt om in een diepe staat van ontspanning te komen waarin je lichaam zichzelf kan herstellen.


Non-Sleep Deep Rest (NSDR) is Yoga Nidra in een nieuw jasje
Het beoefenen van Non-Sleep Deep Rest wordt door Huberman omschreven als een meditatievorm waarmee je in staten van je hersenen terechtkomt waar je ook in je diepe slaap verkeert. Tijdens de meditatie ben je echter wel wakker en bij bewustzijn. Met behulp van een protocol word je door de begeleider van de meditatie meegenomen in onder meer ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en hypnose. Je hersenactiviteit neemt af, waardoor je zenuwstelsel kalmeert, je lichaam ontspant en je minder stresshormonen aanmaakt. Hierdoor neemt je stressniveau af en kun je beter slapen. Andere
wetenschappers betwisten of deze meditatievorm wel nieuw is omdat het eigenlijk een term is om de eeuwenoude filosofie van Yoga Nidra in een nieuw jasje te steken.
Marketingterm voor managers
In een interview met Tim Ferriss vertelt Dr. Huberman dat hij de term Non-Sleep Deep Rest (NSDR) heeft geïntroduceerd om een nieuwe groep mensen aan te spreken: “Sommige mensen voelen zich niet aangesproken door spirituele concepten zoals meditatie of yoga, terwijl het wel waardevol kan zijn om meer aandacht te besteden aan ontspanningsoefeningen.” NSDR is dus meer een marketingterm om een nieuwe groep mensen aan te spreken met hetzelfde concept dat wij kennen als Yoga Nidra of bij House of Deeprelax als Deep Relax Yoga Nidra.
Non-Sleep Deep Rest = Deep Relax Yoga Nidra bij House of Deeprelax
De verrassend effectieve werking van Yoga Nidra is Eliane Bernhard, mede-oprichter van House of Deeprelax, niet vreemd. Yoga Nidra heeft haar leven totaal veranderd. “Ik heb mezelf genezen van een burn-out, chronische ziekte en veel angsten. En ik heb deze eeuwenoude, geleide meditatie techniek gedurende vier jaar met duizenden deelnemers getest en een moderne en effectieve versie gecreëerd die ik Deep Relax Yoga Nidra noem. Inmiddels hebben we meer dan 30 unieke geleide Yoga Nidra sessies op onze app en de reacties van de gebruikers over hun ervaringen en de effecten ervan zijn overweldigend. Nieuwsgierig? Ga mee op een ontspannen avontuur op de House of Deeprelax app. Probeer een aantal van onze unieke sessies nu met een gratis account.