DE WERELD VAN DOROTHY

De wereld van

Leren mediteren: een duik in het diepe

Met een goede dosis vertrouwen en een gezonde hoeveelheid scepsis ben ik de Deeprelax Basis Training in gegaan. ‘Slapend je leven transformeren’ klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn?! Ik – liefst met beide benen op de grond – ga op onderzoek uit of mijn vriendschappelijke relatie met Yoga Nidra kan uitgroeien tot een diepere verbinding.

Yoga Nidra in haar volle potentie inzetten

De vorige keer vertelde ik hoe mijn burn-out mij liet wankelen, letterlijk en figuurlijk. Dat ik mezelf enorm in de weg heb gezeten in het herstelproces (ontkennen, negeren, vechten, vluchten), maar dat ik niet anders kon. Mijn ego wilde zo graag de touwtjes in handen houden; loslaten was doodeng. Het betekende dat ik de confrontatie aan zou gaan met mezelf. Toen ik toch de touwtjes liet vieren, kwam er ruimte voor de persoon achter dat ego. Degene die ik beter wil leren kennen.

Daar komt Yoga Nidra om de hoek kijken. De methode die ik al jarenlang gebruikte om tot rust te komen, en die ik nu – vanuit het kruispunt waar ik op sta – in haar volle potentie wil inzetten: als techniek om naar binnen te keren en zo te ontdekken hoe ik mijn ideale leven kan vormgeven. We zijn door alle ruis en prikkels het contact met onszelf verloren, terwijl dat juist is waar het om gaat; het verschil voelen tussen wat we willen en waar we werkelijk behoefte aan hebben.

Mijn bestemming deze zomer is dus dicht bij huis; een reis terug naar de basis.

Leren mediteren: een trip naar binnen

Mijn bestemming deze zomer is dus dicht bij huis; een reis terug naar de basis. In deze rare tijden immers tóch een beter idee. Een trip naar binnen om niet weer m’n hoofd de baas te laten spelen en leeg te lopen wat betreft energie, maar om te leven vanuit mijn authentieke ik. Een manier om niet nog eens mijn emoties uit te schakelen vanuit zelfbescherming, maar om te voelen. Daar is niks zweverigs aan. Het is een kwestie van jezelf openstellen en luisteren.

In eerste instantie luisteren naar heel veel yoga nidra sessies. Leren mediteren. Ervaren wat dit met je doet en dat opschrijven. Ook als er niks omhoog komt. Ook als je in slaap bent gevallen. Het fijne is; je kunt het niet verkeerd doen. Het is de kunst geen doelen te stellen of te oordelen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want ik wil er weer alles uithalen wat erin zit. Ik betrap mezelf erop dat ik er druk op leg, dat ik de sessie optimaal wil benutten en dat ik het jammer vind als ik geen boodschap heb gekregen van mijn onderbewuste. Het is die bekende strijd tussen mind en intuïtie.

Die gedachten moeten dus even naar de achtergrond. En toegegeven: ’slapend’ aan je eigen ontwikkeling werken is ook wel eens lekker, na alle rationele invalshoeken om inzicht te krijgen in het waarom van mijn burn-out. Niet als vervanging van het denken, praten, lezen en schrijven, maar om al mijn opgedane kennis te laten samenwerken met mijn onderbewustzijn. Want je kan wel wéten hoe belangrijk het is trouw te zijn aan jezelf; handelen vanuit je ‘ware ik’ na een flinke identiteitscrisis is andere koek. Want wat ís dan mijn verlangen?

Dit zou zomaar eens een reis kunnen worden om nooit te vergeten.

Dat dieper liggende antwoord ben ik mezelf nog schuldig, maar mijn behoeften in ontwikkeling met de Deeprelax Yoga Nidra Methode heb ik op een rijtje: de spanning uit mijn lichaam loodsen, omgaan met stress, mijn angsten overboord gooien, lief zijn voor mezelf, rijkdom en succes een andere betekenis geven, voldoening uit het leven halen, meer zelfvertrouwen, balans en luisteren naar mijn hart.

Werk aan de winkel dus. Met als eerste belangrijke stap overgave: de controle loslaten en mijn verwachtingen uitschakelen. Want om je meteen uit je (wakkere) droom te helpen: Yoga Nidra is niet de makkelijkste weg merk ik tijdens de introductie, al klinkt dat wellicht wel zo met omschrijvingen als slaapyoga en geleid leren mediteren. De Deeprelax Methode is meer dan dat. Het werkt therapeutisch en is dus echt iets anders dan ‘lekker tukken’. Het maakt wat los. Deze Yoga Nidra reis is eerder een duik in het diepe, dus durven springen is een vereiste.

Natuurlijk is dat spannend. Het vergt lef om uit het maatschappelijke plaatje te stappen en je te verdiepen in een levensstijl waarin rust minstens zo belangrijk is. Maar mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn angst. Bovendien heb ik niks te verliezen, want na een burn-out is de weg terug sowieso geen optie meer. Ik ga de magie zijn werk te laten doen en ik zal zien waar de reis me brengt. Hoe mooi zou het zijn als het écht mogelijk is om je droomleven te creëren vanuit ontspanning?! Dit zou zomaar eens een reis kunnen worden om nooit te vergeten.

Tags
  • burn-out
  • de wereld van
  • House of Deeprelax Basis Training
  • stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.