Denk jij dat je weinig stress hebt? Iedereen ervaart dagelijks spanning, het is een natuurlijke reactie van je lichaam. Maar het wordt ongezond als je chronisch last hebt van te veel spanning. Lees hier wat je kunt doen om dit te verminderen of nog liever te voorkomen.
Je ervaart in het dagelijks leven veel verschillende vormen van stress. Bijvoorbeeld door een naderende deadline, een relatieprobleem, voldoende geld, een vakantiebestemming of een verhuizing. Je kunt spanning ervaren van leuke dingen maar ook van minder leuke dingen. Vaak ervaar je meer stress dan goed voor je is. Als je hier voortdurend last van hebt, kan dat je gezondheid flink onder druk zetten. Je bewust worden van wat stress is en hoe je ermee omgaat, helpt je om gezond te blijven en lekker in je vel te zitten.
Wat is stress?
Stress is een ander woord voor spanning. Er wordt vaak een negatief stempel op geplakt, maar dat is niet per se terecht. Het is een normaal en gezond beschermingsreactie van je lichaam en brein wanneer er iets gebeurt waardoor jij jezelf op scherp moet zetten. De juiste beslissing maken? Supersnel handelen? Vechten of vluchten wanneer je leven wordt bedreigd? Dit wordt allemaal geregeld door je interne stresssysteem, dat onderdeel is van je autonome zenuwstelsel. Dit systeem is er om te kunnen overleven, maar je hebt het ook nodig om simpelweg te kunnen presteren en functioneren in het dagelijks leven.
Acute en chronische spanning
Er zijn twee vormen van stress: acuut en chronisch. Acute stress kun je zien als functionele spanning, het is een overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat je in actie komt. Chronische stress ontstaat wanneer je spanning niet voldoende verwerkt en lichaam in een stressreactie blijft hangen. Je zit dan voortdurend in de alarmfase en komt niet meer aan herstel toe. Spanning ervaren is dus niet negatief, zolang je lichaam en brein maar de kans krijgen om ervan te herstellen. En dat is precies waar het vaak misgaat, waardoor veel mensen chronisch te veel spanning ervaren.
Wat doet chronische stress met je lichaam?
Chronische spanning kan je lichaam letterlijk slopen. Wanneer je voortdurend ‘aan’ staat, leidt dit tot versnelde veroudering van al je lichaamsfuncties. Je onderdrukt je immuunsysteem en je spijsvertering, want deze functies krijgen automatisch minder prioriteit wanneer je lichaam (denkt dat het) in gevaar is. Je wordt daardoor vatbaarder voor ziektes, krijgt last van je verteringssysteem en je energie sijpelt weg.
Daarnaast verhoogt stress het adrenaline- en cortisolgehalte in je bloed, wat van invloed is op je bloeddruk en je hartslag. Ook tast chronische spanning de werking van je brein aan, je kunt je slecht concentreren en je geheugen gaat achteruit. Op lange termijn kan het chronisch ervaren van spanning leiden tot extreme vermoeidheid, constante pijn in je lichaam of depressiviteit. Stress is als je er niet goed mee omgaat, een sluipmoordenaar.
Stresssymptomen
Woelige nachten, futloze dagen, een hoofd vol piekergedachten, een kort lontje of een opgejaagd gevoel: het zijn allemaal tekenen van te veel spanning. Het is daarom belangrijk dat je de signalen van jouw stresssysteem leert herkennen, zodat je je lichaam en brein op tijd de kans kunt geven om tot rust te komen. Aan deze symptomen kun je herkennen dat je lichaam te veel spanning ervaart:
- Versnelde hartslag en ademhaling
- Vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan energie
- Extra veel of juist weinig eetlust
- Concentratie- en geheugenstoornissen
- Slaapproblemen
- Prikkelbaarheid
- Hoge bloeddruk
- Duizeligheid
Hoe kun je stress verminderen?
Als je merkt dat je chronisch spanning ervaart dan is dat een duidelijk signaal om stress te verminderen. Nog beter is het natuurlijk als je structureel zorgt voor het in balans brengen van je spanningsniveau.
De beste manier om stress te verminderen is om op een gezonde manier met spanning te leren gaan. Dit betekent dat je leert hoe jouw systeem werkt, signalen gaat herkennen die aangeven dat je spanning ervaart en op een passende manier reageert om je spanningsniveau weer in balans te brengen. Er zijn verschillende ontspanningstechnieken die daarbij kunnen helpen. Dit zijn een aantal effectieve technieken om stress te verminderen:
- De 4-7-8 ademtechniek: Adem 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast, en adem gedurende 8 seconden langzaam uit. Deze techniek kan snel stress en angst verlichten.
- Een blokje om: Beweging stimuleert de productie van endorfines, natuurlijke “feel-good” hormonen die spanning kunnen verminderen. Zelfs een korte wandeling van 10-15 minuten kan je humeur verbeteren.
- Meditatie momenten: Regelmatige meditatie, zelfs 5-10 minuten per dag, kan je helpen om je gedachten te kalmeren en je spanningsniveaus te verlagen.
- Progressieve spierontspanning: Span elke spiergroep in je lichaam één voor één aan en ontspan ze dan langzaam. Dit helpt om fysieke spanning in je lichaam te verminderen.
- Dagelijkse rituelen: Check dagelijks even bij jezelf in en observeer wat je ervaart. Begin de dag met bewustzijn brengen naar je lichaam en ademhaling. Probeer voor het slapen gaan een ontspannende activiteit te doen, zoals lezen of een warm bad nemen.
Spanning verminderen met House of Deeprelax
Bij House of Deeprelax geloven we dat ieder mens het nodig heeft om dagelijks te ontladen en te ontspannen. Zo zorg je goed voor je zenuwstelsel en hou je je spanningsniveau in balans. Met bijna 100 unieke meditaties in onze House of Deeprelax app is er een meditatie voor ieder moment en elke behoefte. Wil jij onze ontspannende sessies ook toevoegen aan je dagelijks leven? Begin dan met de Mini Meditatie Breaks Gids.