Zitten op een poef met je ogen dicht, dat is waar je als eerste aan denkt bij mediteren. Maar liggend mediteren kan ook! Zeker fijn als zitten oncomfortabel voor je is. Ontdek de voordelen hier.
Wat is liggend mediteren?
Als je aan mediteren denkt, dan denk je al snel aan zitten op een meditatiekussen. Maar er zijn meer manieren om te mediteren waarbij je niet hoeft te zitten. Zo kun je een wandelmeditatie doen maar ook liggend mediteren is een optie, zeker als je moeite hebt om een tijdje rechtop te zitten door lichamelijke beperkingen of pijn.
Liggend mediteren is een vorm van meditatie waarbij je comfortabel op je rug ligt in plaats van te zitten of te staan. Net als in elke vorm van meditatie gaat het om bewustwording van het huidige moment en wat er in je binnenwereld leeft. Aan een liggende meditatie kunnen ook ontspanningsoefeningen toegevoegd worden die makkelijker zijn als je ligt, bijvoorbeeld Progressieve Spierontspanning of een Bodyscan. Dit zijn een aantal meditatievormen die je liggend kunt doen:
1. Bodyscan Meditatie
2. Ademhalingsmeditatie
- Hoe werkt het?
Lig op je rug, leg je handen op je buik of naast je lichaam. Richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe je buik omhoog komt bij inademing en omlaag gaat bij uitademing. Tel eventueel je ademhalingen. - Doel:
Kalmeren van je geest en focus op het hier en nu.
3. Yoga Nidra (Slaapyoga)
- Hoe werkt het?
Yoga Nidra wordt vaak beoefend in Savasana (lijkhouding). Lig plat op je rug met je armen naast je lichaam en handpalmen naar boven. Volg een geleide meditatie die je door stadia van diepe ontspanning leidt. - Doel:
Diepe ontspanning en herstel, en soms om de slaapkwaliteit te verbeteren.
De voordelen van liggend mediteren
Als je last hebt van lichamelijke beperkingen of pijn, dan biedt een liggende meditatie uitkomst. Het kan bijvoorbeeld comfortabeler zijn bij rug- en gewrichtsproblemen. Ook zorgt een liggende houding ervoor dat je lichaam dieper kan ontspannen. Liggend mediteren is daarom heel toegankelijk voor iedereen en helpt om stress te verminderen.
De nadelen van liggend mediteren
Mediteren in een liggende houding kent dus veel voordelen, maar er zijn ook nadelen. Tijdens een liggende meditatie ben je minder alert, waardoor de kans toeneemt dat je in slaap valt. Zo komt je systeem wel tot rust, maar haal je niet alles uit je meditatie beoefening. Liggend mediteren kan voor sommige mensen juist oncomfortabel of pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als je last hebt van je nek of je heupen. En voor mediteren in een liggende houding heb je wel de ruimte nodig, het is niet iets wat je even tussendoor of op je werk doet.
Liggend mediteren, levens transformeren
Liggend mediteren heeft dus voordelen en nadelen, uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je een meditatievorm kiest die past bij het moment en bij jouw behoefte. Bij House of Deeprelax zijn we fan van Deeprelax Yoga Nidra, dat is een liggende meditatievorm waarbij je alleen maar hoeft te liggen en te luisteren. Door de aanwijzingen van Eliane en de muziek word je meegenomen in een diepe hersenstaat die vergelijkbaar is met een staat tussen waken en slapen. In die staat kun je een intentie zetten, oude ballast opruimen en overtuigingen herprogrammeren waardoor je dus eigenlijk je leven transformeert terwijl je liggend mediteert!
Liggend mediteren bij House of Deeprelax
Onze House of Deeprelax app is een oase van ontspanning. Met unieke Deeprelax Yoga Nidra sessies die variƫren van 15 tot 55 minuten kun je mediteren in een liggende houding terwijl je op diep niveau ontlaadt en ontspant. Ook onze Nidra Breathwork sessies en Relax Meditaties kun je uitstekend liggend doen.