Misschien zie je jezelf als iemand met empathie. Maar wist je dat empathie iets anders is dan compassie? Het is een houding die je met meditatie kunt beoefenen. Je leest er hier alles over.

Wat is compassie?

In verschillende meditatie- en mindfulness tradities komt een liefdevolle houding terug. Compassie is het vermogen om het lijden van jezelf en anderen liefdevol te bekijken en daar met een open houding naartoe te gaan. Dat lijkt misschien op empathie, maar er is toch een verschil tussen die twee. Empathie is het inleven in de gevoelens van jezelf of anderen, maar bij compassie voel je ook het verlangen om met je houding pijnlijke gevoelens te verlichten. Compassie bestaat daarom meestal uit de volgende elementen:

1. Bewustwording van het lijden

Compassie begint bij het herkennen en begrijpen van het lijden van jezelf of anderen. Je merkt op wat er geraakt wordt en je voelt mee met de pijn en het ongemak dat jij of de ander ervaart.

2. De wens om te helpen

Waar empathie vaak stopt bij de bewustwording van het lijden, gaat compassie een stap verder. Bij een liefdevolle houding hoort de wens om te helpen en iets te doen om de pijn te verlichten. Dit kan variëren van emotionele steun en troost bieden tot aan praktische hulp in noodsituaties.

3. Handelen vanuit helderheid

Compassie leidt dan ook vaak tot daadwerkelijke daden van vriendelijkheid voor een ander. Of juist tot meer verzachting naar jezelf. Door de bewustwording over het lijden is er helderheid over wat er is en ontstaat inzicht in wat kan helpen. Dat zorgt vaak voor aandachtige acties voor de ander of voor jezelf.

De kracht van zelfcompassie

Met een compassievolle houding naar anderen biedt je bijvoorbeeld een luisterend oor aan je dierbaren, steun je mensen in nood of help je iemand met een klein gebaar. Maar compassie naar jezelf is ook belangrijk. We zijn snel geneigd om vriendelijker te zijn naar anderen dan naar onszelf. En we leven ook nog eens in een maatschappij die veel van ons vraagt. Zelfliefde is daarom super belangrijk. Het betekent dat je jezelf met dezelfde vriendelijkheid, zorg en begrip behandelt als dat je een goede vriend(in) zou behandelen. Zelfcompassie verbetert je mentale gezondheid, emotionele veerkracht en zelfacceptatie. En dat heeft natuurlijk weer een positief effect op de rest van je leven.

Zo cultiveer je zelfcompassie

Van nature zijn we vaak eerder streng voor onszelf. Door een liefdevolle houding naar jezelf te beoefenen, ontwikkel je een veerkrachtigere, gezondere en gelukkigere benadering van het leven. Dit zijn praktische manieren om je zelfcompassie te versterken:

Oefenen zonder oordeel

Met mindfulness oefen je om je bewust te worden van je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Dat is het begin van een zachtere houding naar jezelf.

Word je eigen beste vriend(in)

Als je niet oplet dan kan je innerlijke criticus zo de overhand krijgen met negatieve zelfpraat. Het helpt om tegen jezelf te praten op een bemoedigende en ondersteunende manier, zoals je zou doen tegen een vriend. Ook is het fijn om tijd te maken voor zelfzorg en activiteiten te doen waar jij mentaal, fysiek en emotioneel van oplaadt.

Een voor all(e)en

Al voelt het misschien soms alsof je alleen bent in je lijden, we zijn allemaal mensen die door soortgelijke thema’s heen gaan. Besef dat lijden en fouten maken onderdeel zijn van het leven en dat je daar niet alleen in bent.

Omarm alle onderdelen

Straf jezelf niet af, maar wees mild voor jezelf als je fouten maakt. Zie ze als kansen voor groei, je kunt alleen maar leren. Omarm je imperfecties ook als onderdeel van wie je bent. Dat is compassievol.

Compassie cultiveren met House of Deeprelax

Bij House of Deeprelax hebben we meer dan 90 unieke meditaties die je helpen om stil te staan bij jezelf. Met bijvoorbeeld mindfulness, ademhalingsoefeningen en emotieregulatie technieken word je je bewuster van jezelf en oefen je om met liefdevolle ogen te kijken naar je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Zelf ervaren? Probeer eens onze Relax meditaties.