DRIE BASISPRINCIPES OM JOUW EIGEN RITME TE VINDEN

Ontspanning

Zo word je de baas over je energiebalans

Ritme, routines en rituelen: als je ons al een tijdje volgt dan weet je inmiddels dat wij er fan van zijn. Het is niet alleen een fijne manier om ons weerbarstige brein een handje te helpen, maar door dagelijks of wekelijks naar bepaalde vaste patronen en passende ritmes te leven, kun je ook jouw energiebalans aandachtiger bewaken.

Rust, reinheid en regelmaat. Mijn moeder noemde het ooit de basis van elk opgroeiend kind, maar dit gouden trio geldt net zo goed voor ons, volwassenen. Want hoe graag we ook honderdduizend ballen tegelijk in de lucht willen houden, hoe goed we ook denken te zijn in multitasking, hoe hard we ook willen gaan en hoe saai deze drie componenten misschien ook mogen klinken, we hebben er als mens flink baat bij.

Het belang van je energiebalans bewaken

Je brein wordt heel blij van iets dat al bekend is: herhaling, regelmaat en vaste patronen maken dat je brein veiligheid ervaart. Daardoor voel je je automatisch rustiger. En een systeem dat rust ervaart, ervaart (op dat moment) geen stress. Daarbij wordt het creëren van focus en richting makkelijker wanneer je de aandacht van jouw brein regelmatig bewust ergens naartoe stuurt. Het zetten van stappen of behalen van bepaalde doelen (die absoluut niet per se ambitieus hoeven te zijn) gaat je vervolgens ook gemakkelijker af, wat dan weer fijne gevoelens oplevert. Wanneer je bepaalde vaste patronen toe weet te passen op een manier die bij jou past, neem je dus regie over jouw eigen energiebalans, waardoor je minder stress ervaart en meer voor elkaar krijgt in het leven dat jij wilt leiden.

Zo word je de baas over je eigen energiebalans

Oké genoeg voordelen, toch hoor ik je al denken: ‘Dat klinkt inderdaad fantastisch, maar hoe doe ik dat dan mijn energiebalans bewaken?!’ Misschien wil je al een tijdje bepaalde routines of rituelen in jouw dagelijks leven introduceren, maar lukt dat steeds niet. Je kijkt met bewondering hoe anderen het doen en houdt het een paar keer vol, maar daarna mislukt elke poging. Of misschien heb je nog nooit een poging gedaan, omdat je simpelweg niet weet waar te beginnen, je bij voorbaat al verwacht dat het niet gaat lukken of je er nu net pas voor het eerst over leest.

Daarom delen we een paar basisprincipes die je kunnen helpen bij het vinden van jouw eigen ritme, routines en rituelen:

Jij bent uniek
Yes, in de basis zijn we als mens allemaal redelijk hetzelfde, maar niemand heeft jouw DNA, blueprint, opvoeding, pakket aan levenservaringen of persoonlijke voorkeuren. ‘One size fits all’ gaat wat dat betreft vaker niet dan wel op. Zoek dus vooral naar wat jij fijn vindt, wat voor jou passend voelt, wat voor jou haalbaar is. Zie de routines en rituelen van anderen als een bron van inspiratie, als voorbeelden en experimenteer ermee, om op die manier te ontdekken wat jij nodig hebt om je energie in balans te houden.

Jij bent natuur
Als je wilt zoeken naar een ritme dat bij jou past, is het van belang dat je recht leert doen aan wie jij bent. En laat jij behalve uniek nu ook natuur zijn. Hoe meer je in contact kunt komen met jouw natuur, hoe meer je jouw natuurlijke ritme gaat herkennen en daarnaar kan leven. Echt waar, dat komt jouw energiebalans ten goede. Zo kan het zijn dat je je van nature actiever voelt in de ochtend of juist in de avond, of misschien ga je wel heel goed op het natuurlijke ritme van dag (licht) en nacht (donker). Gebruik die informatie om jouw eigen routines en rituelen te creëren. Daarnaast is het heel behulpzaam om jezelf het ritme van de natuur – de seizoenen en de maan – meer eigen te maken. Zo zijn de herfst en winter als seizoenen in de natuur en in de vrouwelijke cyclus net als de volle maan periodes om naar binnen te keren en los te laten. Terwijl de lente en zomer als seizoenen in de natuur en in de vrouwelijke cyclus net als de nieuwe maan periodes zijn om naar buiten te treden en aan de slag te gaan met nieuwe ideeën. Helaas zijn we daar in onze snelle, westerse maatschappij behoorlijk van afgedwaald. Dat terwijl het ons zoveel informatie geeft over voor ons passende ritmes, waardoor we veel meer in balans kunnen leven met onze beschikbare energie.

Jij bent flexibel
Al ervaar je dit misschien zelf niet altijd zo, je bent flexibeler dan je denkt. Wij mensen zijn van nature geneigd ons aan te passen aan nieuwe, andere omstandigheden. Afhankelijk van het soort aanpassing kan dit vliegensvlug gaan of juist om veel tijd vragen. Wanneer we onszelf nieuwe gewoontes aan willen leren, schijnt ons brein een aantal weken nodig te hebben om die verandering eigen te maken. Vaak heeft ons brein meer tijd nodig dan we wensen; zeker naarmate we ouder worden neemt onze brein-elasticiteit af, waardoor het leggen van nieuwe verbindingen lastiger, maar zeker niet onmogelijk wordt.

'One size fits all’ gaat wat dat betreft vaker niet dan wel op.

Vind je ritme, bewaak je energiebalans

Geef jezelf de ruimte om te onderzoeken welk ritme jou past en experimenteer van daaruit met verschillende routines en rituelen. Merk op wat het doet met je energiebalans en stem daarop af. Zo ontdek je vanzelf wat voor jou fijn en ook op lange termijn haalbaar is.

O ja, just a friendly reminder voor de hoge-latten-leggers onder ons: raak niet meteen in paniek wanneer het om welke reden dan ook een keertje niet lukt je aan je ritme, ritueel of routine te houden. Wees mild.

Deel hoe jij jouw energiebalans bewaakt

Mocht je dat voor jou passende ritme, routine of ritueel hebben gevonden? Laat het ons dan weten via Instagram. We zijn natuurlijk heel benieuwd welke plek onze Deeprelax sessies daarin dagelijks mogen hebben!

Geschreven door Maria Dekker
Tags
  • adem
  • Ademhalingsoefening
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • paniek
  • ritme
  • routine

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.