Vijf voordelen van breathwork

Ontspanning

Ontdek de kracht van je eigen adem

Breathwork, ademwerk, bewust ademen: hoe je het ook noemt, het is hot. Niet gek, want bewust werken met je adem heeft enorm veel voordelen. In dit artikelen delen we onze vijf favoriete voordelen van breathwork.

Je ademhaling wordt automatisch aangestuurd vanuit je hersenen. Dit gebeurt hoofdzakelijk onbewust. Gelukkig maar, want hierdoor krijg je voldoende zuurstof binnen om in leven te blijven zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen. Tegelijkertijd is het zonde dat we vaak niet leren hoe je je ademhaling bewust kunt inzetten, want breathwork heeft ongelofelijk veel voordelen.

De kracht van breathwork

Hoe je ademt, zegt namelijk veel over hoe je leeft. Als je je angstig voelt, adem je bijvoorbeeld heel hoog en oppervlakkig terwijl als je ontspannen bent je ademhaling veel dieper vanuit je middenrif en buik komt. Maar dit principe werkt ook de andere kant op. Je ademhaling wordt dus niet alleen bepaald door hoe je leeft. Hoe jij ademt kan ook de manier waarop je het leven ervaart, beïnvloeden. Dat is de kracht van breathwork.

Vijf voordelen van breathwork

Bewust ademen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau zet het veel in beweging. Wij zetten onze favoriete voordelen van breathwork voor je op een rij.

Minder stress, angst en depressie

Je ademhaling staat in directe verbinding met je zenuwstelsel. Vooral met behulp van kalmerende ademhalingsoefeningen activeer je als het ware het rempedaal van je systeem waardoor je stressniveau daalt en angstige gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Ook helpen intensere vormen van ademwerk om meer contact te maken met je gevoelswereld. Breathwork kan dan ook helpen bij het verminderen van depressie (wel wordt aangeraden dit onder begeleiding van een ademtherapeut te onderzoeken).

Voel je fit en gezond

Door breathwork te beoefenen verbetert je immuunsysteem en krijg je meer energie waardoor je je fitter voelt. Dit komt onder meer omdat de balans tussen zuurstof en CO2 in je bloed meer in balans komt. Hierdoor gaat er meer zuurstof naar je cellen, die dat weer omzetten naar brandstof voor je lichaam. Ook zorgt een goed werkend immuunsysteem ervoor dat je minder snel ziek wordt. Dit is ook onderzocht en wetenschappelijk bewezen door Wim Hof. Zo helpt bewust ademen je dus fit en gezond te blijven, nog een reden om een sessie uit de app te doen.

Omgaan met (chronische) pijn

Pijn kan ontzettend vervelend zijn, zeker als de pijn chronisch is. In een eerder artikel deelden we al dat chronische pijn versterkt kan worden door de gedachten over de pijn. Breathwork kan helpen om deze pijn te reguleren. Door niet in je hoofd te blijven hangen, maar in het nu te komen en contact te maken met wat je voelt, kan je meer ontspannen in de pijn en verminderen pijnlijke gevoelens.

Beter slapen

Bij House of Deeprelax weten we als geen ander hoe belangrijk diepe slaap is. Tijdens onze geleide meditaties gebruiken we dan ook verschillende ademtechnieken om het zenuwstelsel te kalmeren voor een optimale nachtrust. Breathwork voor het slapengaan helpt je om terug te gaan naar een meer ontspannen hersenstaat, waardoor je makkelijker in slaap komt.

Laat oude ballast los

Intensere vormen van breathwork brengen een proces in het lichaam op gang waardoor je oude ballast in de vorm van opgeslagen spanning, blokkades en patronen kunt doorvoelen. Zo kun je je systeem letterlijk vrij ademen van emoties of overtuigingen die je niet meer helpen. Op onze app hebben we een aantal mild transformerende sessies waarmee je dit zelf kunt ervaren.

Ontdek meer voordelen van breathwork op de app van House of Deeprelax

Wil jij de voordelen van ademwerk zelf ervaren? Luister dan naar een van onze ademsessies op de app. Je kunt deze allemaal terugvinden onder de sessie type ademen.

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • ademen
  • breathwork
  • nidra breath

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.