We willen het allemaal, maar het lukt bijna niemand: leven in het hier en nu. Onze samenleving stelt nu eenmaal zulke eisen, dat we vaak met de dag van morgen bezig zijn of ons zorgen maken over iets wat in het verleden gebeurd is. Je gedachten halen je uit het nu, waardoor je minder positiviteit ervaart. In dit artikel delen we hoe leven in het nu je helpt om positief te denken.

Leven in het hier en nu

Volledig aanwezig zijn in het huidige moment, hoe vaak ben je dat eigenlijk echt? Leven in het nu betekent dat je je zintuigen gebruikt om jezelf en je omgeving waar te nemen en je bewust te worden van hoe je je voelt en waar je je bevindt. Zo ben je niet bezig met het verleden of met het volgende moment maar geef je je over aan het leven en wat er in het huidige moment is.

Waarom leven in het nu helpt bij positief denken

Stiekem weten we allemaal wel dat we niet op aarde zijn om de hele dag op een telefoon bezig te zijn of naar een scherm te staren en zo het leven aan ons voorbij te laten gaan. Het is best lastig om in onze samenleving in het hier en nu te leven, toch is het de moeite waard. Want door zo met gisteren of met morgen bezig te zijn, besef je eigenlijk niet echt wat er vandaag gebeurt. Het zorgt ervoor dat je meer in je hoofd zit, gaat piekeren en in een negatieve gedachtenspiraal terechtkomt. Er zit schoonheid in elk moment, elke dag en elk seizoen. Door je ogen te openen voor wat er nu is, ervaar je meer tevredenheid en geluk in het huidige moment en verdwijnen negatieve gedachten meer naar de achtergrond.

Zo kun je meer genieten in het hier en nu

Wil je oefenen met positief denken? Begin met meer in het hier en nu te leven. In het huidige moment zijn er minder zorgen en krijg je oog voor de kleine dingen om dankbaar voor te zijn. Ook al lijkt leven in het nu misschien niet altijd even makkelijk, je kunt het wel oefenen zodat je positiever gaat denken. Het helpt bijvoorbeeld om regelmatig uit te zoomen, je bewust te worden van je gedachten en momenten in te plannen die je uit de drukte van het dagelijks leven halen. Deze tips helpen je met positief denken door meer te leven in het hier en nu.

Positief denken? Oefen met leven in het hier en nu

  1. Stap uit de sneltrein.
    Als je in de ratrace zit dan nemen je gedachten het over en heb je minder oog voor het hier en nu. Kijk of je dit kunt opmerken en momenten kunt plannen om uit te zoomen en stil te staan. Zo verander je je perspectief, kun je makkelijker positief denken en ga je meer leven in het hier en nu. En door deze momenten bewust in te plannen, oefen je ook onbewust om buiten deze momenten meer aandacht te hebben voor het huidige moment.
  2. Word je bewust van je innerlijke wereld.
    Leven in het hier en nu betekent ook aandacht hebben voor je eigen ervaringen. Wat denk je, wat voel je, wat doe je? Door je bewust te worden van je innerlijke wereld ga je er minder in op. Je kunt er met meer aandacht bij aanwezig zijn zonder dat je erdoor in beslag genomen wordt. Dit helpt je om ook met meer aandacht aanwezig te zijn in het leven zoals het is.
  3. Verplaats je aandacht naar je omgeving.
    Je kunt leven in het hier en nu ook trainen door je bewustzijn te brengen naar je omgeving. Gebruik al je zintuigen om je aandacht naar het huidige moment te brengen. Proef heel rustig je eten, neem de geur om je heen in je op, bekijk de ruimte waarin je bent met aandachtige ogen, voel je voeten op de aarde en luister naar de geluiden om je heen. Met deze aandachtsoefening kom je direct uit de drukte van het dagelijks leven zodat je meer kunt genieten van het hier en nu. En positief denken vanzelf gaat.

Positief denken in het hier en nu met House of Deeprelax

Onze unieke geleide meditaties halen je uit de drukte van het dagelijks leven en helpen je om je bewust te worden van jezelf en de wereld om je heen zodat je meer kunt genieten en kunt leven in het hier en nu. Zo brengen onze Boost Talks instant positiviteit en helpen de Deeprelax Walks om aandacht in het hier en nu te zijn terwijl je wandelt. Oefen nu met positief denken en probeer een gratis boost talk sessie via onze app.