De hele dag door multitasken? Liever niet!

Multitasken

Onze maatschappij is sneller dan ooit, er is veel meer mogelijk, we krijgen dagelijks ontzettend veel prikkels binnen en de hoeveelheid informatie die ons brein te verwerken krijgt is niet bij te houden. Zonder dat we het doorhebben multitasken we er vaak ook nog eens de hele dag door massaal op los, terwijl ons brein met meerdere doe- en denktaken tegelijkertijd eigenlijk helemaal niet zo goed kan dealen. Het heeft zelfs nadelige effecten op ons systeem.

Een kort lesje neuroscience

Ons brein bestaat uit een werkgeheugen en langetermijngeheugen. Het werkgeheugen kan één taak tegelijkertijd verwerken. Wanneer het werkgeheugen meerdere taken tegelijk uit moet voeren, verplaatst één van de taken (tijdelijk) naar het langetermijngeheugen. Zodra we de ene taak af hebben en we overschakelen naar de andere, wordt deze ‘opgehaald’ uit het langetermijngeheugen. Dit schakelen gaat razendsnel en kost ons brein energie. Tijdens dat schakelen nemen we geen informatie op; een deel van ons brein blijft hangen bij de vorige taak, waardoor je minder hersencapaciteit gebruikt voor de nieuwe taak. Het gevolg? Onze hersenen werken trager, we maken onder andere meer fouten en verliezen relatief meer (inefficiënte) energie.

Kortom, ons brein focust zich met moeite op meerdere, verschillende taken tegelijk, aldus neurowetenschapper Earl Miller (Technische Universiteit Massachusetts. Hier vind je zijn onderzoek). Wanneer we multitasken overbelasten we het verwerkingsvermogen van onze hersenen. Doordat we in hetzelfde moment meer van ons brein vragen, duurt niet alleen datgene wat we aan het doen of denken zijn langer (kort door de bocht gezegd zijn we minder productief), maar blijken we ook minder creativiteit te ervaren, neemt de aanmaak van stresshormonen toe en verspillen we meer energie dan nodig is.

De paradox van multitasken

Multitasken is niet meer weg te denken uit onze moderne, westerse maatschappij; we willen veel, kunnen veel (het liefst allemaal tegelijk), vragen veel van onszelf en staan de hele dag door ‘aan’. Dit brengt uiteenlopende klachten en moderne ziektes met zich mee. Daarmee is multitasken een behoorlijk paradoxaal fenomeen. We proberen zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen in zo min mogelijk tijd, in de hoop vervolgens meer tijd over te houden om rust en ontspanning te ervaren. Terwijl wanneer we kijken naar de werkelijke effecten van multitasken op ons brein en welzijn, schieten we ons doel volledig voorbij.

Peace of mind

Je zou kunnen zeggen dat we onszelf onze eigen peace of mind ontnemen door constant in een overactieve doe- en denkmodus te staan. Alleen al een simpel inzicht, bewuste keuze, kleine actie of kort, mindful moment kan een groot verschil maken. Door ontspannen en bewust, met onze volledige aandacht en focus, in het moment te zijn, dienen we ons brein en onze eigen gezondheid op de langere termijn.

Je brein trainen

Gedragswetenschapper Alan Keen deed onderzoek naar multitasken en ontdekte dat regelmatig mediteren een effectieve manier is om je brein te trainen in bewuste aandacht en focus. Ook Yoga Nidra kan bijdragen aan het creëren van een minder overprikkeld brein, doordat onze hersenen van veel hersenactiviteit (bèta) overschakelen naar een meer ontspannen staat (alpha). Je zakt als het ware van een (over)actieve doe- en denkmodus naar een diep ontspannen zijn-modus.

Zodra we onszelf steeds bewuster worden van de momenten waarop we meerdere dingen tegelijkertijd doen of denken, kunnen we ook bewuster kiezen voor een mindful alternatief; iets met volledige aandacht en focus doen. Zo belasten we onze hersenen een stuk minder, wat niet alleen een positief effect zal hebben op de kwaliteit van ons werk en dagelijks leven, maar ook op die van onze slaap. Hoe meer ruimte onze hersenen overdag namelijk krijgen om zaken te verwerken en te ontspannen, des te meer ons systeem zich gedurende de nacht kan focussen op haar essentiële taak: herstel.

Tips om mindful, met meer aandacht en focus te leven:

  • Simpletasken: Voer simpele, alledaagse taken uit met aandacht voor de volle 100% – koffie zetten, aardappels schillen, een douche nemen, telefoneren, etc.
  • Beperk afleiding: Schakel storende of van je taak afleidende elementen in je omgeving uit – denk aan je smartphone, muziek, de TV die op de achtergrond aanstaat, etc.
  • Meditatie: Mediteer dagelijks en train je aandacht door bijvoorbeeld op je ademhaling te focussen – een paar minuten per dag is al voldoende
  • Yoga Nidra: Beoefen Yoga Nidra en breng op die manier je hersenen bewust in een ontspannen staat van zijn – onze korte First Aid sessies zijn in dit geval ideaal.

Je kunt vandaag al beginnen met het toepassen van bovenstaande tips, we geven je bij deze vast wat tips voor sessies uit onze app mee:

  • Sessie Moja: Terwijl je geniet van een douche, train je je mind om met alle aandacht te focussen op dit ene moment
  • Sessie Manana / Bola: Zet de toon van jouw dag / Bepaal de richting van jouw dag met deze ochtendsessie en houd dit de rest van de dag vast
  • Sessie Sedna: Is je brein overprikkeld, ontsnap dan even aan alles in dit kleine paradijs

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.