WAKKER WORDEN!

Exclusief

Zo voorkom jij in slaap vallen tijdens yoga nidra

Het is misschien wel de meeste gestelde vraag aan mij als Yoga Nidra expert; “mag ik wel in slaap vallen tijdens de Yoga Nidra sessie en zo nee, hoe voorkom ik dit?”

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen; het gebeurt vaak dat je het idee hebt dat je in slaap bent gevallen tijdens een ontspannen Yoga Nidra sessie, maar 9 van de 10 keer is dit niet het geval. In het kort zit dat namelijk zo:

Doordat je in de delta staat, als niet ‘diehard geoefende yogi’, vaak niets bewust mee krijgt, heb je het gevoel dat je hebt geslapen. Er is een simpel trucje om te achterhalen of je helemaal in slaap bent gevallen, of dat je je nog wakker in de delta bevond. Als jij iemand bent die aan het einde van de sessie altijd op tijd weer bij bent en dus de laatste zinnen meekrijgt, ben je dus niet in slaap gevallen. Jouw bewustzijn heeft namelijk geregistreerd dat het tijd is om weer naar een actievere hersen staat te verplaatsen en langzaam weer actief te worden. Wordt je pas 5 of 10 min na de sessie wakker, dan is de kans groot dat je wel in slaap bent gevallen.

Het tweede antwoord op de veelgestelde vraag is dat ik het persoonlijk niet erg vind als jij in slaap valt tijdens een sessie. Dat betekent namelijk dat jouw lichaam er aan toe is :-). Om te kunnen ontspannen en wakker blijven, moeten we eerst onze “slaaprekeningen” goed aanvullen.  Als je daar namelijk in het rood staat, wordt het een grote uitdaging om wakker te blijven. 

Pas als de slaap reserves zijn aangevuld, kun je je concentreren op het beoefenen van yoga nidra zonder in slaap te vallen.

Vanaf dat moment kun je gaan oefenen om die Nidra Yogi te worden, en daarvoor heb ik uiteraard een paar tips voor.. Het effect van een Yoga Nidra sessie is namelijk wel optimaal als het je lukt om tijdens de gehele sessie wakker te blijven. 

1. Plaats voor jezelf van te voren te intentie om wakker te blijven. 

Bijvoorbeeld: “Ik beoefen Yoga Nidra en ik blijf wakker.”Als je het gevoel hebt dat je tijdens de sessie aan het afdrijven bent, kan het voldoende zijn om jezelf aan de bevestiging te herinneren.  Als dat niet het geval is, kun je wankelen tussen waakzaamheid en slaap, vooral als de oefening 20 minuten of langer duurt. En heel eerlijk; dat is ook helemaal goed. Overgave is namelijk in onze tijd het allermoeilijkste wat er is, en je bereikt alleen die diepe hersen staten, wanneer jouw systeem zich kan overgeven. Je kunt ook oefenen met kortere sessies en het dan steeds verder oprekken tot sessies van 40-50 minuten. 

2. Integreer yoga nidra in je ochtendritueel 

Onze ochtend sessies op de app zijn wat actiever en korter. Dit heb ik bewust zo ingericht, omdat je in de ochtend vaak direct ‘aanstaat’ in de actieve Beta hersenstaat. Dit kan eraan bijdragen dat je in de ochtend minder makkelijk tot die allerdiepste hersenstaten komt. Ik hoor vaak van onze deelnemers dat zij het makkelijker vinden om in de ochtend ‘wakker’ te blijven in een sessie. Op deze manier krijg je bewust alle visualisaties, intentie momenten en sensaties mee. Daarnaast is het super krachtig om je dag te beginnen met een ontspannen ochtendritueel. Win win toch?

3. Luister een tijdje naar dezelfde sessie 

Wij hebben een groot aanbod aan Yoga Nidra sessies op ons platform. Toch kan het helpen om een tijd lang dezelfde sessie als favoriet aan te houden. Bekendheid met de sessie biedt extra ontspanning, waardoor de reis naar binnen meer bekend en vertrouwd voelt, wat sommige beoefenaars helpt.  Wanneer je met een nieuwe yoga nidra sessie begint, is de meest gebruikelijke ervaring dat je in en uit het bewustzijn drijft.  Hoewel je alles ook onbewust meekrijgt, is het soms ook fijn om alles mee te krijgen.

4. De Powernap tip

Zoals je bij het doen van een powernap op je werk het beste je sleutelbos in je handen kunt houden, zo zijn er bij Yoga Nidra ook een paar fysieke trucjes. Let wel: doe dit alleen als je zelfs na bovenstaande tips nog steeds iedere keer echt in slaapt valt.

Dat zou er zo uit kunnen zien: Liggend op je rug met je armen langs je lichaam, buig een van je ellebogen zodat je vingers naar de lucht wijzen. De bovenarm en schouder rusten op de grond en alleen je onderarm en hand zijn in de lucht. Elke keer dat je in slaap valt, zal je hand naar je lichaam of de grond vallen en je wakker maken

5. Probeer eens een andere houding 

Traditioneel wordt yoga nidra beoefend terwijl je op de grond ligt op je rug in de houding “savasana” . Maar om te voorkomen dat je in slaap valt, kun je de houding waarin je oefent variëren. Een van de opties is om op je zij te gaan liggen. 

Vaak wordt er aangeraden om op je rechterzij te gaan liggen, dit is gunstiger voor de ligging van je organen. Toch is het vooral belangrijk dat je een houding aanneemt waarin je je het prettigst voelt. Tenzij je zwanger bent, dan is het advies om bij langere sessies op je linkerzij te gaan liggen.  Zorg dat je jezelf met een zijwaartse houding altijd goed ondersteund met dekens en kussens aan de voor en achterkant van je lichaam. 

Zittende yoga nidra is een andere optie. Dat kan lekker ontspannen op de bank, in een gemakkelijke stoel en als je jezelf echt wilt uitdagen, op een bolster. Toch is overgave en ontspanning van het lichaam in Yoga Nidra key, dus zorg altijd voor een comfortabele houding. 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. En mijn grootste advies zou zijn; neem het moment zoals het komt en laat eens je lichaam aangeven wat het nodig heeft. We bepalen al zoveel met ons hoofd en jouw lichaam heeft wellicht wel heel veel behoefte aan slaap of rust.

Tags
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • slaapyoga
  • stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.