HET ONTSTAAN VAN YOGA NIDRA

Exclusief

De geschiedenis van Yoga Nidra

Yoga Nidra stamt uit de jaren ‘40-‘50 van de vorige eeuw. Dat wil zeggen: de Yoga Nidra zoals wij het kennen. De technieken zijn namelijk al veel ouder. De geschiedenis van Yoga Nidra heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten en komt ook voor in de meest bekende yoga-tekst: Patanjali’s Yoga Sutra. Patanjali wordt ook wel de ‘vader’ van de yoga genoemd. Hij leefde twee eeuwen vóór Christus in de tijd dat de kennis omtrent de waarheid mondeling doorgegeven werd.

Pas veel later zijn de lessen van Patanjali opgeschreven in sutra’s. De grote wijze, Patañjali, ordende zo’n 2600 jaar geleden als eerste de yogakennis en wordt unaniem beschouwd als de vader van de yoga. Hij was de eerste die Yogaspreuken (Sutra’s) op schrift stelde.

Swami Satyananda Saraswati heeft de oude technieken vertaald en omgebogen vanuit zijn eigen ervaringen.

Swami Satyananda Saraswati kortweg Swami Satyananda, geboren in India in 1923, is een yogi en goeroe. Op zijn negentiende in 1943 ontving Satyananda de ‘sannyasa’ van Swami Sivananda in Rishikesh. Dit is de laatste stap in rituelen voor monniken en voor mannen van vijftig jaar of ouder die hun leven willen wijden aan spirituele doelen. Gedurende twaalf jaar diende hij in verschillende ashrams.

Hij schreef diverse artikelen en gedichten in het Hindi en Sanskriet. Daarna verliet hij India en reisde in de acht volgende jaren door Afghanistan, Nepal, Birma en Ceylon, waarbij hij zijn spirituele kennis uitbreidde. In 1963 vestigde hij zich in Munger in de staat Bihar en richtte daar de Bihar School of Yoga op.

Hij was een student van Swami Sivananda Saraswati.

Swami Satyananda hield ’s nachts de wacht over een Sanskriet school waar jonge jongens mantra’s chantten, maar viel altijd rond 3.00 uur in slaap om pas om 6.00 uur in de ochtend te ontwaken. De jongens stonden echter iedere dag om 4.00 uur op om te chanten. Aangezien Satyananda Saraswati echter altijd sliep tijdens het chanten, had hij dit nog nooit gehoord.

Een tijd later bij een bijeenkomst op de school hoorde hij de jongens de mantra’s chanten. Het kwam hem heel bekend voor! Satyananda Saraswati vroeg de leraar van de jongens hoe dit kon. De leraar was niet verbaasd, Satyananda Saraswati had het immers heel vaak gehoord in zijn slaap. Satyananda Saraswati ontdekte daardoor dat informatie niet direct door de zintuigen opgenomen en verwerkt hoeft te worden.

Dit was de basis voor Yoga Nidra: Bewuste diepe slaap waarbij een gedeelte van je bewustzijn alert blijft.

Satyananda Saraswati bestudeerde teksten uit de Tantrische yoga opnieuw.

Hij ontdekte oude, aan bepaalde rituelen verbonden technieken die hij vervolgens los van elkaar koppelde om de voordelen ervan te kunnen gebruiken voor andere doeleinden.

Gelukkig heeft Iedereen tegenwoordig toegang tot Yoga Nidra sessies. En het blijft zich ontwikkelen. Zo ontwikkelde klinisch psycholoog Dr. R. Miller een systeem (Irest) om het te gebruiken als therapeutische behandeling in ziekenhuizen en gevangenissen en bij oorlogsveteranen. In India wordt Yoga Nidra gebruikt om jonge kinderen in Ashrams alle mantra’s te leren.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van Yoga Nidra? Bekijk dan één van de volgende artikelen:

 

Tags
  • Geschiedenis
  • Swami
  • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.