EEN VORM VAN MEDITEREN IS DIE VOOR IEDEREEN LEUK EN TOEGANKELIJK IS.

Exclusief

Het geheim van de slaapgeleide meditatie

Yoga Nidra bestaat oorspronkelijk uit een serie eeuwenoude meditatie-oefeningen. om o.a. het zenuwstelsel te kalmeren, een intens diepe rust te ervaren, het lichaam zichzelf te laten genezen en alles in het hoofd op orde te brengen.

De moderne, vaak gestresste mens weet dat meditatie een hoop goeds voor je doet. Het kan bijvoorbeeld stress, angst en soms depressie verlichten. En terwijl de meditatie-oefeningen van tegenwoordig overal beschikbaar zijn, is er een oude yoga-praktijk genaamd Yoga Nidra waarmee je je “Blue Monday Feelings” voorgoed kunt genezen.

Savasana

Als je de laatste minuten van een yogales, waarbij je stil onder een dekentje mag liggen, het allerfijnst vindt, verheug je dan maar vast, want dan heb ik goed nieuws voor je. Onderstaand artikel licht toe hoe je je langzaamaan kunt gaan onderdompelen in de wereld van deze geleide slaapmeditatie.

"Veel mensen die Yoga Nidra beoefenen, voelen zich volledig uitgerust in slechts 30 tot 120 minuten beoefenen"

De term Yoga Nidra is samengesteld uit twee woorden uit de Indiase Sanskriet taal:

  • Yoga: het pad waarmee je de relatie met jezelf en met al het leven ervaart.
  • Nidra: de veranderende status van het bewustzijn, zoals waken, slapen en dromen, waaronder gewaarwordingen, emoties, gedachten en beelden.

Dus hoe ziet zo’n diepe geleide slaapmeditatie sessie eruit?

Op het eerste gezicht lijkt de praktijk niets anders dan op de vloer, bank of zelfs je bed liggen, verpakt in comfortabele kleding en dekens.

Maar er is heel veel kracht in stilte. En de moderne wetenschap haakt in op wat yogi’s al heel lang weten. Yoga Nidra, ook bekend als Slaap Yoga, verbetert je gezondheid en mentale gesteldheid op allerlei verrassende manieren. Het is een staat van ‘bewuste diepe slaap’.

Het verschil met een ‘gewone’ meditatie

In meditatie blijf je in de waaktoestand van het bewustzijn en focus je je mind zacht, terwijl je gedachtenpatronen, emoties, sensaties en beelden kunt laten ontstaan en doorgaan. In Yoga Nidra verlaat je echter de wakkere staat, ga je voorbij droomstaat en ga je naar diepe slaap, terwijl je wakker blijft. Klinkt als magie? Er zit een duidelijke en veilige techniek achter.

Yoga Nidra bestaat uit krachtige meditatie-oefeningen die kunnen werken als een natuurlijke stress- en angstverlichter. Sommige mensen gebruiken deze slaapgeleide meditatie als slaapverbetering, hoewel ze, als de oefeningen juist worden uitgevoerd, niet echt in slaap vallen.

Yoga Nidra & Neurologie

Hoewel Yoga Nidra simpelweg vertaald kan worden naar ‘yogaslaap’ of ‘slaapgeleide meditatie’, is er een aantal complexe elementen gaande op neurologisch niveau. En waarbij ik, als teacher, je ademhaling en focus door verschillende delen en lagen van het lichaam begeleid.

Deze manier van geleide meditatie helpt je hersenen naar de zone tussen slaap- en waaktoestanden te brengen; je lichaam valt dan langzaam in slaap terwijl je mind bewust en helder blijft. Brainwave-onderzoeken laten zien dat je tijdens een sessie van de actievere beta-staat richting alpha-, theta– en uiteindelijk delta-staat gaat. De theta- en delta-staat van de hersenen, samen met alle ademhalings- en focus oefeningen zorgen ervoor dat je lichaam zich in een korte tijd heel diep kan herstellen.

"Met een goede slaapgeleide meditatie sessie van 30 minuten kun je je net zo hersteld voelen als in 3 tot 4 uur slaap, terwijl je toch wakker blijft en je mind op een prachtige reis gaat"

Oorzaken

Een van de oorzaken van dit diepe herstel is dat het zenuwstelsel weer naar de oorspronkelijke staat probeert terug te keren. Een staat waarin je even totaal op de rem staat in plaats van op het gaspedaal. Dit kan alleen wanneer je lichaam opereert zonder bemoeienis van de dominante mind. Er zijn zelfs bevindingen dat het lichaam op dit soort momenten volledig kan opereren als een eigen apotheek en het op deze manier uiteindelijk mogelijk maakt zichzelf te laten genezen.

We hebben mensen hun slapeloosheid zien overwinnen, hun patronen veranderen, angst verminderen, burn-out genezen en in hun volledig creatieve potentieel zien stappen. Mensen zijn daadwerkelijk in staat hun leven te veranderen met deze vorm van meditatie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Leuk en ook nog effectief

Het belangrijkste van alles is dat dit een vorm van ontspannen en mediteren is die voor iedereen leuk, inspirerend en vooral toegankelijk is. Je hoeft alleen maar te gaan liggen en te luisteren naar een begeleidende stem. Waar en wanneer je maar wilt. Je begrijpt waarom deze techniek behoorlijk aan populariteit aan het winnen is. En dat is maar goed ook in deze tijd.

Meer weten? Volg ons op Instagram voor dagelijkse Yoga Nidra updates! Nu starten met yoga nidra? Bekijk onze abonnementen op deze pagina.

Tags
  • geleide meditatie
  • mediteren
  • slaapyoga
  • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.