Stilte meditatie, geleide meditatie, slaapgeleide meditatie (yoga nidra): er zijn verschillende vormen van meditatie en ze hebben allemaal een ander effect. Wat is het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra? Wij leggen het uit in dit artikel.
Het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra
In onze moderne maatschappij vol afleiding en prestatiedruk is mediteren een uitkomst. Het is inmiddels bekend dat mediteren helpt bij het verlichten van stress en angst. Ook Yoga Nidra oftewel geleide slaapmeditatie, wordt om die reden steeds populairder.
Het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra heeft te maken met de staat van bewustzijn waarin je verkeert. In meditatie blijf je in de waaktoestand van het bewustzijn en focus je je mind, terwijl je gedachtenpatronen, emoties, sensaties en beelden kunt laten ontstaan en voorbijgaan. In Yoga Nidra verlaat je echter de wakkere staat, ga je voorbij de droomstaat en kom je in een diepe slaap, terwijl je wakker blijft. Klinkt als magie? Er zit een duidelijke en veilige techniek achter.
Het geheim van Yoga Nidra
Hoewel Yoga Nidra simpelweg vertaald kan worden naar ‘yogaslaap’ of ‘slaapgeleide meditatie’, zit er een techniek achter die op neurologisch niveau bepaalde processen in gang zet. Tijdens een sessie begeleidt een Yoga Nidra teacher je door verschillende lagen van je lichaam. Met behulp van krachtige ontspanningsmethoden, ademhalingsoefeningen en hypnose technieken word je stap voor stap meegenomen op een innerlijke reis.
Deze manier van geleide meditatie helpt je hersenen naar de zone tussen slapen en waken. Je lichaam valt dan langzaam in slaap terwijl je mind bewust en helder blijft. Brainwave-onderzoeken laten zien dat je tijdens een sessie van de actievere beta-staat richting alpha-, theta– en uiteindelijk delta-staat gaat, zo schrijft ook Bedrock Magazine. De theta- en delta-staat van de hersenen, samen met de ademhalings- en focus oefeningen zorgen ervoor dat je lichaam zich in korte tijd heel diep kan herstellen. En dat brengt allemaal waanzinnige voordelen met zich mee.
Diep herstel door Yoga Nidra
Een van de oorzaken van dit diepe herstel is dat het zenuwstelsel weer naar de oorspronkelijke staat terugkeert. Een staat waarin je even totaal op de rem staat in plaats van op het gaspedaal. Dit kan alleen wanneer je lichaam opereert zonder bemoeienis van de dominante mind.
Deep Relax
Het belangrijkste verschil tussen meditatie en Yoga Nidra is dus dat Yoga Nidra op een dieper niveau werkt. Waar meditatie een fijne manier is om contact te maken met je binnenwereld, afstand te nemen van je drukke geest en stress te verlichten, zorgt Yoga Nidra op een diep niveau voor ontspanning, activeert het je zelfhelend vermogen en maakt het herprogrammering van je hersenen mogelijk. De resultaten van deze yogavorm zijn dan ook verbluffend. Bij House of Deeprelax hebben we prachtige reacties ontvangen van deelnemers die slapeloosheid hebben overwonnen, angst hebben verminderd en beperkende overtuigingen hebben getransformeerd met behulp van Deep Relax Yoga Nidra.
“Ik luister elke ochtend een House of Deeprelax ochtendsessie. Dit brengt meer rust in mijn dag dan ik ooit had durven dromen.”


Ervaar het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra met House of Deeprelax
Nieuwsgierig naar de techniek van Yoga Nidra? In de app van House of Deeprelax kun je gratis een aantal sessies beluisteren. Zo kun je het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra sessies zelf ontdekken.
Veelgestelde vragen bij Yoga Nidra
Yoga Nidra is voor iedereen, dat is een van de voordelen van deze meditatietechniek. Je hoeft alleen maar te liggen en luisteren. Mediteren met behulp van Yoga Nidra sessies is vooral geschikt als je last hebt van stress, angst, depressie, ziekten of chronische pijn.
Het beoefenen van Yoga Nidra is eenvoudig. Je hoeft alleen maar te liggen en te luisteren naar een geleide meditatie. Zorg voor een comfortabele plek waar je even niet gestoord kunt worden. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar het kan wel gebeuren.
Hoe meer je oefent, hoe vaker het lukt om aanwezig te blijven bij de sessie terwijl je in de diepste staten van je onderbewustzijn terechtkomt. Een sessie duurt minimaal 15 minuten waardoor je systeem met behulp van verschillende stappen kan ontspannen. Er zijn ook sessies van wel 55 minuten zodat je nog dieper kunt zakken.