VIJF TIPS VOOR EEN DAGELIJKSE OXYTOCINE BOOST

Ontspanning

Zo werkt het knuffelhormoon oxytocine in je lijf

Oxytocine (ofwel het knuffelhormoon) boost niet alleen happy feelings en social skills, maar verhoogt ook de pijngrens en helpt om angst en stress te verminderen.  Ook werkt het bevorderend bij groei en genezing en zorgt het voor een betere weerstand. Dat klinkt heel fijn. Maar hoe kun je dan je oxytocine level laten stijgen? Wij leggen uit hoe oxytocine werkt in je lijf én delen een paar makkelijk tips voor een dagelijkse oxytocine boost.

Zo werkt oxytocine in je lijf

Naarmate je meer oxytocine aanmaakt, wordt het eenvoudiger om nog meer aan te maken. Dat klinkt als een positieve vicieuze cirkel toch? Dat betekent dus dat het steeds gemakkelijker wordt om je goed te voelen. Dit start voor mij bijvoorbeeld met zoiets simpels als een knuffelsessie met mijn hondje Pebbles op de zondagochtend. Ik kan daar zo gelukkig van worden!

Tips voor een dagelijkse oxytocine boost

Oxytocine tip 1: Knuffel alles dat je tegenkomt 

Yep, uiteraard komen er een hoop knuffelhormonen vrij tijdens sex. Maar dat is niet het enige! In het algemeen laten alle knuffels en andere aanrakingen je beter voelen: met vrienden, met gezinsleden en vooral ook mét huisdieren. Doen dus, voor die oxytocine boost!

Oxytocine tip 2: Even lekker een potje janken 

Het onderdrukken van je emoties werkt juist de andere kant op. Het veroorzaakt veel stress en op de lange termijn fysieke problemen. Daar weet ik helaas alles van. Daarom ga ik zelf regelmatig naar mijn ademcoach. De ademtechniek die zij gebruikt zorgt ervoor dat ik mijn opgekropte emoties de vrije loop kan laten. Heerlijk en heel bevrijdend! Ken je dat? Dat fijne en opgeluchte gevoel na een potje stevig janken? Alle opgeslagen energie komt dan vrij en reken maar dat je lichaam veel oxytocine aanmaakt.

Oxytocine tip 3: Luister met volle aandacht naar een ander 

Je zou het misschien niet verwachten, maar luisteren is een bijzondere manier om dit knuffelhormoon te vermeerderen. Het gaat dan vooral om de verbinding die ontstaat wanneer je echt goed naar iemand luistert en kijkt, zonder afleiding van je telefoon. Op deze manier voelt de ander zich gehoord en gezien. Ik vind dit vaak de heerlijkste momenten. Dat je na een uur denkt, goh die telefoon is helemaal niet zo belangrijk, geen idee wat er in de wereld speelt maar wat was dit fijn!

Oxytocine tip 4: Een heerlijke Nidra Nap op bed of op de bank 

Mocht je niemand in de buurt hebben om te knuffelen: ook een goede Yoga Nidra sessie verhoogt je oxytocine level. Als dat geen ultieme vorm van zelfliefde is! Doordat je lichaam tijdens een Nidra Nap in een diep ontspannen staat komt en zich daardoor volledig veilig voelt, begint het dit hormoon aan te maken. Vooral mensen met angstgevoelens of depressies kunnen hier veel baat bij hebben.

Oxytocine tip 5: Laat je aanraken tijdens een ontspannende massage 

De roots van mijn lieve buurvrouw liggen in Vietnam, en daar blijkt het dus heel normaal te zijn om je meerdere malen per week te laten masseren. Er is altijd wel een buurvrouw in de buurt die een eigen massagesalon heeft. De ene keer laat je je armen masseren en een andere keer weer je rug. Zij zien dat, net als dagelijkse meditatie, als onderhoud van zichzelf. Wij gunnen onszelf vaak pas een massage als we hard gewerkt hebben of ergens pijn ervaren. Een compleet andere mindset dus. Maar goed, massage zorgt dus voor een enorme stimulans van het knuffelhormoon oxytocine en kan je daardoor een ultiem geluksgevoel geven.

Deel je oxytocine boost met House of Deeprelax

Veel van onze sessies geven je oxytocine level een boost. In dit artikel zetten wij de beste sessies voor een Oxytocine boost op een rijtje. Deel je jouw ervaring met #houseofdeeprelax? Vinden we leuk!

Geschreven door Eliane Bernhard
Tags
  • lummelen
  • ontspannen
  • oxytocine
  • sessies

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.