Ademtechnieken die je op weg helpen

Ontspanning

Zo kies je de juiste ademtechniek voor jouw staat van zijn

Meer balans, ontspanning of juist energie: de heilzame effecten van ademhalingsoefeningen zijn eindeloos. Maar hoe bepaal je nu wanneer je welke ademoefening doet? In dit artikel helpen we je op weg.

Ademwerk is een verzamelnaam voor verschillende ademtechnieken met als doel je adem bewust te sturen. Je kunt je ademhaling zien als een belangrijk bestuurslid van jouw systeem. Hoe jij je voelt en hoe je ademt staan namelijk in nauwe verbinding met elkaar. Wanneer jij je angstig voelt, zul je meer negatieve gedachten ervaren en adem je vaak oppervlakkig. Maar wanneer je ontspannen bent, is het stiller in je hoofd en adem je juist diep. Het mooie is dat deze wisselwerking twee kanten op werkt. Met je ademhaling kun je dus ook je staat van zijn beïnvloeden.

Word je bewust van je staat van zijn

Als je een ademhalingsoefening kiest, is het daarom eerst fijn om je bewust te worden van je staat van zijn. Dit kun je doen door een kort incheckmoment in te lassen. Sluit je ogen en ga na hoe je je vanbinnen voelt. Wat leeft er op dit moment in jou? Observeer zonder er in mee te gaan en benoem simpelweg voor jezelf wat je tegenkomt. Als je dat helder hebt, kun je een oefening kiezen die jouw systeem het meeste dient.

Meer balans

Als je merkt dat je je angstig voelt, je gedachten heen en weer schieten en je geen focus hebt dan is het fijn om even te landen. Deze signalen zijn een teken dat je systeem uit balans is en die balans kun je terugbrengen met een balancerende ademhalingsoefening. In onze app kun je met de sessie Tameri, in slechts 4 minuten hartcoherentie bereiken. Door gelijktijdig met je hart te ademen, geef je je systeem een signaal dat het veilig is en kom je weer in balans.

Meer energie

Wil je je dag energiek beginnen of heb je juist even een oppepper nodig na de lunch, dan is de sessie Esperanza een fijne ademsessie om tussendoor te doen. Met deze sessie adem je op een veilige manier meer zuurstof in je lichaam, waardoor je meer ruimte, kracht en energie ervaart en je tegelijkertijd spanning loslaat.

Meer ontspanning

Op een dieper niveau kan je adem je ook helpen om oude ballast zoals beperkende overtuigingen en onverwerkte emoties los te laten. Merk je bijvoorbeeld dat je sneller geïrriteerd bent om kleine dingen of onrust voelt dan zijn dat meestal signalen dat je spanning vasthoudt. Met een uitgebreidere ademsessie zoals Apertura of Set, maak je daar met de verbonden ademhaling ruimte voor. Na afloop volgt een Nidra sessie, waardoor je je bevrijd en ontspannen voelt.

Ontdek meer voordelen van breathwork en andere technieken

Vanaf 22 januari leren wij jou, middels een heerlijk online Home Retreat, in 10 dagen tijd hoe je zelfstandig jouw blokkades, negatieve overtuigingen, angsten en blokkades los kunt laten. Voor een vrij en succesvol leven vanuit vertrouwen en diepe ontspanning. Ben jij klaar voor een Nieuw Begin?

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • adem
  • angst
  • energizer
  • hartcoherentie
  • ontspanning

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.