Bewust ademwerk, meer zuurstof

Ontspanning

Zo brengt ademwerk je naar de diepste hersenstaat

Misschien herken je wel dat als je een simpele meditatie doet, je aandacht steeds weer afdwaalt. Of dat je je juist nóg bewuster wordt van je gedachten. Dit is niet erg, maar kan meditatie soms wel tot een frustratie maken. Met ademwerk beweeg je voorbij die gedachten en ervaar je échte rust. Wij leggen je uit hoe dat komt.

Je mind wordt ook wel eens de monkey mind genoemd, we hebben per dag namelijk tussen de 40.000 en 60.000 gedachten. Voor een deel zijn we ons daar niet bewust van, maar als je jezelf tot stilstand brengt tijdens een meditatie dan word je je daar ineens wel bewust van. Door de ademhaling bij een meditatie te betrekken, geef je je brein als het ware een taak. Hierdoor is er minder plaats voor gedachten, je focus ligt simpelweg bij het volgen van je adem of een ademtempo.

Ontspannen hersenen

Door bewust te ademen komt er meer zuurstof in je bloed en in je hersenen, waardoor je concentratievermogen en je focus verbeteren. Ook stuur je door het doen van ademmeditaties of ademhalingsoefeningen een signaal naar het zenuwstelsel, waardoor je beter kunt ontspannen. Je hersenen komen hierdoor in een diepere staat van ontspanning terecht. Je hersenen verkeren gedurende de dag namelijk in verschillende hersenstaten. Span je je in of moet je je concentreren dan verkeer je eerder in de Bèta hersenstaat. Maar kom je meer tot rust met behulp van ademoefeningen dan zak je in de meer ontspannen hersenstaten zoals Theta, Delta of zelfs Gamma bij intensere ademsessies.

Helende hersenstaat

Als je een intensere ademtechniek doet zoals de verbonden ademhaling, kun je in een staat van heelheid terechtkomen. In deze staat steig je als het ware boven jezelf uit en kun je ervaren dat je meer bent dan alleen je trauma, stress of piekergedachten. Je ziet jezelf dan als het ware door een schone bril, waardoor je je realiseert dat je goed bent zoals je bent. Deze hersenstaat wordt de Gamma staat van je hersenen genoemd en is met een simpele meditatie niet zo snel te bereiken. Je adem kun je dus zien als een snelweg naar meer ontspannen en helende hersenstaten.

Ontdek meer voordelen van breathwork en andere technieken

Vanaf 22 januari leren wij jou, middels een heerlijk online Home Retreat, in 10 dagen tijd hoe je zelfstandig jouw blokkades, negatieve overtuigingen, angsten en blokkades los kunt laten. Voor een vrij en succesvol leven vanuit vertrouwen en diepe ontspanning. Ben jij klaar voor een Nieuw Begin?

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • ademen
  • hersenen
  • meditatie
  • zenuwstelsel

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.