TO FEEL IS TO HEAL

Ontspanning

Een makkelijke oefening om jouw zelfhelend vermogen te activeren

We zijn als mens een complex geheel van meerdere met elkaar communicerende delen. Een wonderbaarlijk systeem dat prima functioneert wanneer alle onderdelen soepeltjes samenwerken en niet worden verstoord. Als ergens in dat systeem – om welke reden dan ook – een storing ontstaat, is de kans groot dat het systeem vroeg of laat vastloopt. Soms is de storing groot, soms is een kleine storing al genoeg om een blokkade te veroorzaken. Hoppa! Niet zeuren en gewoon doorgaan, zul je misschien denken. Maar helaas… als we de storing negeren, wordt de blokkade meestal alleen nog maar groter. Nou, dan maar zo snel mogelijk er vanaf toch? Hmmm… ook die strategie blijkt in veel gevallen geen duurzame oplossing. 

Wat dan wel?!

In de wereld van yoga (nidra) kunnen storingen en blokkades zich op meerdere lagen (Kosha’s) voordoen: fysiek, energetisch, mentaal, intellectueel en spiritueel. Al die verschillende lagen beïnvloeden elkaar. Zo kan een storing op de ene laag een blokkade op de andere veroorzaken. Meestal merken we dat pas op wanneer we last krijgen van ons fysieke lichaam. We ervaren ongemak, spanning, vermoeidheid of (langdurige) pijn. In eerste instantie bezoeken we dan vaak een arts of therapeut, in de hoop dat deze een oorzaak kan vinden, de symptomen kan bestrijden of verlichting kan geven. Als de storing zich op fysiek niveau bevindt, kan dat helpen. Veel vaker is het fysieke ongemak ‘slechts’ een uiting van een storing die zich op (één van) de andere vier lagen bevindt. In dat geval is er een andere ingang nodig om het verstoorde onderdeel te helen.

Zelfhelend vermogen

Van nature beschikken we allemaal over een zelfhelend vermogen. Ja echt, ons systeem is zó intelligent dat het zichzelf kan helen. Niet alleen de genezing van die schaafwond op je knie, toen je als kleine uk van je fiets viel, werd door dat zelfhelend vermogen aangestuurd. Ook andere ‘wonden’ kunnen daardoor helen. Gaaf hè?!

Je kunt jouw zelfhelend vermogen op verschillende manieren zelf activeren. Zo kun je bepaalde storingen in je systeem opsporen en blokkades langzaamaan op gaan heffen, zodat alle onderdelen weer soepeltjes samen kunnen gaan werken. 

Hoe dan?!

Juist door met jouw oprechte aandacht naar de storing en blokkade toe te gaan en te doorvoelen wat doorvoeld wil worden. Dit kan bijvoorbeeld heel goed door één van onze breathwork sessies te doen, je vindt ze in onze app bij de Energizers, Set of Apertura zijn heel fijn! Je kunt ook met aandacht bij jezelf inchecken met deze korte oefening, die je op elk moment van de dag toe kunt passen.

Inchecken en doorvoelen

 1. Ga op een rustige plek zitten of liggen en sluit je ogen
 2. Adem rustig in door je neus en uit door je mond
 3. Check in bij jezelf: Wat voel ik en waar voel ik dit?
 4. Leg je hand(en) op die plek(ken) en adem er naartoe
 5. Geef deze plek ruimte; adem er als het ware doorheen, maak de plek groter door je ademhaling en/of je verbeelding in te zetten
 6. Je zou de blokkade in jezelf liefdevol kunnen erkennen: ik voel je, ik zie je, ik hoor je
 7. Laat komen wat er komt en zijn wat er is, alles inclusief en zonder het meteen te analyseren, te willen begrijpen of te veroordelen
 8. Blijf hier zolang jij wilt of nodig hebt
 9. Adem nog een paar keer rustig in en uit
 10. Haal je hand(en) van de plek(ken) en open rustig je ogen

Laat je ons weten hoe deze oefening ging via Instagram?

Geschreven door Maria Dekker
Tags
 • geleide meditatie
 • inner detox
 • loslaten
 • mediteren
 • slaapyoga
 • Yoga Nidra
 • zelfhelend vermogen

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.