Een interne geluksapotheek

Ontspanning

Yoga Nidra en onze neurotransmitters

Ons lichaam maakt heel veel belangrijke hormonen en neurotransmitters aan die bijdragen aan een gelukkig gevoel. Daarvoor is een voorwaarde: ontspanning. Na alle inspanning en stress is er ruimte nodig de balans te herstellen. Met Yoga Nidra pak je in een klap alle stresssymptomen aan, zowel lichamelijk als geestelijk. Je komt in zo’n diepe staat van rust dat het helend vermogen wordt geactiveerd en je als herboren uit een sessie komt.

Stop de stress

De meeste stress komt voort uit je eigen gedachten. Als je continu overprikkeld bent, kun je op een gegeven moment niet meer goed ontspannen. Je lichaam maakt amper nog hormonen en neurotransmitters aan als endorfines en dopamine, maar volop adrenaline en cortisol. Dat kan op de lange termijn zeer schadelijk zijn. Daarom is het zo fijn dat je met Yoga Nidra voorbij die analytische mind komt. Je schakelt je denken even uit en komt ‘in het niets’, in droomstaat theta of dieper.. 

Homeostatische balans

Die ontspannen staat zorgt voor balans in beide hersenhelften, zodat de actie- en ontspanningssystemen (het gas- en rempedaal) van je lichaam weer goed gaan samenwerken. Je hebt immers net zoveel inspanning als ontspanning nodig. Deze balans noemen we homeostase; ook wel het vermogen van het lichaam om na een reactie op externe omstandigheden (stress) terug te kunnen schakelen naar een ontspannen basis. Wanneer alle hormonen en neurotransmitters in balans zijn.

Lichaamseigen geluksapotheek

Als je na heftige inspanning weer aan ontspanning werkt, komen bepaalde gelukshormonen vrij en voel je je fijn. In een Yoga Nidra sessie kom je tot zo’n diepe ontspanning dat je lichaamseigen apotheek opent; een chemisch proces in de hersenen zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters die nauw betrokken zijn bij ons geestelijk welzijn: endorfine, dopamine, serotonine, oxytocine, gamma-aminoboterzuur (GABA) en anandamide. Stuk voor stuk hebben ze een positieve invloed op ons

Endorfine

Endorfine, ook wel het gelukshormoon, is een natuurlijke pijnstiller (lichaamseigen morfine). Het heeft een opiaatachtig karakter en komt vrij bij activiteiten als sport, seks, bij pijn, tijdens een ritje in de achtbaan, bij pittig eten, bij liefde en na het volbrengen van kleine alledaagse taken. Endorfine geeft een gevoel van euforie en werkt angst tegen.

Dopamine

Dopamine hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. De stof komt vrij als we onze doelen najagen en bereiken, als we ons tevreden en beloond voelen. Bijvoorbeeld bij suikers, seks, alcohol, drugs of een like op social media. Meer natuurlijke boosts zijn slapen, sporten, proteïnerijke voeding en meditatie.

Serotonine

Serotonine speelt een belangrijke rol bij de stemming, eetlust, seksuele activiteit, beweging en slaap. Maak je te weinig aan, kun je last krijgen van klachten als angst, depressie en slapeloosheid. Hoe meer serotonine, hoe minder gevoelig je bent voor afwijzing; het wordt ook wel het zelfvertrouwenmolecuul genoemd. Je kunt je serotonine-peil omhoog brengen met eiwitrijke voeding en de zon (vitamine D).

Oxytocine

Oxytocine, ook bekend als het knuffelhormoon, laat ons verbonden voelen met elkaar. Het zorgt voor meer vertrouwen en loyaliteit tussen mensen. Oxytocine laat zien hoe belangrijk intimiteit en vriendschap zijn voor ons welzijn. Bovendien maakt het liefdeshormoon je rustig en weerbaar tegen stress. Je maakt oxytocine aan bij fysiek contact, maar het komt ook vrij als je chocolade eet of een warm bad neemt. Meer tips om oxytocine aan te maken vind je hier!

Gamma-aminoboterzuur

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een natuurlijke angstremmer; het zorgt voor een gevoel van kalmte. GABA is een een goede ‘strijder’ tegen andere neurotransmitters die voor opwinding en paniek zorgen. Het vermindert de activiteit van het zenuwstelsel, wat essentieel is voor een goede en diepe slaap. Ook slaapmiddelen en chemische angstremmers werken op de GABA-receptoren in het brein. 

Anandamide

Anandamide speelt een rol bij pijn, depressie, geheugen, hogere cognitieve processen, motivatie, vruchtbaarheid, bewegingscontrole en het hongergevoel. De neurotransmitter heeft eigenschappen die sterk lijken op THC, de werkzame stof in marihuana. En ook de effecten zijn vergelijkbaar: het werkt ontspannend, kalmeert en zorgt voor een gelukkig en plezierig gevoel. Je maakt het bijvoorbeeld aan als je pure chocolade eet.

Mediteer je gelukkig

Hormonen hebben zo’n grote invloed op ons dat we er veel baat bij hebben ze in balans te houden. Het is dus niet mis dat Yoga Nidra je hersenen en zenuwstelsel de kans biedt al deze geluksstofjes aan te maken vanuit ontspanning, gewoon terwijl je stil ligt. Dus stop de stress op tijd en relax. Want naast de invloed van voeding en beweging, is meditatie de meest natuurlijke manier om al die lichaamseigen stofjes aan te maken. Geen medicatie, maar meditatie dus.

Tags
  • geluk
  • House of Deeprelax Basis Training
  • neurotransmitters
  • stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.