Breathwork, ademwerk, bewust ademen: hoe je het ook noemt, het is hot. Niet gek, want bewust werken met je adem heeft enorm veel voordelen. In dit artikelen delen we onze vijf favoriete voordelen van breathwork.

Je ademhaling wordt automatisch aangestuurd vanuit je hersenen. Dit gebeurt onbewust. Gelukkig maar, want hierdoor krijg je voldoende zuurstof binnen om in leven te blijven zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen. Tegelijkertijd is het zonde dat we vaak niet leren hoe je je ademhaling bewust kunt inzetten. Door bewust de kracht van je adem in te zetten, kun je je zenuwstelsel positief beïnvloeden. Bewust ademhalen met breathwork heeft dan ook ongelofelijk veel voordelen.

De kracht van breathwork

Hoe je ademt, zegt veel over hoe je leeft. Als je je angstig voelt, adem je bijvoorbeeld heel hoog en oppervlakkig. Terwijl je als je ontspannen bent veel dieper vanuit je middenrif en buik ademt. De kracht van breathwork, ligt in het feit dat dit principe ook de andere kant op werkt. Je ademhaling wordt dus niet alleen bepaald door hoe je leeft. Met de manier waarop je ademt, kun je ook de manier waarop je het leven ervaart beïnvloeden.

Vijf voordelen van breathwork

Bewust ademen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau zet het veel in beweging. Wij zetten onze favoriete voordelen van breathwork voor je op een rij.

Minder stress, minder angst

Je ademhaling staat in directe verbinding met je zenuwstelsel en beïnvloeden elkaar dus wederzijds! Met behulp van kalmerende ademhalingsoefeningen activeer je als het ware het rempedaal van je systeem waardoor je stressniveau daalt en angstige gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Ook helpen intensere vormen van ademwerk om meer contact te maken met je gevoelswereld. Zo helpt breathwork bij het verminderen van stress, angst en depressie.

Voel je vitaler

Nog een van de voordelen van breathwork, je stimuleert je immuunsysteem en krijgt meer energie waardoor je je fitter voelt. Dit komt doordat de verhouding tussen zuurstof en CO2 in je bloed meer in balans komt. Er gaat meer zuurstof naar je cellen, die dat weer omzetten naar brandstof voor je lichaam. Ook zorgt een goed werkend immuunsysteem ervoor dat je minder snel ziek wordt. Dit wordt steeds meer wetenschappelijk onderzocht o.a. door Wim Hof. Zo helpt bewust ademen je dus om je vitaler te voelen.

Omgaan met (chronische) pijn

Pijn is niet fijn! Zeker als de pijn chronisch is. In een eerder artikel deelden we al dat chronische pijn versterkt kan worden door de gedachten over de pijn. Breathwork kan helpen om deze pijn te reguleren. Door niet in je hoofd te blijven hangen, maar in het nu te komen en contact te maken met wat je voelt, kan je meer ontspannen in de pijn en verminderen pijnlijke gevoelens. Nog een van de voordelen van breathwork, is dan ook dat het een goede oefening is in omgaan met ongemak.

Beter slapen

Bij House of Deeprelax weten we als geen ander hoe belangrijk diepe slaap is. Tijdens onze geleide meditaties gebruiken we dan ook verschillende ademtechnieken om het zenuwstelsel te kalmeren voor een optimale nachtrust. Breathwork voor het slapengaan helpt je om terug te gaan naar een meer ontspannen hersenstaat, waardoor je makkelijker in slaap komt.

Laat oude ballast los

Intensere vormen van breathwork brengen een proces in het lichaam op gang waardoor je oude ballast in de vorm van opgeslagen spanning, blokkades en patronen kunt doorvoelen. Zo kun je je systeem letterlijk vrij ademen van emoties of overtuigingen die je niet meer helpen. Een innerlijke detox voor lichaam en geest!

Beginnen met breathwork

Ben je enthousiast geworden over bewust ademen en wil jij de voordelen van breathwork zelf ervaren? In alle sessies van House of Deeprelax speelt ademhaling een rol, maar we hebben ook sessies waarin je kennismaakt met verschillende ademtechnieken. Probeer al onze sessies nu 14 dagen gratis!