Aan de slag met onze sessie Memfis

Ontspanning

Tips voor een effectieve wandelmeditatie

Dit weekend lanceren we onze allereerste wandelmeditatie ooit; Memfis! En dat vraagt natuurlijk om een lijst met tips voor de meest effectieve wandelmeditatie.

Want, ga maar eens na, wanneer was je laatste wandeling alleen? En wat deed je toen? We zijn er zo gewend aan geraakt om andere dingen te doen wanneer we een blokje om lopen. Iemand bellen, een podcast luisteren of eindeloze gesprekken voeren met die vriend of vriendin met wie je samen loopt. Allemaal heel gezellig en productief, maar dat is dus net niet wat een wandelmeditatie inhoudt.

Laten we het eerst even hebben over onze eerste wandelmeditatie-sessie zelf. Memfis dus. Tot nu toe was je van ons een heel ander soort sessies gewend. En een normale wandeling in het park is dan ook niet hetzelfde als een wandelmeditatie. Een wandelmeditatie is namelijk veel meer. Het wordt meestal veel langzamer gedaan en omvat ofwel coördinatie met de ademhaling, of op specifieke focuspunten. Het lijkt dus veel meer op meditatie dan op wandelen.

In Memfis ervaar je een wandeling vanuit je hart, waarbij je 3 fases van ademen, dankbaarheid en visualisaties doorloopt. Hierna voel je je veilig, krachtig en volledig opgeladen.

Oké, genoeg over de achtergrond van de sessie. Over naar de tips om het meeste uit deze meditatie te halen.

1. Neem de tijd. 

Zorg dat je wandeling net wat langer duurt dan de meditatiesessie zelf. Omdat Memfis ongeveer 30 minuten duurt, raden we je aan om een wandeling van minimaal 45 minuten uit te zoeken. Zodat je de eerste 10 minuutjes kunt gebruiken om in de ‘wandel-staat’ te komen, zonder teveel afgeleid te zijn. Het laatste stukje kun je dan fijn gebruiken om nog even te genieten van de prachtige natuur.

2. Ga alleen op pad. 

Net zoals je een Yoga Nidra sessie hoogstwaarschijnlijk altijd alleen doet, is het het fijnst om ook tijdens een wandelmeditatie alleen te zijn. Met volledige aandacht voor jezelf en voor de meditatie. Heb je een hond? Laat die dan voor deze ene keer even thuis.

3. Fijne kleding 

Het spreekt voor zich, want je bent het van de Yoga Nidra sessies wel gewend. Prettige zittende kleding is zo belangrijk. En zorg zeker voor gemakkelijke schoenen, zodat geen pijnlijke voeten voor teveel afleiding kunnen zorgen.

4. Geen haast! 

Loop rustig. Het is geen wedstrijd. En alhoewel het mooi is dat we tijdens deze meditatie ook meteen een deel van die 10.000 stappen per dag meepikken, is het actieve aspect net iets minder belangrijk dan tijdens een gewone wandeling. Wandel bewust. Als je gedachten onrustig zijn of als je vermogen om je te concentreren zwak is, loop dan heel langzaam, totdat je uiteindelijk bij elke stap in het huidige moment kunt blijven.

5. Adem bewust!

Adem op een natuurlijke manier en let op hoeveel langzame stappen je van nature neemt met elke inademing en elke uitademing. Probeer te ademen door je neus. Net als bij meditatie is het beter om alleen door de neus te ademen. Waarom? Daar hoor je alles over in de podcast van Deliciously Ella in dit artikel.

6. Hou je ogen open

In tegenstelling tot andere meditaties is het hierbij de bedoeling je ogen goed open te houden. Een valpartij zou het mooie effect van deze wandeling immers volledig teniet doen. Dus: blijf erbij!

Laat je ons via Instagram weten wat je van de wandelmeditatie vond?

Tags
  • memfis
  • sessies
  • wandeling
  • wandelmeditatie
  • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.