Tension Release Exercises

Ontspanning

Shaken: dé manier om spanning te ontladen

Je weet dat meditatie je helpt om ontspanning te vinden, maar toch heb je er niet altijd zin in. Dan biedt shaken uitkomst. Dit is dé manier om snel en speels spanning te ontladen.

Waarom wil je spanning ontladen?

Gedurende je leven en gedurende de dag bouw je spanning op in je lichaam, bijvoorbeeld door traumatische ervaringen of werkstress. Dit komt omdat je vroeger vaak niet geleerd hebt om op een natuurlijke manier om te gaan met stress. Als je iets spannends mee maakt maar dit niet meteen kunt verwerken, sla je het op in je lichaam. Zo loopt jouw emmertje steeds voller, wat je bijvoorbeeld kunt merken aan een hoge ademhaling en veel piekeren. Dit zijn signalen van je lichaam die aangeven dat het tijd is om spanning te ontladen.

Spanning ontladen met beweging

Mediteren is een populaire manier om weer tot jezelf te komen als je stress ervaart en spanning te ontladen. Maar misschien herken je wel dat je niet altijd zin hebt om stil te zitten of liggen. Er heeft zich dan zoveel energie in je lichaam opgebouwd dat je behoefte kunt voelen om te bewegen. Gelukkig zijn er verschillende meditatievormen en kun je ook mediteren in beweging. Shaken is een natuurlijke manier om in beweging spanning te ontladen uit je systeem. We leggen je uit hoe dat werkt.

Shake it: tril spanning los!

Kun je je herinneren dat je lichaam wel eens heel erg heeft gebibberd? Of heb je wel eens opgemerkt dat dieren regelmatig schudden? Shaken, schudden, trillen: het zijn natuurlijke manieren van het lichaam om stress te ontladen. Door wat je meemaakt in het dagelijks leven bouwt energie zich op in je lichaam, in beweging kun je dat ontladen. Dit zorgt ervoor dat opgeslagen spanning, onverwerkte emoties en blokkades letterlijk losgetrild worden waardoor alles weer vrij kan stromen. Je doorbloeding verbetert, je levensenergie stroomt beter door en je voelt je vrijer. Ook is het heerlijk om jezelf even helemaal te laten gaan, de controle los te laten en te bewegen zoals jij dat wilt. Het kalmeert je zenuwstelsel en je lichaam kan weer in de ontspannen staat van zijn terugkomen. Na afloop zul je merken dat je je bevrijd voelt.

Zo werkt shaken

Het leuke aan shaken is dat je het heel makkelijk zelf thuis kunt doen. Zet een nummer op waar jij blij van wordt en shake zo alles van je af:

  • Sta stevig met beide voeten op de grond. Breng je aandacht naar je voeten en voel je voeten op de grond.
  • Begin langzaam te bouncen door je knieën te buigen. Bouw het rustig op en schud eerst vooral met je benen.
  • Breng je aandacht en het schudden steeds verder omhoog naar je bekken.
  • Vervolg je weg naar je middenrif en schud ook je schouders mee.
  • Ga door totdat je armen, benen en hele lichaam schudden.
  • Houd ondertussen contact met je ademhaling en je voeten op de grond. Adem bewust in door je neus en zucht uit met je mond (of mond in én mond uit als dat goed voelt).

Tip: Er is geen goed of fout in het shaken! Je kunt ook freestylen door bijvoorbeeld eerst je linkerbeen en dan je rechterbeen te schudden of door ook te springen en te dansen. Maak er een feestje van.

Probeer een van onze Shake-it sessies

Wij hebben een aantal unieke Shake-it sessies in onze House of Deeprelax app. Een korte variant van 10 minuten die je makkelijk tussendoor kunt doen en een uitgebreidere variant van 20 minuten waarmee je vol aandacht alle stress van de dag even lekker los kunt schudden. Zoek ze op in de app onder de sessie type Shake It!

 

Geschreven door Eliane Bernhard
Tags
  • Bewegende meditatie
  • ontladen
  • shaken
  • TRE

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.