Waarbij Yoga Nidra helpt om beperkende overtuigingen los te laten

Persoonlijke groei

Stappenplan om je leven meer rust én richting te geven

Eigenlijk zijn we net Tamagotchi’s; we hebben constante verzorging nodig. Alleen beschikken wij niet over een externe verzorger. Gelukkig maar, want zodra de rage voorbij is, beland je in de kast, afvalbak of in de plasticsoep. Voor jezelf zorgen is geen trend, rage, of iets om er tijdelijk even bij te doen. Het is een constant proces van liefde en aandacht richting jezelf. 

Yoga Nidra en burn-out

Veel mensen beginnen met Yoga Nidra als het te laat is. Het lichaam heeft allerlei bontgekleurde signalen gegeven. Toch wordt het oranje stoplicht keer op keer gezien als reden om het gaspedaal nog even flink hard in te trappen. Als een ware Verstappen race je door het leven. Remmen zit er niet bij. Totdat het stoplicht op rood springt en de racewagen uit elkaar valt. Wist je dat Nederland vier miljoen verborgen burn-outs telt? Dit blijkt uit onderzoek van Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB), dat in het AD gepubliceerd is. Het onderzoek geeft aan dat lang niet iedereen doorheeft in de risicogroep te vallen. Een burn-out? Mij overkomt dat niet. Behoorlijk herkenbaar vind je niet? De Volkskrant voegde daar onlangs nog een conclusie aan toe; al dat thuiswerken speelt burn-outs in de kaart.

Teveel stress, te weinig rust

Als er één periode is waar deze verlammende vijand op de loer ligt dan is het nu. Daarom is het van belang om vandaag in actie, of beter gezegd in slow motion te komen. Waarbij het begint met de erkenning dat de eisen die we aan onszelf stellen onmenselijk zijn geworden. Niet alleen ons lichaam heeft het zwaar, ook onze hersens hebben het idee in de frituurpan van Patathuis de Koe in Lloret de Mar te zijn veranderd. Waar de frietjes, berenklauwen en speciale nachtelijke verzoeken aan de lopende band in de pan met kokend heet vet gestopt worden. Met als resultaat een overkill aan ronddwalende stukjes paneermeel, dit is natuurlijk metaforisch gesproken, want het gaat natuurlijk over prikkels. De pan heeft geen tijd om af te koelen, laat staan voor Yoga Nidra…

Wat nu als wij vertellen dat er makkelijke methoden zijn om diep te kunnen ontspannen? Waarbij stress in het lichaam plaats maakt voor diepe ontspanning, ofwel onze natuurlijke staat van zijn.

Zo creëer je een leven met meer rust en richting in vijf stappen

1. Begin met het stellen van de volgende vragen aan jezelf.

 Als er geen grenzen zouden zijn:

 •   Hoe voel je je?
 •   Hoe zie je eruit?
 •   Waar ben je?
 •   Wat zou je dan het allerliefste doen?

Vaak schakelen we de hulp van anderen in wanneer we op zoek zijn naar antwoorden. Wist je dat jij alle antwoorden al in jezelf hebt zitten? Diepe meditaties, zoals Yoga Nidra helpen om de antwoorden te kunnen horen. Door Yoga Nidra te beoefenen valt alle ruis weg en zorgt de stilte ervoor dat je in contact komt met je hogere zelf. Jouw innerlijke bron van wijsheid en de beste raadgever die er is. 

 2. Intenties als richtingaanwijzers van het leven 

Intenties helpen om het leven richting te geven. Waarbij je zelf de bestemming bepaalt en de daarbij te volgen koers.

Wat is een intentie?

Een intentie kun je zien als een verbond met je onderbewustzijn. Waarbij de kracht in de herhaling schuilt. De intentie wordt altijd in de tegenwoordige tijd geplaatst. Het is belangrijk om je mind en hart te laten samenwerken, door de bestemming al daadwerkelijk te voelen alsof deze bereikt is.

De intenties kunnen geplaatst worden aan de hand van de antwoorden op de vragen uit het eerste onderdeel.

Voorbeelden van intenties:

 • Ik ben de hele dag ontspannen
 • Ik doe alles vanuit liefde
 • Ik vertrouw op mezelf
 • Ik ben gezond en vrij
 • Ik leef vanuit creativiteit en flow

3. Jouw leven is als een spiegel

 Alles wat er op dit moment in je leven speelt heeft te maken met hoe jij je hebt gevoeld, wat je hebt gedaan of zelfs hebt gedacht. Hierin bevindt zich dan ook de sleutel naar jouw ‘nieuwe leven’. Wanneer de bewustwording ontstaat dat alle gedachten, woorden en daden een gevolg hebben, kun je deze op een positieve manier voor je laten werken. Dit heet manifesteren. Waarbij het begint met het daadwerkelijk te voelen hoe het voelt als je de ultieme versie van jezelf bent.

“Stel nou dat je fit, gelukkig en gezond voelen belangrijker is dan wat je daadwerkelijk het grootste gedeelte van je dag doet om je doelen en dromen te bereiken?”

Hoef je dan nooit meer te werken? Nee, dat is ook niet waar mensen gelukkig van worden. Het mag alleen wel iets minder. Er is niemand die op zijn sterfbed zegt; ‘’Had ik maar meer gewerkt.’’ Wat mensen dan wel zeggen; ‘’Had ik mijn leven maar meer ingericht, zoals ik het wil.’’

Dus we gaan leren creëren vanuit ontspanning en fijne energie, niet vanuit tekort maar vanuit overvloed. Alles is er al en er is genoeg voor iedereen. 

4.  Yoga Nidra helpt om beperkende overtuigingen los te laten

We hebben allemaal onze overtuigingen, patronen en uitdagingen in het leven, waardoor we vaak geen ruimte maken voor datgene wat ons ECHT gelukkig maakt. Of dit nu een groots leven is of juist het ervaren van het kleine simpele geluk. Je kunt het zien als nieuwe zaadjes die je in een moestuin gaat planten. Voordat je dit kunt doen, zal het onkruid eerst gewied dienen te worden, of in dit geval het mentale onkruid. Yoga Nidra kan helpen om ‘jouw belemmeringen’ los te laten. Het werkt namelijk als een detox voor je hersenen, lichaam en hart. Daarom kan je je soms wat verfomfaaid voelen na een sessie, doordat er iedere keer weer meer loskomt.

5. Plan rust in

Wanneer je agenda helemaal volgepland staat, zijn er weinig mogelijkheden om jouw droomleven te realiseren. Veel rust (daar is ‘ie weer) zorgt ervoor dat jij ruimte in je leven creëert om het te kunnen laten ontstaan.

Het is toch veel fijner om met een koffie en een krant op een zonnig terras je leven vorm te geven, dan als een gefrustreerde garnaal tien uur per dag in een sombere kantoortuin je uren weg te kwijnen? Je zult hier niet alleen je lichaam, hersenen, maar vooral je hart een groot plezier mee doen.  

Verder aan de slag met meer rust en richting in je leven? Volg dan onze Droomleven Training

Redactie artikel: Lauri Berkhoudt

Tags
 • affirmaties
 • burn-out
 • gezond
 • manifesteren
 • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.