Droomleven Home Retreat. Early bird tarief t/m 22 mei: €37  LEES MEER

Over ritmes, routines en rituelen die voor joú werken

Ontspanning

Bewaak jouw energiebalans door het ritme te vinden dat bij je past

Routines en rituelen, als je ons al een tijdje volgt dan weet je inmiddels dat wij er fan van zijn. Het is niet alleen een fijne manier om ons weerbarstige brein een handje te helpen (geen overbodige luxe in deze onrustige en onzekere tijd), maar door dagelijks of wekelijks naar bepaalde vaste patronen en passende ritmes te leven, kun je ook jouw energiebalans aandachtiger bewaken.

Rust, reinheid en regelmaat. Mijn moeder noemde het ooit de basis van elk opgroeiend kind, maar dit gouden trio geldt net zo goed voor ons, volwassenen. Want hoe graag we ook honderdduizend ballen tegelijk in de lucht willen houden, hoe goed we ook denken te zijn in multitasking, hoe hard we ook willen gaan met z’n allen en hoe saai deze drie componenten misschien ook mogen klinken, we hebben er als mens flink baat bij.

Herhaling, regelmaat, vertrouwde en vaste patronen

Zo wordt ons brein stiekem heel blij van iets dat al bekend is; herhaling, regelmaat, vertrouwde en vaste patronen maken dat ons brein veiligheid ervaart. Daardoor zul jij je automatisch rustiger voelen. En een systeem dat rust ervaart, ervaart (op dat moment) geen stress, wat onze gezondheid in zijn geheel dan weer ten goede komt. Daarbij wordt het creëren van focus en richting makkelijker wanneer je de aandacht van jouw brein regelmatig bewust ergens naartoe stuurt. Het zetten van stappen of behalen van bepaalde doelen (die absoluut niet persé ambitieus hoeven te zijn) gaat ons vervolgens ook gemakkelijker af, wat ons dan weer fijne gevoelens oplevert. Wanneer je bepaalde vaste patronen toe weet te passen op een manier die bij jou past, kun je daarmee ook nog eens meer regie nemen over jouw eigen energiebalans.

Oké genoeg voordelen, lijkt me zo 😉 toch hoor ik je al denken: ‘Dat klinkt inderdaad fantastisch, maar hoe doe ik dat dan?!’ Misschien wil je al een tijdje bepaalde routines of rituelen in jouw dagelijks leven introduceren, maar lukt dat steeds niet. Je kijkt met bewondering hoe anderen het doen en houdt het een paar keer vol, maar daarna mislukt elke poging. Of misschien heb je nog nooit een poging gedaan, omdat je simpelweg niet weet waar te beginnen, je bij voorbaat al verwacht dat het niet gaat lukken of je er nu net pas voor het eerst over leest.

Laat ik een paar basisprincipes met je delen die jou kunnen helpen bij het vinden van jouw eigen ritme, routines en rituelen:

Jij bent uniek

Yes, in de basis zijn we als mens allemaal redelijk hetzelfde, maar niemand heeft jouw DNA, dezelfde blueprint of opvoeding, hetzelfde pakket aan levenservaringen, persoonlijke voorkeuren en zo kan ik nog wel even doorgaan… ‘One size fits all’ gaat wat dat betreft vaker niet dan wel op. Zoek dus vooral naar wat jij fijn vindt, wat voor jou passend voelt, wat voor jou haalbaar is. Zie de routines en rituelen van anderen als een bron van inspiratie, als voorbeelden en experimenteer ermee, om op die manier te zoeken naar wat jou past.

One size fits all’ gaat wat dat betreft vaker niet dan wel op.

Jij bent natuur

Als je wilt zoeken naar een ritme dat bij jou past, is het van belang dat je recht leert doen aan wie jij bent. En laat jij behalve uniek nu ook natuur zijn. Hoe meer je in contact kunt komen met jouw natuur, hoe meer je jouw natuurlijke ritme gaat herkennen en daarnaar kan gaan leven. Echt waar, dat gaat jouw energiebalans ten goede komen. Zo kan het zijn dat je je van nature actiever voelt in de ochtend of juist in de avond, of misschien ga je wel heel goed op het natuurlijke ritme van dag (licht) en nacht (donker). Gebruik die informatie om jouw eigen routines en rituelen te creëren. Daarnaast is het in dit kader heel behulpzaam om jezelf het ritme van de natuur – de seizoenen en de maan – meer eigen te maken. Helaas zijn we daar in onze snelle, westerse maatschappij, waarin van alles moet en mogelijk is behoorlijk van afgedwaald. Dat terwijl het ons zoveel informatie geeft over voor ons passende ritmes, waardoor we veel meer in balans met onze beschikbare energie kunnen leven.

Jij bent flexibel

Al ervaar je dit misschien zelf niet altijd zo, maar je bent flexibeler dan je denkt. Wij mensen zijn van nature geneigd ons aan te passen aan nieuwe, andere omstandigheden. Afhankelijk van het soort aanpassing kan dit vliegensvlug gaan of juist om veel tijd vragen. Wanneer we onszelf nieuwe gewoontes aan willen leren, schijnt ons brein een aantal weken nodig te hebben om die verandering eigen te maken. Vaak heeft ons brein meer tijd nodig dan we wensen; zeker naarmate we ouder worden neemt onze brein-elasticiteit af, waardoor het leggen van nieuwe verbindingen lastiger, maar zeker niet onmogelijk wordt.

Dus…

Geef jezelf de ruimte om te onderzoeken welk ritme jou past en experimenteer van daaruit met verschillende routines en rituelen. Zo ontdek je vanzelf wat voor jou fijn en ook op lange termijn haalbaar is.

O ja, just a friendly reminder voor de hoge-latten-leggers onder ons: raak niet meteen in paniek wanneer het om welke reden dan ook een keertje niet lukt je aan je ritme, ritueel of routine te houden. Wees mild.

Mocht je dat voor jou passende ritme, routine of dat fijne ritueel hebben gevonden? Laat het ons dan weten via Instagram. We zijn natuurlijk heel benieuwd welke plek onze Deeprelax sessies daarin dagelijks mogen hebben!

Tags
  • adem
  • Ademhalingsoefening
  • House of Deeprelax
  • ontspannen
  • paniek
  • ritme
  • routine

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.