En nog vier tips

Exclusief

Yoga Nidra brengt ontspanning tijdens de lockdown

Hebben we niet allemaal wat meer behoefte aan ontspanning tijdens de lockdown? Normaal gesproken zijn de koude, zonloze maanden alleen al reden genoeg om bij 3% van de bevolking voor winterblues of zelfs een winterdepressie te zorgen. Dat de periode waar we nu in leven alles behalve normaal is, maakt het percentage nog veel hoger. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de bevolking zich down of neerslachtig voelt sinds we ons in de tweede lockdown bevinden. Waar de eerste nog in het teken stond van zon, klussen met kijkers en luchten waar het lastig schapenwolken tellen was: zo blauw… Zorgen angst, onzekerheid en stress nu voor een grijze brij. De volgende tips brengen meer ontspanning en zon in deze bijzondere lockdown tijd.

1. Focus op datgene waar je wel invloed op hebt

Niet meer knuffelen, afspreken, dansen, werken, reizen en zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van dingen die op dit moment niet kunnen. Maakt deze opsomming je vrolijk? Nee, he? In plaats van te focussen op wat allemaal niet kan is het belangrijk om je aandacht te richten op wat nog wel kan. Noem het omdenken en gelukkig is dat nog steeds een heleboel. Omarm de Ramsy Shaffes in jezelf: zing, vecht, huil, bid, lach, werk (aan jezelf) en bewonder. Bekijk de wereld alsof het je eerste dag op aarde is, want juist in de verwondering van de kleine dingen die anders aan je voorbij gaan, valt zoveel te ontdekken.

2. Hup, naar buiten

Als er iets goed is voor de mens is het de buitenlucht. Het is natuurlijk heerlijk als de zon schijnt en je een shot vitamine-D kunt absorberen. Maar ook als het bewolkt is of miezert is het goed om Eropuit te gaan. Ga alleen naar buiten of tover jezelf en vriend(in) lief om in het meest aantrekkelijke ANWB-stel dat de Kampioen ooit gezien heeft. Maak een heerlijke ochtendwandeling met een koffie of matcha to-go, of geniet van golden hour als de zon bijna ondergaat. Wandel minstens dertig minuten per dag om van het maximale ontspanningseffect te profiteren.

3. Gooi het eruit

Door de lockdown zijn we allemaal in mannen veranderd. Huh, wat? Vrouwen gebruiken gemiddeld 20.000 woorden per dag en mannen slechts 7.000. Nu we niet meer hoeven te antwoorden bij de Etos of we bekend zijn met het medicijn, nog een tasje willen, een klantenkaart misschien? De spaarzegels voor een date met George Clooney? Scheelt dat al honderden woorden per dag. Echt, we missen dit. Tel daar de gezellige kletspraat bij het koffiezetapparaat bij op en het bezoek aan schoonmoeder en duizenden woorden worden in lockdown geplaatst. We delen minder, horen minder en uiten ons minder. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Blijf delen hoe het met je gaat, alleen al het uitspreken van gevoelens, emoties en gedachten kan voor meer rust in je mind zorgen. Weet ook dat er geen goede of slechte gevoelens, gedachten of emoties zijn: het is zoals het is.

4. Werk aan je gelukshormonen  

Natuurlijk is wandelen goed voor je en kennen we allemaal het advies: dertig minuten bewegen per dag. Toch is het ook van belang om af en toe die hartslag als een hardcore beat omhoog te gooien. Doe dit minstens tweemaal per week door een online high intensity interval training te volgen of een andere pittige work-out. Zweet, klaag, steun, puf en gooi die hartslag omhoog, zodat endorfine wordt aangemaakt. Ofwel het gelukshormoon en dit is een belangrijke speler wanneer het gaat om meer ontspanning in je lijf tijdens de lockdown. Smaken deze gelukshormonen net zo lekker als de oranje reep van Tony Chocolonely? Ook tijdens een Yoga Nidra-sessie worden er allerlei zalige stofjes aangemaakt, zoals serotonine (gelukshormoon), oxytocine (knuffelhormoon) endorfine (feel-good hormoon). Nog een tip: kies voortaan voor de blauwe reep, want ook in pure chocolade zit een stof waar niet alleen Pharrell Williams happy van wordt. Cacao bevat phenylalanine, een ietwat ingewikkelde naam voor een blij-maak-stofje.

5. Ga op reis tijdens een Yoga Nidra-sessie

Sinds de lockdown is het lastig om verder dan de landgrenzen te reizen. Gelukkig zijn de bestemmingen die met Yoga Nidra te bereiken zijn: eindeloos. Van je diepste kern, tot het Oude-Egypte of de oneindigheid van het Universum. Yoga Nidra brengt je daar in een diepe staat van ontspanning. Ook kunnen de sessies bijdragen aan minder angst. Met name Pletora, Vata uit de Ayurveda-serie en Osiris zijn fijn om zo vaak mogelijk te beluisteren nu we in lockdown voornamelijk naar binnen kunnen keren.

 

Tags
  • House of Deeprelax
  • lockdown
  • ontspanning
  • testimonial
  • training
  • wijsheid

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.