DE WERELD VAN DOROTHY

De wereld van

The aftermath van de Deeprelax Online Yoga Nidra Training

Als je al mijn bevindingen van de Deeprelax Online Yoga Nidra Training hebt gelezen, weet je: mijn gevoel vliegt alle kanten op. Ups en downs, veel inzichten, veel emoties… Nét het leven. Ik had hoge verwachtingen; in mijn hoofd zou ik nu zo ongeveer mijn droomleven leiden, maar ik kom er keer op keer achter dat mijn ego met me aan de haal gaat. Ik wil veel te graag controle hebben en juist dat zit in de weg. Tijd om de balans op te maken wat de Deeprelax Basistraining mij brengt.

De stelling van de Deeprelax Online Yoga Nidra Training is ‘Wat als je fit, gelukkig en gezond voelen, belangrijker is dan wat je daadwerkelijk de hele dag in actie doet om je doelen en dromen te bereiken?’. Dat klinkt heerlijk. Wat een rust zou dat geven. Maar ik hoor ook die stem: ‘Alles leuk en aardig, maar zo werkt het leven niet. Als dat zo is, zou iedereen dat toch doen?! De maatschappij zit heel anders in elkaar. Je moet geld verdienen om het leven te leven zoals je wilt.’

Ego trippin’

Het is duidelijk. Ik zal uit die overlevingsmodus moeten stappen. De controle loslaten en leven alsof alles wat je wilt er al is, in overvloed. Het blijft gek dat je hoofd en hart iets verschillends zeggen. Ondanks dat mijn hoofd inmiddels beter zou moeten weten; die onwijze bewijsdrang put uit. En toch lijkt dat ontastbare droomleven niet logisch of reëel. Het druist in tegen de glasharde overtuigingen uit de westerse maatschappij zoals ‘als je maar hard genoeg werkt, kan je alles bereiken’. En dus struggle ik al weken met deze stelling.

Ja, ik geef ‘m het voordeel van de twijfel. Stress maakt meer kapot dan je lief is en ik doe natuurlijk niet voor niks deze training. Bovendien heb ik gelukkig niet veel actie die momenteel ondernomen hoeft. Dus ik volg een dagelijkse routine met heel veel Yoga Nidra. Elke ochtend een sessie om een intentie te zetten, dat maakt me bewuster van wat ik wil. En vaak ook later op de dag nog een sessie, bij voorkeur einde middag of ’s avonds voor het slapengaan.

Daarnaast helpt alle wetenschap mijn hoofd te overtuigen van het belang van ontspanning. Ik leer van alles over stress, het menselijk lichaam en over hormonen en neurotransmitters. Ik schrik ervan wat stress allemaal aanricht in je hersenen en zenuwstelsel. Damn, wat kan je jezelf wel niet aandoen! Dat moet dus echt anders. Gelukkig kan je het ook zelf oplossen: inspanning en ontspanning horen meer in evenwicht te zijn. En dat lukt gemakkelijk met Yoga Nidra. Na veel te lang in chronische stress te hebben verkeert, is rust voor mij nu het allerbelangrijkste.

Rest hard, play hard

Niet meer keihard werken om daar uiteindelijk niet meer van te kunnen genieten. Het leven draait juist om balans, in het nu. Ik ken inmiddels ook die powerknop. Dus als ik aan ben, ben ik vol overgave ondergedompeld in de gezelligheid of in mijn taak. Maar als ik uit sta, sta ik heel erg uit. Het liefst trek ik me dan terug, ben ik alleen en wil ik me vrij voelen. Mijn eigen plan trekken, wandelen, gewoon doen wat goed voelt. Dit is vanaf nu mijn basis. Ik stond altijd aan en kón op een gegeven moment ook niet meer uit. Tegenwoordig probeer ik dus vanuit rust ‘aan’ te gaan op momenten die ik uitkies. En dan het liefst op 75%, want eigenlijk heb ik alleen mezelf nog te bewijzen dat ik daadwerkelijk grenzen heb.

Iets langzamer leven en duidelijker prioriteiten stellen voelt goed, maar het blijft soms ingewikkeld dat de wereld om mij heen grotendeels middenin de ratrace zit. Zij zien het gevaar van stress nog niet zo. Ik heb vaak het gevoel dat ik me moet verdedigen en ik voel me alleen in mijn keuze. Terwijl ik net zo goed het grootse en meeslepende mis – het altijd alles eruit halen – omdat dit een fijne kick geeft. Maar op die verleiding volgt tegenwoordig meestal vrij snel een klap, want ik heb simpelweg die eindeloze energievoorraad (nog) niet op peil. Zo forceert mijn lichaam mij te doen wat goed voor me is.

Balanceren kun je leren

Dit balanceren in twee werelden brengt me nog wel eens aan het twijfelen. Soms laat ik me teveel meeslepen in de aan-modus volgens dat ‘perfecte plaatje’ in mijn hoofd. In die lekkere rush komt ook mijn nuchtere aard naar boven. Dan vind ik Yoga Nidra niet nodig (‘het gaat toch al goed?!’) en een zweverige toestand. Ego: ‘Je leven transformeren terwijl je rust, hoe dan?!’. Dan beland ik in een intern conflict; mijn hoofd heeft weer een extra schepje ‘bewijs’ nodig om mijzelf wat rust te gunnen. En zo blijf ik cirkelen in mijn gedachten. Zijn mijn verwachtingen te hoog? Ben ik getransformeerd? Waar is dat euforische gevoel gebleven? Wil ik te graag? Waarom lukt het me niet in contact te komen met mijn intuïtie?

Hooooo stop! Dit is precies dat ontevreden stemmetje dat zegt dat er altijd meer is, dat het altijd beter kan, dat me uitput in het streven naar perfectie. De Deeprelax Online Yoga Nidra Training is als een spiegel die je jezelf voorhoudt: een confrontatie met alle kanten van jezelf. De leuke en de minder leuke. Daar moet je doorheen om sterker te worden. Ook al betekent dat voor nu helaas veel verdriet, somber- en moeheid. Alle ontspanning geeft mijn lichaam de kans om veel los te laten. Hopelijk ben ik van binnen dus aan de slag met verwerking, belemmerende overtuigingen en mijn angsten om plaats te maken voor dat gedroomde leven.

 

Dankbaar zijn voor wat er is, dát is geluk

Elk einde is een nieuw begin

Nu de training op z’n eind loopt, heb ik het gevoel dat ik nog midden in een belangrijk proces zit en ook nog wat thema’s heb om aan te kijken. Ik vertrouw erop dat de Yoga Nidra sessies zijn werk doen en zie wel waar de reis me brengt. Steeds meer besef ik me dat de Deeprelax Online Yoga Nidra Training slechts het begin is van verandering; de aanzet voor een nieuwe, gezondere levensstijl. Ik ben me meer bewust van destructieve patronen en merk al kleine verschillen in mijn coping strategieën. Stap voor stap, want ik ben in zes weken geen ander mens. En dat hóéft gelukkig ook niet. Het is een levenslange reis en dat idee geeft me rust. Ik ben onderweg. En ik weet nu: dat droomleven heb ik zodra ik mijn verwachtingen los laat en leef in het nu. Dankbaar zijn voor wat er is, dát is geluk.

Holadijee Namasté.

Meer weten over onze trainingen? Bezoek deze pagina, lees de andere artikelen van Dorothy of stel ons vragen via Instagram! 

Tags
  • burn-out
  • de wereld van
  • House of Deeprelax Basis Training
  • stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.