LUMMELEN DOE JE ZO

Ontspanning

11 Lummeltips om je te helpen ontspannen

Google het woord ‘lummelen’ en je komt de volgende definitie tegen: “je tijd verdoen”. Dat geeft al aan waarom wij het zo moeilijk vinden om te niksen. Want niks doen is kostbaar, tenminste zo zijn wij opgevoed. En dat is zelfs doorgesijpeld in onze woordenboeken. Wij geven een nieuwe definitie aan niks doen en delen lummeltips die je helpen ontspannen.

Lummelen of niks doen is juist heel erg waardevol. Sterker nog, als je dit niet regelmatig doet, raken je hersenen volledig op en moet je een tijdje verplicht niets doen, wat dan vaak weer niet meer voelt als lummelen maar als lijden.

Je spieren kunnen ook niet elke dag aan topsport doen. Hetzelfde geldt voor je hersenen. Als deze de hele dag AAN hebben gestaan, dan zij ze aan het einde van de dag gewoon helemaal op. Ga je maar door, dan betaal je daar een steeds hogere prijs voor. Je brein heeft zuurstof en glucose nodig om weer actief aan de gang te kunnen gaan. En lummelen is daar het antwoord op.

Dat lummelen noodzakelijk is, verzin ik niet.

Ook volgens de wetenschap is lummelen noodzakelijk

Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan het Massachussets Institute of Technology (MIT) heeft er een boek aan gewijd: In Praise of Wasting Time. Hij is, net als ik, een groot voorstander van lummelen of niks doen. De hoogleraar waarschuwt zelfs voor de gevolgen van onze ons drukke en mechanische leven.

Lightman geeft aan dat de drukke leefstijl ons ontzettend veel kost. Te weinig niks doen, levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Volgens hem vertonen veel mensen bijna robotachtig gedrag.

Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde loopsnelheid in een stad als Singapore sinds de midden jaren negentig met 30% is toegenomen?

Genoeg reden om vaker te lummelen, om meer te ontspannen en te genieten.

11 lummeltips die je helpen niks doen

1. Lekker uitgebreid ontbijten met een muziekje op de achtergrond. Pers een sapje, zet een vers bakje koffie en bak gezonde pannenkoeken.

2. Staar een tijdje uit het raam terwijl je langzaam sipt van je verse bakje koffie of thee.

3. Rijd naar het strand en kijk naar de golven, luister naar de vogels.

4. Mediteer zonder je best te doen.

5. Maak een rustige avondwandeling in jouw buurt.

6. Of fiets naar het bos of park en maak een extra lange en bewuste wandeling. Ga op in de geluiden en geuren om je heen.

7. Ruim je kledingkast of schuur op.

8. Maak zelf een zomerse limonade.

9. Doe een middagdutje in de tuin of op je balkon.

10. Maak een schilderij.

11. Bestel vandaag een keer lekker lui een heerlijke maaltijd.

Jouw favoriete lummeltips

We zijn heel benieuwd hoe je het lummelen vond. Deel jouw eigen lummeltips en -avonturen met ons op Instagram.

Geschreven door Lisette Wiebes
Tags
  • lummeldag
  • lummelen

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.