Het verhaal over de adem van Elsa Sophie

Mental Health

Mijn adem bleek het medicijn om écht mezelf te zijn

Van jongs af aan leerde Elsa Sophie zich aan te passen. Aan anderen, aan haar omgeving en aan de maatschappij. Totdat ze zo ver van zichzelf verwijderd was geraakt, dat haar lichaam aan de bel trok. De adem bracht haar terug in haar lijf en thuis bij zichzelf. Inmiddels begeleidt ze anderen in dit proces dat ze vol leven noemt, schrijft ze voor House of Deeprelax en deelt ze haar verhaal met ons.

Geen gezonde ik

Ik voelde me als klein meisje al anders dan anderen. Ik had sterke voelsprieten voor de wereld om mij heen. Op jonge leeftijd leerde ik door bepaalde gebeurtenissen binnen mijn familie en mijn omgeving om mezelf aan te passen. Dat uitte zich in mezelf wegcijferen en zorgen voor anderen. Mijn eigenwaarde haalde ik uit studeren en sporten, want dat kon ik goed. Lange tijd werkte dit overlevingsmechanisme uitstekend want ik werd ‘beloond’ voor mijn prestaties in goede cijfers en resultaten.

Tijdens mijn studententijd kwam ik mezelf steeds vaker tegen en worstelde ik met mijn mentale gezondheid. Ik was dwangmatig perfectionistisch en had last van een extreem negatief zelfbeeld, stressklachten en angstgedachten. Om maar gezien te worden verloor ik mezelf in presteren, feesten en zorgen voor anderen. Ik was zo druk met de buitenwereld, dat ik nauwelijks een gezonde ‘ik’ ontwikkelde en mijn eigen grenzen niet kende. Totdat de lampjes op mijn dashboard gingen knipperen. Mijn lichaam trok letterlijk aan de noodrem en ik kwam met paniekaanvallen thuis te zitten.

Pleisters plakken

Vanaf dat moment begon mijn innerlijke reis. Ik verslond boeken en podcasts over persoonlijke groei, verdiepte me in yoga en mindfulness en bezocht een psycholoog. Ik leerde mezelf begrijpen, kon mijn energie meer bewaken en mijn grenzen beter aanvoelen. Aan de oppervlakte vond ik meer balans, maar toch miste ik iets en voelde het als pleisters plakken.

Want mijn lijf was nog steeds een bonk spanning en als ik emoties ervoer, schoot mijn hoofd in standje overanalyseren. Ik kon mezelf nog zo goed begrijpen maar het veranderde niets aan hoe ik me vanbinnen voelde. Daar kon geen omdenk trucje, affirmatie of zelfhulpboek tegenop. Ik verlangde naar verbinding met een diepere laag. En toen ontdekte ik de kracht van ademwerk.

Mijn adem als medicijn

Ademen is het eerste wat je doet als je geboren wordt en het laatste wat je doet als je de aarde verlaat, maar daartussen heeft het een magische invloed op je hele systeem. Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik zag dat het zo’n krachtige manier is om de verbinding te ervaren waar ik naar verlangde. Ik zal nooit vergeten hoe ik tijdens een ademcirkel met elke vezel van mijn lijf naar de opleiding tot transformerend ademcoach werd getrokken.

Die opleiding zou ik omschrijven als negen maanden lang lichaamsgerichte therapie, een goede zwangerschap met een wedergeboorte tot gevolg. Want ik leerde niet alleen zelf sessies geven, maar onderging onder het motto practice what you preach – waar ik heilig in geloof – zelf ook heel veel sessies. Zo ontdekte ik dat spanning en gebeurtenissen die je eerder in je leven (nog) niet kon reguleren, liggen opgeslagen in je lichaam. Dat verklaarde voor mij waarom ik me ondanks mijn pogingen om mezelf mentaal te ‘fiksen’ nog steeds niet echt beter ging voelen, de belichaming miste.

Met mijn adem als de schakel tussen mijn hoofd en lijf, kon ik oude pijn waar ik jarenlang voor weg was gerend ruimte geven. Ik blijf het magisch vinden dat je jezelf door lichaamsgerichte oefeningen en ademtechnieken vrij kunt maken van oude ballast als onverwerkte emoties en beperkende overtuigingen. Het heeft mijn hoofd en mijn lichaam in zachtheid verbonden. Ik voel me niet langer een wandelend hoofd, maar ervaar innerlijke veiligheid. Een veilige thuisbasis van waaruit ik met meer rust, vertrouwen en vrijheid de wereld in stap.

Van overleven naar vol leven

Inmiddels geef ik dit werk met veel liefde door. In een maatschappij waarin je van jongs af aan wordt geleerd om je denkvermogen te trainen, geloof ik dat het juist ook zo belangrijk is om die connectie met het lijf en je binnenwereld op te zoeken. Zo is ademwerk net als yoga een oefening die doorgaat buiten ‘de mat’. Het is een oefening in wat ik vol leven noem. Een modus waarin je alles wat er op je pad komt kunt leren toestaan door het te ervaren met je adem en je lijf. Hoe meer je ruimte kunt geven aan (oude) ballast, hoe meer overlevingsmechanismen verzachten en er ruimte ontstaat voor de echte jij. Dat is vrijheid.

En daar oefen ik zelf ook nog elke dag mee. Daar kan ik mezelf in begeleiden, maar ik vind het ook fijn om ondersteunt te worden in mijn eigen processen. Daarom vind ik House of Deeprelax zo waardevol. Ik zet zelf geregeld een sessie op om onder begeleiding te ademen met Magnolia bijvoorbeeld of alles even lekker los te schudden met Sacudida. Deze beoefening is onderdeel van mijn dagelijks leven geworden en zo leer ik op een nieuwe manier met mezelf, mijn lijf en binnenwereld communiceren.

Over Elsa Sophie

Elsa Sophie moedigt je aan om je ware zelf te zien en zijn. Ze schrijft onder meer voor House of Deeprelax over (mentale) gezondheid en als transformatie coach begeleidt ze nieuwsgierige levensreizigers in het doorvoelen van oude patronen, blokkades en onverwerkte emoties zodat niet het hoofd maar het lichaam weer de veilige thuisbasis wordt om de wereld mee te ontdekken. Met transformatief adem- en lichaamswerk nodigt ze je uit om het leven vol te leven.

Ga je mee op levensreis?

Volg dan eens een ademcirkel of ontdek haar deep dive traject Breathing You Home waarin je veel persoonlijke begeleiding krijgt, zodat je echt thuis kunt komen bij jezelf.

www.elsasophie.com
www.instagram.com/elsasophie

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • ademen
  • mentale gezondheid
  • transformational breath

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.