Week van de Werkstress: hoe (mentaal) gezond werk jij?

Mental Health

Mentale gezondheid op de werkvloer

Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en steeds meer (jonge) medewerkers die werkstress ervaren: de gevolgen van de coronacrisis op de werkvloer zijn in 2022 enorm zichtbaar geworden. In de Week van de Werkstress besteden wij daarom extra aandacht aan dit probleem, zodat we samen kunnen bijdragen aan een nieuw normaal.

De waarheid over werkstress

De cijfers liegen er niet om, mentale gezondheid op de werkvloer is een groot probleem. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat medewerkers tussen de 25 en 35 jaar bovengemiddeld last hebben van werkstress. Maar liefst 17% van de mensen uit deze leeftijdsgroep kampt met een burn-out of andere psychische klachten. Oorzaken hiervan zijn emotioneel zwaar werk, hoge functie-eisen en ongewenst gedrag op de werkvloer. En uit cijfers van het CBS blijkt dat werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar vooral last hebben van hun eigen angst om fouten te maken. Ook een te hoge werkdruk door te veel of te lastig werk bleek werkstress op te leveren. En opvallend was dat 32% van de jonge vrouwen aangaf te hoge eisen aan zichzelf te stellen.

Veranderende werkomgeving

Waar voor de coronacrisis al werd gesproken over 1,4 miljoen verborgen burn-outs onder werkende mensen, worden mentale problemen in 2022 ook op de werkvloer steeds zichtbaarder. Het werkklimaat is voor veel mensen veranderd. Zo komt hybride werken steeds vaker voor, waardoor je voor een deel op kantoor kunt werken en voor een deel thuis. Dat heeft natuurlijk voordelen, je hoeft minder deel te nemen aan het woon-werkverkeer en krijgt minder prikkels uit je kantooromgeving. Maar tegelijkertijd vervagen de grenzen tussen werk en privé en wordt het bijvoorbeeld verleidelijk om over te werken. En dan kan het een uitdaging zijn om de balans tussen inspanning en ontspanning te behouden.

Het nieuwe werken

Mensen zijn eigenlijk ook niet gemaakt om de hele dag van 9 tot 5 binnen achter een bureau te zitten, doodmoe thuis te komen, maar 20 dagen per jaar te hebben om de wereld te ontdekken, elke dag stress te hebben vanwege naderende deadlines en altijd aan te staan voor sociale verplichtingen en afspraken. We zijn wél gemaakt om lekker veel in de natuur te zijn en te bewegen, regelmatig alleen te zijn, de wereld te ontdekken als we daar zin in hebben, ons hart te volgen, positief te leven, dankbaar te zijn en te genieten van gezond eten en drinken. Dat vraagt om een nieuwe manier van werken, met meer ruimte voor ontspanning en je leven leiden op een manier die past bij jou.

Tijd voor een échte oplossing

Hoog tijd dus voor een nieuw normaal, ook wat betreft werkstress. Het is dan ook een van onze missies geworden om Nederland weer mentaal gezond te krijgen. Tijdens de gratis 4-daagse Deeprelax Mental Health Mini cursus, nemen we de mentale gezondheidsproblematiek onder de loep om erachter te komen waar het misgaat en wat de échte oplossing is voor mentale en/of chronische fysieke klachten. Je kunt nog meedoen! Meld je hier aan.

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • Burnout
  • mentale gezondheid
  • werk

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.