Minder actie-reactie, meer compassie

De wereld van

Opstellingen en yoga nidra: een way of life

In mijn eerste verhaal kon je lezen hoe ik in aanraking kwam met familieopstellingen (ook wel: systemisch werk) en welk effect dat had. En ik beschreef hoe deze prachtige en helende methode yoga nidra wat mij betreft naadloos aanvult. Overigens vind ik zowel systemisch werk als yoga nidra niet echt een methode of een tool. Het is veel meer een way of life, een manier hoe je naar de wereld en jezelf kijkt. Verderop lees je waarom.

Je zet systemisch werk in omdat het noodzakelijk is. Omdat je (steeds weer) tegen bepaalde zaken in het leven aanloopt. Blokkades ervaart. Ziek bent, (voor de zoveelste keer) burn-out bent, of andere klachten ervaart. Over die blokkades en de mogelijke oorsprong ervan schreef ik in mijn tweede artikel. 

Om je soepeler te kunnen verhouden met je blokkades en ze aan te kijken, is het fijn en goed om regelmatig te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Omdat je, als je ontspannen bent, dichterbij jouw kern staat. En die kern is een bron van liefde en creativiteit. Vanuit daar kun je beschikken over jouw eigen natuurlijke kracht (ja, ook jij hebt die!).

Nieuwe bedrading

Om over die krachtige bron te beschikken is zowel yoga nidra als systemisch werk een uitkomst. Ik vind het vooral complementair. Tijdens een yoga nidra-sessie word je meegenomen op een innerlijke reis die je helpt je hoofd leeg te maken. Sterker nog: nidra helpt jou – mits regelmatig beoefend – nieuwe ‘bedrading’, nieuwe routes in je hersenen aan te leggen. Waardoor je steeds minder snel in diezelfde negatieve ‘groef’ terechtkomt. Totdat die gedachtenspiralen verdwenen zijn. (Dan zijn er altijd weer andere die je testen, maar dat is een ander verhaal ;-) .)

Hoewel het opstellingenvak oorspronkelijk is ontstaan in de psychotherapie, zijn opstellingen juist bedoeld om te (door)voelen. In tegenstelling tot erover praten – dat doe je namelijk grotendeels met je hoofd, je mind. En tijdens een opstelling hoef je nauwelijks tot liever helemaal geen aanspraak te maken op je denkvermogen. Dat kunnen we al. Te goed zelfs.

Hiermee werkt een opstelling ook op/met die ‘bedrading’ en maakt de weg vrij om nieuwe deuren te openen, andere paden te verkennen die je niet eerder ging. Omdat je niet durfde of omdat je dacht dat je dat niet kon. Vanwege (oude) beperkende overtuigingen. Waarvan je wellicht niet eens wist dat ze je had, laat staan dat ze je tegenhielden. In mijn vorige artikel beschreef ik al dat familieopstellingen op energetisch niveau werken en de beweging die de methode bewerkstelligt.

Kortom: beide ‘tools’ helpen je jouw bewustzijn vergroten. En een groter bewustzijn betekent onder andere bewuster leven, in een tempo dat bij jou past. Daarover kun je op dit platform heel veel andere fijne artikelen lezen.

Way of life

Een deel van die way of life is dus dat yoga nidra en systemisch werk je helpen dus om steeds weer bij jezelf terug te keren en daar tijd voor in te ruimen in je leven. Daarnaast vind ik het heel fijn hoe nidra en opstellingen mijn kijk op de wereld hebben veranderd. Minder actie-reactie, meer compassie voor de ander én mezelf. Ten eerste omdat ik meer/vaker/beter bij mezelf (mijn kern) ben door regelmatig nidra te beoefenen en op een systemische manier naar mijn blokkades kan kijken en een innerlijke beweging kan creëren. Ten tweede omdat ik zo dus weet dat iedereen reageert vanuit een bepaald referentiekader. Namelijk dat van hun (voor)ouders en de gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat iemand boos, angstig of verdrietig reageert. En dat brengt rust, ook in mijn eigen leven.

Over Cuny

Ik ben communicatieadviseur, tekstschrijver, familieopsteller (school ‘Het Nieuwe Opstellen’ van Hylke Bonnema), Deeprelax® yoga nidra-docent, en Personalised Yoga- en Sri Sri Yoga®-docent. Ik heb dus iets met verhalen. Dat zit zo. In mijn beleving schrijf je – als broodschrijver – vaak met je verstand. Tijdens een yogapractice of -les zak je al wat meer in je lijf; als je ervoor openstaat vertelt je lijf je hoe het op dat moment met je gesteld is. In het dagelijks leven gaan we vaak voorbij aan onze pijntjes en stijfheid. Door met aandacht yoga te beoefenen, kun je al heel snel voelen waarom je dat niet wilt aangaan. En met zowel familieopstellingen als yoga nidra daal je nog dieper af in jezelf. Als je bereid bent te luisteren (observeren) zonder oordeel kun je op dat niveau je zielsverhaal voelen. In jouw diepste binnenste vind je jouw essentie.

Tags
  • blokkades aankijken
  • de wereld van
  • familieopstellingen
  • intuitie
  • systemisch werk

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.