Sankalpa helpt je om een nieuwe realiteit in je onderbewuste door te voeren

Sankalpa

Misschien hoor je het wel eens in de Yoga (Nidra) sessies voorbijkomen. Het moment waarop je docent vraagt een intentie of Sankalpa te zetten voor de sessie. Maar wat is dat eigenlijk? En wat is er zo waardevol aan het zetten van een Sankalpa?

Wat is een Sankalpa eigenlijk?

Een Sankalpa is vrij uniek binnen de meditatievorm Yoga Nidra. Je kunt een Sankalpa het beste omschrijven als een besluit. Je kunt een Sankalpa gebruiken om een nieuw besluit in je onderbewuste door te voeren. Het is namelijk heel vaak best lastig om toegang te krijgen tot ons onderbewuste, omdat het zo geprogrammeerd is vanuit ons verleden. Volgens Joe Dispenza is zelfs 95% van wie je bent als je 35 jaar bent een combinatie van aangeleerd gedrag en emotionele reacties die onze identiteit volledig onbewust bepaalt. Als je tijdens de Yoga Nidra gebruik maakt van het zetten van een Sankalpa, helpt dat je dus om een heel bewust besluit te maken om een nieuwe realiteit te kiezen.

Wanneer kies je een Sankalpa?

Het is belangrijk dat je de Sankalpa op het juiste moment in een Yoga Nidra sessie kiest. Als je voor de sessie al een intentie of Sankalpa zet, komt dat in de meeste gevallen vanuit je mind. Daarom is het fijn als je de Sankalpa kiest als je lichaam al volledig ontspannen is en je mind al wat meer naar de achtergrond is. Zo laat je jouw intentie vanuit je intuïtie omhoogkomen, waardoor je het als het ware als een zaadje in je onderbewustzijn plant. Voordat je weer “landt” en je lichaam beweegt in een sessie, kun je jouw Sankalpa nog een keer herhalen. Zo laat je de sessie ook echt integreren in jouw onderbewuste en bewuste systeem.

Formuleren van een Sankalpa

De bekende yogi en leraar Swami Rama schreef in zijn boek Sacred Journey: Living Purposefully and Dying Gracefully over Sankalpa het volgende:

“Het wordt gezien als iets creatiefs en als iets dat superieur is aan normale gedachten omdat het ook het lichaam activeert; het zorgt ervoor dat iemand een vooraf bepaalde handeling uitvoert om een vooraf bepaald doel te bereiken. Ik zal oprecht zijn. Mijn groei is zeker. Ik weet dat ik fouten zal maken, maar ik zal doorzetten en doorgaan.”

Een Sankalpa is altijd positief geformuleerd en in de tegenwoordige tijd, alsof je al bent waar je graag wilt zijn. Het zijn krachtige voorbeelden die Rama noemt: mijn groei is zeker. Ik zal oprecht zijn. Je hoeft van tevoren met jouw mind niet te veel na te denken over jouw intentie of Sankalpa. Vertrouw erop dat het tijdens de sessie vanzelf wel omhoog komt. Is de Sankalpa positief geformuleerd en voelt het alsof het echt uit je hart komt? Dan mag je die gewoon volgen en vervolgens de focus op de uitkomst weer loslaten.

Integreren van je Sankalpa

Het is natuurlijk wel belangrijk om ook in je dagelijkse leven hiermee aan de slag te gaan. Als je alleen je tijdens de Yoga Nidra sessie een Sankalpa zet om je gezond en fit te voelen en daarna gelijk een zak chips naar binnen werkt, is de kans niet groot dat je deze Sankalpa ook zal gaan ervaren. Uiteindelijk gaat het er dus wel om wat je ermee doet als de Yoga Nidra sessie afgelopen is. Hoe praat je dan tegen jezelf? Welke activiteiten doe je? Je hoeft er niet heel hard voor te werken, maar creëer wel genoeg ruimte zodat je Sankalpa ook echt kan integreren in je dagelijkse leven.

“All doubt, despair and fear become insignificant once the intention of life becomes love.” – Rumi

Wil je zelf een Sankalpa zetten tijdens een meditatie-sessie? Dan verwijzen we je graag naar onze House of Deeprelax app waar je uit een ruim aantal sessies kunt kiezen die je in het hier en nu brengen, laten aarden, focus brengen, bewust laten ademen, dankbaarheid laten beoefenen en een Sankalpa laten zetten.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.