Maak moeiteloos en vanuit rust verlangens waar met behulp van intenties

Intenties

Wanneer we verlangens, wensen en dromen hebben of verandering en transformatie willen realiseren, zijn we al gauw geneigd om ambitieuze doelen te stellen, in de actiestand te komen en controle uit te oefenen. Dat is onze ego-mind die er alles aan zal doen om te overleven. Vaak gaan we dan heel hard werken, moeten we van alles van onszelf en ervaren we druk of stress. Soms met succes, soms met teleurstelling als gevolg. Vaak gaan al die acties (en de gedachten die daarmee gepaard gaan) samen met hardnekkige patronen die we ons op basis van eerdere ervaringen eigen hebben gemaakt en nog altijd ons leven bepalen. Dit complete pakket kost ons dagelijks ontzettend veel energie.

We kunnen ook op een andere manier verlangens waarmaken en veranderingen in gang zetten, namelijk vanuit rust, ontspanning en moeiteloosheid. Het zetten van intenties kan hierbij helpen.

Energy flows where attention goes – Tony Robbins

Een bewust besluit

Sankalpa (een Sanskriet woord) staat voor een positieve intentie, gericht op iets dat we graag in het leven willen bereiken. Het zetten van een intentie is als een bewust besluit over wat we naar ons toe willen trekken. Dat kan van alles zijn, van een gezond lichaam of een ontspannen en vrije mind tot aan een liefdevolle partner of een droomhuis op een specifieke plek. Dat besluit maak je niet – zoals we veelal gewend zijn – door het te bedenken met je hoofd, maar via ons onderbewustzijn, daar waar onze diepste, richtinggevende verlangens liggen opgeslagen. Vanaf die plek kunnen we zelfs in ons brein opgeslagen verouderde en destructieve informatie aanpassen.

Voorbeelden van intenties:

 • Ik ben vrij
 • Ik ben ontspannen
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben een schepper
 • Ik leef vanuit overvloed
 • Ik ervaar waardering

Sturing geven aan je leven

Intenties helpen je richting of sturing te geven. Je neemt regie over jezelf en jouw leven, zonder in een op angst gebaseerde – vaak gericht op (schijn)zekerheid of tekort – controle te schieten. We zouden intenties kunnen zien als boodschappen naar ons onderbewustzijn en het universum, de energie waar we allemaal onderdeel van uitmaken. Wanneer we door een intentie de aandacht en focus ergens op zetten, en het klopt in de universele energie, dan kan dat allerlei zaken in beweging zetten. Dit is de zogenaamde Wet van de Aantrekkingskracht. Wetenschappers ontdekken steeds vaker dat alles uit energie en frequenties bestaat, en dat alles wat op dezelfde frequentie beweegt, elkaar als een soort magneet aantrekt.

De Wet van Aantrekking

Intenties zetten gaat vaak hand in hand met creëren, manifesteren; het is niets anders dan werken met de wetten van het universum, energie en aandacht. Volkeren zoals de Maya’s, Egyptenaren, Indianen en Kelten wisten deze wetten feilloos in te zetten; voor ons westerse, moderne volkeren lijkt dit tegenwoordig een stuk lastiger. We zijn die wetten noodzakelijkerwijs opnieuw aan het ontdekken, beseffend (o.a. door allerlei problemen, klachten en ziekten) dat we meer en gemakkelijker kunnen creëren en leven dan we nu doen en denken.

Intenties zetten, hoe doe je dat?

Je zou kunnen zeggen: hoe efficiënter de Sankalpa, hoe krachtiger de energie. Er zijn daarom een aantal richtlijnen die we aanhouden bij het zetten van intenties. Zo is een intentie:

 • positief en beknopt geformuleerd*
 • geformuleerd alsof het al zo is (tegenwoordige tijd)
 • geformuleerd vanuit ‘Ik’ (Ik ben/heb/voel/ervaar)
 • gebaseerd op een vurig verlangen dat je sterk van binnen ervaart
 • gezet vanuit een ontspannen en gefocuste staat van zijn (Alfa hersenstaat)
 • het meest krachtig, wanneer je helemaal kunt voelen dat het al aanwezig is

* Wanneer we verandering wensen in onszelf of ons leven, zijn we geneigd onze aandacht te richten op wat we niet meer willen (ik wil me niet meer zo voelen, ik wil niet meer zo snel gefrustreerd raken, ik wil geen arrogante baas, ik wil geen geldzorgen meer, etc.). Hierdoor is de kans groot dat je er juist meer van zult creëren, wat het eigenlijke verlangen of de gewenste verandering duidelijk in de weg zit. De energie beweegt mee in de richting waarin wij ‘m zetten.

Tips bij het zetten van intenties

 • Zet dagelijks intenties, bijvoorbeeld tijdens je vaste meditatiemoment;
 • Laat datgene (of diegene…) wat jouw intentie in de weg staat los, maak ruimte;
 • Maak relatief grote intenties klein en behapbaar of specifiek (Ik ben gezond = groot, Ik heb gezonde darmen = klein / Ik ben liefdevol = groot, Ik ben mild naar mezelf = specifiek);
 • Blijf verantwoordelijk voor jouw eigen intenties, maak anderen niet verantwoordelijk voor (het waarmaken van, of blokkeren van) jouw verlangens en veranderingen;
 • Vergroot de aandacht en energie door simpele reminders, bijv. een post-it op de koelkast;
 • Maak het niet te zwaar en serieus, zie het werken met intenties als spelen en ontdekken;
 • Maar ook: be careful what you wish for, want de kans is groot dat wat je aandacht geeft groeit;
 • Heb geduld en durf los te laten; zie het zetten van intenties als zaadjes die je plant;
 • Zet de kracht en energie van de Nieuwe Maan in (check de maankalender).

Intenties zetten door Yoga Nidra

Tijdens onze Deeprelax Yoga Nidra sessies werken we met Sankalpa’s. Door de techniek van Yoga Nidra kun je vanuit een diep ontspannen staat van bewustzijn moeiteloos intenties zetten, en datgene wat jouw intenties in de weg staat, loslaten. We doen dit tijdens onze sessies met name wanneer de hersenen zich in de Alfastaat bevinden. In die staat is onze mind het meest bereid zich open te stellen voor nieuwe informatie.

Veel van onze gebruikers hebben door het zetten van intenties tijdens onze sessies al bijzondere dingen in hun leven zien gebeuren. Nieuwsgierig geworden? Probeer dan gratis een sessie uit via onze app. Ga lekker liggen, geef je volledig over en luister naar de stem die jou tijdens één van onze sessies begeleid.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.