We worden niet dankbaar door geluk, we worden gelukkig door dankbaarheid

Dankbaarheid

Iedereen weet waarschijnlijk wel wat dankbaarheid is, maar wist je dat je dankbaarheid kunt leren? En dat is handig, want dankbaarheid heeft een hele positieve impact op hoe we ons voelen en hoe we naar het leven kijken. Vaak leven we ons leven zonder erbij stil te staan hoe dankbaar we eigenlijk mogen zijn voor de mooie dingen die we hebben. Alles went, dus ook de dingen die goed gaan of die er gewoon zijn.

Veel mensen ervaren best regelmatig een vorm van dankbaarheid, als we bijvoorbeeld iets krijgen, iets moois zien of iets bereikt hebben, maar we vergeten vaak te genieten van de kleine dingen. We leven namelijk in een prestatiemaatschappij, waarin we vooral bezig zijn met succesvol zijn. Alle reclames die we de hele dag voorbij zien komen zijn vooral gericht op wat we kunnen doen om nog beter te worden, meer te verdienen, slanker te zijn en ga zo maar door. Kortom: we worden de hele dag gevoed met informatie die ons laat zien wat we nog niet hebben of wie we nog niet zijn. Best wel een negatieve benadering als je het zo bekijkt. Maar hoe fijn is het om stil te staan bij wat we allemaal al wel hebben?

Dankbaarheid draagt bij aan geluk

Voor sommige mensen klinkt dat misschien wat zweverig, maar er zijn duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar welke eigenschappen mensen gelukkig maken. Denk daarbij aan eigenschappen als doorzettingsvermogen, wijsheid, tevredenheid en zelfvertrouwen. Dankbaarheid springt daaruit, doordat ze zulke grote en duidelijk positieve effecten heeft op onze gezondheid, ons geluksgevoel en onze relaties.

Het is dus wetenschappelijk bewezen dat regelmatig “dankbaarheid beoefenen” bijdraagt aan een gelukkiger leven met minder stress, meer empathie, minder angsten en depressies en meer geluksgevoel. Daarnaast kan het ook helpen om veerkrachtiger te zijn: doordat we ons bewust zijn van wat we hebben en hoe waardevol dat is, kunnen we een tegenslag ook beter in perspectief plaatsen.

David Steindl legt het heel erg mooi uit in deze Tedtalk: veel mensen denken “als je gelukkig bent, ben je ook dankbaar”. Maar is dat wel zo? Zijn gelukkige mensen ook altijd dankbaar? Vaak is het juist zo dat ze alles bezitten om gelukkig te zijn en toch zijn ze het niet. Ze willen namelijk meer of ze willen het anders. Er zijn ook mensen die juist veel tegenslagen hebben en die toch gelukkig zijn. Waarom? Omdat ze dankbaar zijn. We worden dus niet dankbaar door geluk, we worden gelukkig door dankbaarheid.

Dankbaarheid kun je leren

Diverse onderzoeken tonen aan dat als je mensen oefeningen in dankbaarheid laat doen, dit leidt tot een toename in geluk en welzijn. Eigenlijk is het best logisch; als we ons richten op leuke en positieve dingen, dan voelen we ons tevreden en gelukkig. Toch zijn we vaak geneigd om onze aandacht te richten op de dingen die niet zo goed gaan. Dat patroon is eigenlijk geprogrammeerd in ons brein en zoals met vele “gewoontes” vallen we hier vaak in terug. Maar, goed nieuws: dankbaarheid kun je oefenen:

  • Dankbaarheidsdagboek

Eén van de oefeningen die je kunt doen is iedere dag een “dankbaarheidsdagboek” bijhouden. Schrijf een paar woorden of zinnen over gebeurtenissen van die dag waar je dankbaar voor bent, zoals je mooie huis, je fijne warme bed, een heerlijke zondagochtend, de mooie zonsopkomst, je familie of vrienden of een lekkere maaltijd. Herhaal dit iedere dag en je zult zien dat je steeds makkelijker momenten of gebeurtenissen kunt vinden waar je dankbaar voor kunt zijn.

  • Meditatie

De tweede oefening die je kunt helpen bij dankbaarheid is meditatie. Meditatie is gericht op het beoefenen van rust en balans, concentratie en focus, acceptatie en de kunst om in het hier en nu te verblijven. Door te mediteren kun je contact maken met je ware, innerlijke zelf, door middel van ademhaling en ontspanningstechnieken. Hierdoor laat je je gedachten even met rust en maak je onbewust ruimte voor een positieve mindset in het dagelijks leven, waaronder dankbaarheid ook valt. Probeer nu zelf een van de Yoga-Nidra meditatie-sessies en ervaar wat het met jou doet.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.