Methode, Lifestyle & Transformatie

Mental Health

Hoe de Deeprelax Methode kan ondersteunen bij herstel van long COVID

Dat long COVID het dagelijks functioneren beïnvloedt, staat als een paal boven water. Dat herstel ervan mogelijk is, ook (1). In deel 1 van dit artikel ‘Herstel van long COVID – Een krachtige introductie’ werd duidelijk dat de focus binnen dat herstel vooral zou liggen op het weer in balans brengen van het autonome zenuwstelsel, waarbij long COVID de remmende functie niet meer optimaal lijkt te functioneren. Dat herstel kunnen we heel goed zelf ondersteunen door onder andere bewust energiemanagement toe te passen, ruimte te maken voor niet-inspannende ontspanning en prikkels te verminderen.

Zelfhelend vermogen activeren

Op zoek naar een manier om te ontspannen zonder inspanning en te ontprikkelen, ben je bij House of Deeprelax aan het juiste adres. Uit onderzoek onder onze app-gebruikers blijkt dat niet alleen bepaalde Yoga Nidra sessies en meditaties uit onze Deeprelax app een helend effect hebben (ervaren klachten blijken direct, tijdelijk of op termijn te verminderen), maar ook integratie van de Deeprelax Lifestyle van waarde blijkt te zijn bij herstel. Long COVID is voor velen een uitnodiging geweest om de manier van leven (soms drastisch) aan te passen, het werkelijk anders te gaan doen. Voor diegenen is onze Droomleven Lifestyle Training heel richtinggevend geweest, het hielp de deelnemers die met long COVID klachten liepen hun leven opnieuw vorm te geven op een manier die (meer) recht doet aan hen, hun lichaam en ritme. Zo wordt long COVID door sommigen uiteindelijk als transformerend en life changing ervaren; iets om op den duur zelfs dankbaar voor te zijn.


1. Uit de in deel 1 genoemde onderzoeken en persoonlijke ervaringen bleek dat de gezondheid van een groot deel van de mensen die kampen met long COVID klachten niet optimaal was toen zij het virus kregen. De klachten, duur ervan en het verloop van het herstelproces blijkt voor een ieder anders te verlopen.

‘Wat mij het meest heeft geholpen in mijn herstel van long COVID? Meer bewust van mijn lichaam worden, onder andere door Yin yoga, Yoga nidra, ademwerk en meditatie.’

Andere keuzes maken

In de praktijk blijkt long COVID je er min of meer toe te dwingen bewuster te worden van en beter te leren luisteren naar (de signalen van) je lichaam. Doe je dat niet, dan fluit je lichaam je direct weer terug. Voor sommigen betekent dit dan ook het dagelijks maken van andere keuzes en het aanleren van een andere mentaliteit en levensstijl (2). Altijd maar doorgaan? Dat kan niet meer. Geen pauze tussendoor? Kapot aan het einde van de dag. Gehaast door naar de volgende afspraak? Met alle gevolgen van dien. Dit geldt niet alleen voor het privéleven, maar ook voor het werkzame leven. Veel mensen die met long COVID klachten kampen, blijken dan ook tijdelijk uit te vallen(3).


2. Eén van de deelnemers aan ons onderzoek (Marieke) noemt in dit kader het zogenaamde PRET-principe: Pauzeren, Rustige omgeving, Eén ding tegelijk, Tempo aanpassen.

‘De Droomleven Training heeft een grote invloed gehad op mijn herstel. Ik leerde meerdere rustmomenten op de dag te pakken en mijn energie beter te doseren. Daardoor ervaarde ik minder gevoel van uitputting'

Deeprelax Methode & Lifestyle

Binnen de Deeprelax Methode & Lifestyle staan dagelijkse (diepe) ontspanning, het loslaten van blokkades en het creëren van balans in ons systeem centraal. Eigenlijk brengt de methode ons in de kern weer terug naar hoe we als mens zijn bedoeld; en dat is niet altijd maar rennend en haastend, multitaskend, overprikkeld, slecht slapend, binnen zittend, naar pillen en andere tijdelijke oplossingen grijpend, dagenlang doorbrengend achter een beeldscherm en een leven leidend dat verre van je ‘purpose’ af ligt. Wanneer je niet anders weet, omdat je nu eenmaal geboren bent in een maatschappij waarbij altijd maar sneller, meer en beter de norm is, dan kan integratie van een dergelijke nieuwe lifestyle nogal een uitdaging zijn. Het vraagt om de bereidheid tot verandering, wat ons brein op zijn beurt dan weer ontzettend spannend vindt.

Transformatie in gang gezet

Het moet anders. Dat is wat we van meerdere deelnemers aan ons praktijkonderzoek naar herstel van long COVID terug kregen. En hoewel dat inzicht confronterend en tegelijkertijd waardevol is, blijkt het niet altijd makkelijk om dat ‘anders’ in praktijk te brengen. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is een proces van bewustwording en afstemming, van- en met je lichaam, jezelf en je omgeving. Velen blijken tijdens het herstelproces dan ook terug te komen bij de kern, hun kern; hoe het leven is bedoeld, hoe zij zelf zijn bedoeld, de essentie. Dat zet verandering, vernieuwing én vertrouwen in gang. En dat onze Deeprelax Lifestyle trainingen daarin richting en ondersteuning bieden, is iets wat ons als team enorm dankbaar maakt!


3. Drie op de vier patiënten werkt niet meer of minder (resultaten onderzoek naar long COVID door C-support: https://www.c-support.nu/resultaten-long-covid-onderzoek

Sessies (volgens ervaringsdeskundigen) om herstel van long COVID te bevorderen

 • Barboleta: als ik me overprikkeld voel
 • Euforia: als ik een vol hoofd heb na het werk
 • Esperanza: als ik me moe voel
 • Amada: bij emotionele overwhelming
 • Wedjat: opgebouwde spanning loslaten / shake it
 • Todada: sessie om op momenten tussendoor te doen
 • Luna: activatie zelfhelend vermogen

Heb je vragen over dit artikel of wil je jouw verhaal delen?

Wellicht hebben onze artikelen over dit onderwerp je getriggerd of zit je (nog) met een hoofd vol met vragen. Dat is compleet begrijpelijk en logisch. Maar je bent niet alleen dus je mag ons altijd een berichtje op Instagram sturen of via de mail. We proberen je dan zo snel mogelijk een antwoord te sturen.

Geschreven door Maria Dekker
Tags
 • Deeprelax methode
 • herstel
 • Long COVID
 • ontspanning
 • sessies
 • zelfhelend vermogen

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.