Herstel van long COVID

Mental Health

Herstel van long COVID, een krachtige introductie

Uit onderzoek (1) blijkt dat gemiddeld zo’n 10% – 20% van de mensen na besmetting met het corona virus langer dan drie maanden klachten houdt. Dit wordt long COVID, langdurige COVID of post covid syndroom genoemd. De impact ervan op het dagelijks leven blijkt enorm; ‘alsof je tijdelijk wordt stilgezet, het doen van de normaalste dingen wordt ineens onmogelijk’ (2) . Deze min of meer verplichte STOP is uitdagend, voor sommigen tegelijkertijd transformerend. We ontvingen de laatste tijd meerdere berichten van onze met ervaringen over de helende effecten van onze sessies en de Deeprelax Lifestyle op herstel van long COVID. Uit nieuwsgierigheid en het verlangen om meer mensen te helpen bij hun klachten, startten we een praktijkonderzoek. Wat we zoal hebben ontdekt, zetten we graag voor je op een rij.

Klachten

Long COVID klachten variëren van meer cognitieve klachten zoals mentale vermoeidheid, overprikkeling, concentratie- en slaapproblemen tot aan meer fysieke klachten zoals lichamelijke vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen en spierpijnen. Het lijkt erop dat deze klachten worden veroorzaakt door een verstoord autonoom zenuwstelsel.

Autonoom zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt alle automatische processen en handelingen van je lichaam, zoals je ademhaling, bloeddruk, hartslag en spijsvertering. Het bestaat uit twee delen: een sympathisch deel (het ‘gaspedaal’) en een parasympatisch deel (het ‘rempedaal’). De één zorgt voor actie in spannende situaties (vechten of vluchten), waarbij extra lichamelijke of geestelijke inspanning wordt gevraagd. Dat kost energie. De ander zorgt voor herstel, opbouw, ontspanning en rust. Normaal gesproken zijn beide delen goed op elkaar afgestemd, maar bij long COVID lijkt het rempedaal niet meer optimaal te werken, waardoor prikkels onvoldoende worden geremd. Het systeem staat als het ware continue ‘aan’ wat bepaalde klachten met zich meebrengt.

‘Elke keer als ik weer wat energie had opgebouwd en dingen ondernam, floot mijn lichaam me weer terug in de vorm van griepverschijnselen of vermoeidheid.’

Advies en behandeling

Een deel van degenen die kampen met long COVID klachten zoekt – met wisselend effect; er wordt helaas nog niet altijd vanuit een holistische visie gekeken of effectief samengewerkt tussen de verschillende disciplines – professionele hulp bij de huisarts, bedrijfsarts, longarts, ergotherapeut, fysiotherapeut of psycholoog. Een ander deel reikt uit naar een lotgenotengroep of gaat opzoek naar tips via fora. Onder andere bewust energiemanagement, voldoende ontspanning en meditatie wordt geadviseerd; het verminderen van prikkels, tussendoor inlassen van (prikkelarme) pauzes en verminderen, begrenzen en verlangzamen van dagelijkse bezigheden lijken het herstel van long COVID aanzienlijk te bevorderen. Niet gek als je bedenkt dat het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel niet goed meer weet wat zijn functie is, en dus als het ware opnieuw getraind moet worden.


1. Long COVID: Wat er met het lichaam aan de hand is. C-support (2022).
    Coronavirus disease (COVID-19): Post COVID-19 condition. WHO (2021).
2. Aldus Luka en B.S. (ervaringsdeskundigen), tevens bevestigd door de resultaten uit het onderzoek van C-support in samenwerking met het Erasmus MC

‘Sinds ik te maken heb met het post covid syndroom staat mijn leven op pauze. Ik heb niet de energie om simpele dagelijkse dingen te doen of prikkels te verwerken.’

Ontspanning zonder inspanning

Hoewel elk lichaam anders reageert en elk ziekteproces anders verloopt, blijkt herstel van long COVID uiteindelijk te gaan over het weer in balans brengen van het autonome zenuwstelsel. Zo min mogelijk prikkels en échte ontspanning zijn hierbij key. Ontspanning zonder inspanning dus. Relaxed bankhangen en Netflixen of gamen? Beter niet. Schermen en bewegende beelden zijn ongemerkt behoorlijk inspannend voor ons brein. Een avondje lekker stappen en helemaal losgaan in de club? Mwah… een gezellig avondje uit kan heel ontspannend zijn, maar de vele indrukken, muziek, alcohol en het verstoren van je slaap gaan je herstel niet bevorderen.

Wat kun je dan wel doen?!

We ontvingen de afgelopen tijd van meerdere app-gebruikers persoonlijke, dankbare berichten over het positieve, ontspannende en helende effect van onze Deeprelax sessies. In hun zoektocht naar vormen van ontspanning (die geen inspanning kosten) en ontprikkel-mogelijkheden, vonden zij House of Deeprelax. Met name de Yoga Nidra sessies en meditaties uit de app blijken het herstel van long COVID klachten aanzienlijk te bevorderen. (4)

Positieve reacties die we de afgelopen tijd mochten ontvangen:

 • Yoga Nidra brengt me in een diepe staat van ontspanning, zoals ik die nog niet kende;
 • Ik kon me beter overgeven aan het ziek zijn, en mijn lijf en gezondheid prioriteit geven;
 • Ik merk dat ik makkelijker en sneller in een staat van ontspanning kom dan voorheen;
 • Yoga Nidra geeft diepe ontspanning en maakt dat ik weer vertrouwen in mijn lichaam krijg;
 • Yin Yoga, Yoga Nidra, ademsessies en meditaties is het enige wat me tot nu helpt;
 • Na vier maanden ‘vechten’ vond ik een overweldigende rust in mijn nieuwe realiteit;
 • Yoga Nidra is voor mij dé manier om even helemaal tot stilstand te komen;
 • Met behulp van de sessies op de app heb ik intense ontspanning ervaren;
 • Dankzij de sessies slaap ik sinds kort beter en ervaar ik meer energie;
 • Yoga Nidra geeft me vertrouwen in het zelfhelend vermogen van mijn lijf;
 • Tijdens een Deeprelax sessie neemt de spanning in mijn spieren af;
 • Ik zet Yoga Nidra dagelijks bewust in om mijn batterij op te laden;
 • Na werkelijk elke sessie is mijn hoofd weer uitgerust;
 • Yoga Nidra is mijn lifesaver geworden.

 


3. Resultaten Long COVID onderzoek (jaar 1). C-support i.s.m. Erasmus MC https://www.c-support.nu/resultaten-long-covid-onderzoek/
4. Naast de Deeprelax sessies, blijkt ook de Deeprelax Lifestyle het herstel van long COVID op korte en langere termijn te bevorderen. Meer hierover kun je lezen in het vervolgartikel ‘Herstel van long COVID – Deeprelax Methode, Lifestyle & Transformatie (deel 2)’.

Het gaat verder dan dat…

Uit de persoonlijke ervaringen die we mochten ontvangen, bleek dat niet alleen bepaalde Deeprelax sessies positieve effecten hebben, maar ook de Deeprelax Lifestyle van grote waarde is bij herstel. Sommigen ervaren long COVID daardoor zelfs als een life changing event dat tot een andere, meer gebalanceerde levenswijze en persoonlijke transformatie heeft geleid.

Meer hierover kun je lezen in het vervolg op dit artikel.

‘Ik kijk echt uit naar de momenten dat ik weer even mag in plaats van dat het voelt als een ‘moetje’ om aan mijn herstel te werken.’

Zelf aan de slag met jouw herstel van long COVID? Dat kan.

Kamp je met long COVID klachten en ben je op zoek naar een vorm van ontspanning die geen inspanning kost en je op elk moment van de dag in kunt zetten? Volg deze tips.

 • Nog geen member? Maak gebruik van onze gratis maand (zonder verplichting) en download de app
 • Zoek dagelijks een rustige plek op waar je niet gestoord kunt worden.
 • Ga lekker op je bed of op de bank liggen, eventueel onder een dekentje.
 • Selecteer via de zoekfunctie in de app (het vergrootglas onderin) een sessie naar keuze.

Let bij het maken van een selectie op de volgende punten:

 • Voel – voordat je een sessie selecteert – wat je nodig hebt. Het kan helpen om kort je ogen te sluiten, je handen op je buik te leggen en even diep in en uit te ademen.
 • Moment: Kies met name voor First Aid, Goodnight of Relax sessies
 • Lengte: Heb je (met name in het begin) moeite om in een staat van ontspanning te komen, kies dan voor de langere sessies (30 – 40 min) anders kunnen kortere sessies ook al heel fijn en voldoende ontspannend zijn
 • Type sessie: Kies met name voor Yoga Nidra of meditatie sessies, vermijd ademsessies, wandelsessies en sessies waarbij je gevraagd wordt om ‘in actie’ te komen (visualiseren, intenties zetten etc.) deze kunnen te inspannend zijn.
 • Karakter: Kies met name voor sessies die je in het hier en nu brengen, je helpen loslaten, je dankbaarheid laten ervaren of het zelfhelend vermogen activeren.
Geschreven door Maria Dekker
Tags
 • corona
 • COVID
 • Deeprelax Lifestyle
 • Positieve effecten
 • zenuwstelsel

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.