BREATHE IN, BREATHE OUT

Ontspanning

De gezondheidsvoordelen van de Wim Hof techniek

Als je het hebt over ademwerk, dan kun je bijna niet om Wim Hof heen. De Wim Hof methode is populair en dat is niet gek want het heeft veel gezondheidsvoordelen die inmiddels ook wetenschappelijk bewezen zijn. In dit artikel leggen we meer uit over deze ademtechniek.

Wim Hof is over de hele wereld bekend vanwege zijn capriolen in de kou. Zo brak hij wereldrecords door twee uur lang in een ijsbad te zitten en beklom hij de Mount Everest in een korte broek. En dat heeft alles te maken met zijn methode.

De Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode bestaat uit drie pijlers: een ademhalingstechniek, koude training en mindset. Met de ademhalingstechniek beïnvloed je onder meer je zenuwstelsel en je zuurstofniveau. Je ademt in meerdere rondes, waarbij je eerst vrij intensief inademt en veel zuurstof tot je neemt wat de inspanning verhoogt. Gevolgd door een adempauze (retentie) waarmee je je lichaam abrupt het signaal geeft te ontspannen. Met deze techniek train je je lichaam om beter te schakelen tussen ontspanning en inspanning. Als je deze techniek doet voordat je jezelf blootstelt aan kou, kun je de kou beter ondergaan. Dat maakt de methode ook een mindset oefening, door telkens de kou te ondergaan – wat een enorme bak stress is voor het lichaam – word je weerbaarder.

De gezondheidsvoordelen van de Wim Hof Methode

De voordelen van breathwork legden wel al eens uit en zijn eindeloos. De specifieke voordelen van de Wim Hof Methode zijn het versterken van je immuunsysteem, de werking van je zenuwstelsel verbeteren, je lichaam ontzuren, je innerlijke kracht versterken en je energieniveau vergroten. En dat is ook wetenschappelijk bewezen.

Onderzoek naar de Wim Hof techniek

Wim Hof beoefent al meer dan 15 jaar deze techniek en staat wereldwijd bekend als The Iceman. Inmiddels is zijn methode wetenschappelijk onderzocht en dat levert interessante resultaten op. Zo is in een reeks studies onderzocht hoe Wim Hof reageert op kou en welke fysiologische mechanismen hem hierbij ondersteunen. Hieruit bleek dat hij heel goed bestand was tegen de kou. Zijn lichaamstemperatuur daalde nauwelijks omdat zijn autonome zenuwstelsel zo goed getraind was dat het zichzelf warm en weerbaar hield. Maar de methode beïnvloedt niet alleen de fysiologische reactie op kou, uit andere onderzoeken bleek ook dat ademhalingsoefeningen, koude training en mindset een gunstig effect hebben op het immuunsysteem. Zo liet onderzoek van het Radboud UMC zien dat een groep die getraind was in de Wim Hof Methode beter bestand was tegen ziekteverwekkers dan de controlegroep. Dit zijn interessante resultaten die door de wetenschap verder onderzocht worden en mogelijk ook steeds meer ingezet worden in de behandeling tegen verschillende ziekten zoals reuma, waarbij een overactief immuunsysteem een rol speelt.

Ontdek meer voordelen van breathwork en andere technieken

Vanaf 22 januari leren wij jou, middels een heerlijk online Home Retreat, in 10 dagen tijd hoe je zelfstandig jouw blokkades, negatieve overtuigingen, angsten en blokkades los kunt laten. Voor een vrij en succesvol leven vanuit vertrouwen en diepe ontspanning. Ben jij klaar voor een Nieuw Begin?

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • ademen
  • immuunsysteem
  • Wim Hof

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.