Vijf tips voor een gezondere werk-privébalans

Mental Health

Een gezondere werk-privébalans creëer je zo

Even een avondje doorwerken, toch die extra klus aannemen of jezelf druk opleggen om te presteren: je hebt het vast wel eens gedaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je je grenzen bewaakt en genoeg energie en motivatie hebt om te werken én te leven? Deze vijf tips helpen je bij een gezondere werk-privébalans

Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. En het aantal mensen met een burn-out of burn-out klachten neemt alleen maar toe. Ook vage klachten zoals opspelende blessures, een hoge ademhaling en chronische vermoeidheid geven aan dat de balans tussen inspanning en ontspanning steeds vaker zoek raakt. Herkenbaar? Neem je werk-privébalans eens onder de loep.

Een gezondere werk-privébalans creëer je zo

Om de balans tussen werk en privé te bewaken, hebben wij bij House of Deeprelax de Mentale Schijf van Vijf bedacht. Want voor een optimale gezondheid is er evenwicht nodig tussen emoties, betrokkenheid, relaties, betekenis en prestaties.

1. Kwetsbaarheid is kracht

Het is misschien een beetje onverwachts, maar juist in je werk is het belangrijk om ook stil te staan bij je emoties. Een groot deel van de dag wordt namelijk bepaald door hoe je je voelt en wat je ervaart. En als je je emoties niet toestaat maar wegdrukt dan loopt je emmertje steeds verder vol en heeft dat gevolgen voor je gezondheid en voor je omgeving. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van je emoties, en ze op een gezonde manier te uiten. Ook in je werkomgeving, hoe kwetsbaar dat misschien ook voelt, we zijn allemaal mens. Dus maak ruimte om stil te staan bij je emoties, probeer je er niet mee te identificeren en spreek je uit naar je werk- of opdrachtgever.

2. Beweeg vanuit betrokkenheid

Beweeg je vanuit intrinsieke betrokkenheid, dan doe je iets omdat je ervan geniet of er persoonlijke voldoening uithaalt. Ben je eerder extrinsiek gemotiveerd, dan onderneem je actie om een beloning te krijgen. Het is goed om bij jezelf na te gaan vanuit welke motivatie jij beweegt. Is dit namelijk vooral om erkenning van buitenaf te krijgen, dan probeer je eigenlijk controle uit te oefenen en ga je waarschijnlijk sneller over je eigen grenzen. Maar handel je vanuit intrinsieke betrokkenheid, dan zul je merken dat het je écht voldoening en plezier oplevert omdat het dicht staat bij je persoonlijke waarden. Daarbij komt dat als je vanuit die intrinsieke motivatie handelt, je lichaam dopamine aanmaakt: een stofje dat ervoor zorgt dat je je ontspannen, gelukkig en blij voelt. Win win dus!

3. Vergeet je omgeving niet

Werk jij om te leven of leef jij om te werken? Werken kan veel voldoening en plezier geven en is vaak ook nodig om geld te verdienen zodat het leven makkelijker is. Maar alleen werken is niet alles en zeker niet waar we voor gemaakt zijn. Een belangrijke basisbehoefte van ieder mens is namelijk verbinding en liefde. We hebben sociale contacten nodig om ons gezien en geliefd te voelen. Toch is relaties onderhouden ook een uitdaging, zeker als je meerdere ballen hoog moet houden. Ga eens voor jezelf na hoe de balans op dit moment verdeeld is voor jou. Is er genoeg ruimte voor sociale contacten, voor een liefdesrelatie en ruimte voor jezelf? Of zijn er wijzigingen nodig die jouw situatie misschien gezonder maken? Besteed daar aandacht aan want werk en privé zijn niet gescheiden, ze lopen in elkaar over.

4. Werk vanuit je eigen handleiding

Veel mensen durven niet goed te luisteren naar wat ze écht belangrijk vinden in het leven. Want dan komen er angsten en overtuigingen om de hoek kijken en is het veiliger om te kiezen voor zekerheid. Je purpose leven lijkt misschien een modewoord, maar als je niet in lijn leeft met wat voor jou belangrijk is en waarvoor je hier op aarde bent, dan zal dat je alleen maar stress en weinig bevrediging opleveren. Neem daarom regelmatig tijd om contact te maken met jouw binnenwereld en behoeften. Wat maakt jou uniek, waar hecht jij waarde aan en hoe uit zich dat in verschillende levensgebieden zowel werk als privé. Zo creëer je steeds meer een handleiding voor hoe jij het leven wilt leven en ontstaat er meer balans.

5. Creëer gezonde routines

Iedereen heeft een andere definitie van succesvol zijn. In eerste instantie komt dat vaak neer op waardering krijgen op je werk, een prestatie leveren of een hoog salaris verdienen. Maar als we een laag dieper kijken, dan willen de meeste mensen uiteindelijk vooral een bevredigend, gelukkig, veilig, gezond en geliefd leven leiden. En dat kan alleen als je goed voor jezelf zorgt. Prestaties leveren en een goed gezondheid gaan hand in hand en verdienen allebei je aandacht. Creëer daarom gezonde routines die werken voor jou.

Geschreven door Elsa Govaarts
Tags
  • Burnout
  • mentale schijf van 5
  • Werk-privé balans
  • werkvloer

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.