Wil je meer ontspannen, vaker sporten of gezonder leven? Nieuwe gewoontes aanleren gaat niet vanzelf! Toch is er een stofje dat jouw lichaam aanmaakt en van invloed is op gedragsverandering: dopamine. Zo zet je dit stofje in.
Hoe werkt dopamine?
In je brein worden stofjes aangemaakt die ervoor zorgen dat jouw systeem optimaal functioneert. Dopamine is zo’n stof, het is een neurotransmitter en een hormoon. Je kunt deze stof zien als een brein boodschapper die ervoor zorgt dat zenuwen en hormonen onderling goed met elkaar communiceren en samenwerken. Dopamine reist door het lichaam via het zenuwstelsel en via de bloedbaan, waardoor het van invloed is op processen zoals je concentratievermogen, mobiliteit, geheugen en levenslust. Het is goed om te weten dat dopamine alleen wordt afgegeven op bepaalde momenten. Seks, eten en bewegen zorgen bijvoorbeeld voor een afgifte van dopamine. Waarom? Dit zijn basisbehoeften die je overlevingskansen vergroten. Het is gedrag dat je brein wilt belonen, door de afgifte van dopamine voel je je daarom vrij en euforisch. Zo probeert jouw systeem je te stimuleren om deze activiteiten te blijven doen.
Dagelijkse dopamine shots
Je herkent vast wel dat gevoel van euforie na een goede vrijpartij, een voldaan gevoel na een sportsessie of de blijdschap als je een werkprestatie hebt geleverd. Dat komt dus door de afgifte van dopamine! Inmiddels is het echter niet meer zo dat dit beloningssysteem van je brein alleen werkt als je je basisbehoeften hebt vervuld. Misschien herken je wel dat je je even euforisch kunt voelen als je op je telefoon bezig bent. Sociale media als Facebook en
Instagram, maar ook webshops en Netflix zijn zo ingericht dat ze jouw beloningssysteem activeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het moment dat je een nieuw level van een spel hebt gehaald, een like op een post hebt gekregen of een koopje hebt gescoord. Door de dopamine die daardoor vrijkomt, zal je vaker je telefoon pakken of sociale media checken omdat je verslaafd raakt aan die dagelijkse dopamine shots.
Wat is de invloed van dopamine op gedragsverandering?
Door het beloningsmechanisme dat erachter zit, is dopamine dus van invloed op de manier waarop je je gedraagt. De hele dag naar een beeldscherm staren om een geluksgevoel te ervaren, is alleen niet echt gezond. Maar als je weet hoe je deze stof op een gezonde manier kunt activeren, dan kan het beloningssysteem van je brein vóór jou gaan werken. Door een beloning te koppelen aan nieuwe gewoontes die jij eigen wilt maken, kun je gedragsverandering bevorderen. En dan hoef je een sportsessie natuurlijk niet te belonen met een stuk taart (mag wel).


Drie voorbeelden om dopamine in te zetten voor het aanleren van nieuwe gewoontes
● Wil je vaker baantjes trekken in het zwembad of een work-out doen in de sportschool? Beloon jezelf dan achteraf met een sessie in de sauna die mogelijk bij het complex zit of bereid met aandacht je (gezonde) lievelingsmaaltijd.
● Heb je de intentie om dagelijks een aantal stappen te zetten? Maak van jouw wandeling een feestje door een lekkere latte mee te nemen, een fijne vriendin te bellen om bij te kletsen of een podcast te luisteren die je leuk vindt.
● Ga je iets doen dat buiten je comfortzone ligt? Beloon jezelf dan bijvoorbeeld met iets wat je al heel lang graag wilt hebben of ervaren.
Goed om te weten, is dat je jouw dopamine levels niet eindeloos kunt boosten met beloningen. Dit systeem werkt het beste als je zo nu en dan een prestatie viert met een beloning. Zo laat je je systeem niet wennen aan beloningen, maar blijf je het als het ware kietelen. Wat ook helpt is om je niet alleen te focussen op het einddoel (de nieuwe gewoonte) maar vooral het proces ernaartoe. Als je dat eert, viert en beloont, dan ontstaan er positieve associaties en blije stofjes in je brein die gelinkt zijn aan je nieuwe gewoontes.
Boost je dopamine met de serie Sana
Bij House of Deeprelax weten we als geen ander hoe je jouw gelukshormonen kunt activeren. Onze unieke geleide meditaties zijn zo ontworpen dat ze inspelen op de verschillende frequenties van jouw brein. De serie Sana is zo’n serie die erop gericht is om gezonde gewoontes in je dag in te passen en de stofjes in jouw systeem op een positieve manier te stimuleren. Voorbeelden zijn de meditatie Caca, een korte meditatie om tijdens je toiletbezoek letterlijk even alles los te laten of Moja, een meditatie voor onder de douche waarmee je je zorgen van je afspoelt. Vervang je rondje social media of serie tijdens het koken of toiletteren dus eens voor een meditatie en activeer jouw beloningssysteem! Nog geen toegang tot de app? Word member en luister al onze unieke sessies de eerste 14 dagen gratis.