DE WERELD VAN DOROTHY

De wereld van

Yoga Nidra opleiding: Blauw als de zee

Zon 25 à 30 Yoga Nidra sessies verder in de Deeprelax Basis Training, begint de reis wat hobbelig te verlopen. Stevige hellingen, diepe dalen en grote overwinningen. Ja, ik zei al dat het niet gemakkelijk ging worden. Niet rustig wennen, maar hoppakee van de grote duikplank. Met knikkende knietjes sta ik daar boven, te kijken naar mijn spiegelbeeld in het waterZal ik?  

Eerst nog heel even terug naar de basis. In de introductie van de Deeprelax Basis Training leerde ik waarom Yoga Nidra veel meer is dan een simpele powernap of pure ontspanning. Dat de kracht m zit in de reis die je aflegt naar binnen, door de verschillende lagen van je onderbewustzijn. Dat je dankzij de Deeprelax methode je lichaam kan resetten en genezen.

Dit zit zo: in een Yoga Nidra sessie ga je vanuit fysieke rust en stilte naar een fase waarin je je overheersende overtuigingen en angsten kunt loslaten. Je krijgt de kans een diep verlangen te manifesteren. Vervolgens kom je in de heerlijke zogenaamde Deep Sleep State, waarin je lichaam keer op keer terugkeert naar de meest pure staat en daarmee het zelfhelende vermogen activeert. Het is alsof je slaapt, terwijl je wakker bent.

Het is de kunst je open te stellen en om de sessies zo bewust mogelijk te beluisteren. Toen ik me besefte hoe oneindig veel je zélf kan bereiken, door alleen maar te liggen en te luisteren, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat al die opgeslagen spanningen en emoties niet zomaar verdwenen zijn. Ik wist dat er een uitdagende tocht op me wachtte, maar gelukkig wel op het perfecte moment. Die duik in die enorme oceaan moet ik maar nemen.

"Mijn hoogtevrees is verruild voor levensenergie"

De House of Deeprelax Basis Training: je basischema’s zelf herprogrammeren.

Te beginnen met het begrip blauwdruk: een roadmap voor onszelf en het leven maken met elementen uit verleden, heden en toekomst. Door vragen te beantwoorden als Waar kom ik vandaan?, Wat heb ik tot nu toe verzameld in mijn systeem?, Volgens welke overtuigingen leef ik?, Hoe voel ik mij vandaag?, Waar wil ik naar toe?en Wat is belangrijk voor mij?.

Vanaf het moment dat ik me bewust ben van het begrip blauwdruk, valt alles op zijn plek. Ik had al geleerd over de begrippen zelfbeeld, overlevingsmechanismen, patronen en overtuigingen, en opeens heb ik het overzicht. Dít is waarom ik eigenlijk op zoek was naar een schematherapeut (iemand die me helpt mijn valkuilen om te vormen naar constructieve patronen). Vooralsnog zonder succes wegens het overbelaste zorgsysteem, en nu coach ik eigenlijk mezelf.  

Ik zie een bekend gezicht van bovenaf die duikplank, reflecteren in het water, en ik kan mezelf een spiegel voorhouden. Wat hoort écht bij mij en wat hoort er bij mijn ego? Welke overtuigingen zijn jaren geleden ontstaan om te overleven; welke zijn helpend en welke ondermijnend? En wie is mijn pure zelf? In het dagelijks leven doe je zon 95% op de automatische piloot, met informatie die is opgeslagen in je systeem. Hoe bijzonder is het dat je met Yoga Nidra – zonder actief iets te doen, maar mét invloed – je basisschemas kan herprogrammeren? Wauw!

Er raast een reeks aan themas voorbij. Niet luisteren naar mijn gevoel, mijn grenzen overschrijden uit angst voor schuldgevoel, mijn gedrag aanpassen, voldoen aan verwachtingen, geen neezeggen om anderen niet te kwetsen of teleur te stellen, want het is toch mijn verantwoordelijkheid dat iedereen gelukkig is?  

Wat een uitputting en wát een emoties maakt dit los. Ik weet wel dat het anders moet, want ik maak mezelf kapot als ik zo door ga. Maar hoe? Het maakt me zo verdrietig. Ik ben zo moe. Alles voelt zwaar, zowel mentaal als fysiek. En dan ook nog al die stomme overtuigingen. Ik ben niet goed genoeg, ik doe er niet toe, ik ben alleen leuk zolang het goed met me gaat.

Er is me eens gezegd Jij bent altijd zo negatief, waarop ik nooit maar dan ook nooit meer heb geklaagd over mijn situatie. Zoveel mensen met ergere problemen, dus mijn verdriet mag er niet zijn. Alles moet leuk zijn.En precies dit soort gedachten zitten in de weg. Ze worden keer op keer bevestigd door selectieve waarneming en mijn eigen strenge Inner Critic.

Hoe harder ik mijn emoties onderdrukte en weerstand voelde tegenover het toegeven van mijn falen, hoe meer energie het kost, had ik al ervaren. Voor wie ben ik me aan het bewijzen? En waar komen al die ideeën vandaan? Rationeel kan ik ze deels herleiden en van sommige overtuigingen kan ik me niet meer herinneren waarom en wanneer ze zijn ontstaan. Logisch, want de meeste programmas sla je op tot je zevende levensjaar. Gelukkig hoef ik ook niet precies te begrijpen waar mijn gedrag vandaan komt. Met Yoga Nidra zet je juist dat onderbewuste aan het werk om die programmas te herschrijven. En weten wat niet voor mij werkt, helpt ook.

Mijn hoogtevrees is verruild voor levensenergie.

Mijn verdriet mag er zijn. Het eerlijke verhaal is dat het leven nou eenmaal niet altijd leuk is, voor niemand. Ik wil daar liever niet lang bij stil te staan, maar ik hoef het ook niet te negeren. Iedereen heeft goede en slechte dagen. Geen ups zonder downs, weet je nog? Bovendien kan ik mijn somberheid of slapeloze nachten ook niet altijd verklaren. Genoeg factoren, maar wat de werkelijke aanleiding is, geen idee. Waarom is dat ook eigenlijk nodig?

Gelukkig maakt de regen plaats voor zonneschijn. Ik voel me gek genoeg bevrijd van iets wat er in mn onderbewustzijn speelde. Extatisch bijna. Na een week vol zwaarte, spanning en ellende heb ik weer meer inzicht in bepaalde overtuigingen die in de weg zitten. De bewustwording van ik ben niet goed genoegmet bijbehorende uitputting, grensoverschrijdend gedrag en aanpassing. Terwijl, als het nooit goed genoeg is, is het nooit goed genoeg. Dat is onuitputtelijk, onverzadigbaar. Het vreet je op en geeft nooit voldoening. Wat een mindfuck!

Een gesprek dat ik hier over had, ging zo:
Je moet je grenzen aangeven, nee zeggen, voor jezelf kiezen.

Ik vind het zo moeilijk om iemand anders teleur te stellen, dat doet mij ook verdriet. Dat schuldgevoel is zo oncomfortabel. En wat als ik de ander daarmee verlies?

Maar dat schuldgevoel zet je niet uit door toch iets te doen wat je niet wilt. De ander is nooit tevreden, het is nooit goed genoeg. Mensen willen meer, beter. Ze focussen op het tekort, dus dan voldoe je nooit aan hun verwachtingen, maar laat je ook je eigen verwachting, je eigen wil, varen. Dat voelt dubbel niet goed. Je verliest vooral jezelf.

Je begrijpt: ik heb het licht gezien. Ik ga stoppen met altijd maar verbeteren en mezelf bewijzen, dat heeft geen enkele zin. Ik ga focussen op alles wat er wél is, dankbaar en tevreden zijn, in plaats van stilstaan bij tekorten. Ik laat die angst voor afwijzing voor wat het is en besluit alles uit mezelf te halen. Met de juiste klemtoon; niet om het onderste uit de kan te halen, maar juist omdat alles er al is. Je bent al heel in essentie. Een mind shift waar Yoga Nidra me bij helpt.

Zo op die hoge duikplank ben ik boven (het spiegelbeeld van) mezelf uitgestegen. Mijn hoogtevrees is verruild voor levensenergie. De vraag is niet meer Springen: ja of nee?, maar Zal ik duiken of vliegen?

Ook meedoen aan de House of Deeprelax Basis Training? Meld je aan via deze link om op de hoogte gehouden te worden. 

Vragen? Stuur ons gerust een mailtje of berichtje op Instagram!

Tags
  • burn-out
  • de wereld van
  • House of Deeprelax Basis Training
  • stress

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.