WIJ ZIJN GEMAAKT VOOR EEN BEHOORLIJK ONTSPANNEN LEVEN

Persoonlijke groei

De meeste mensen deugen toch wel

Niks lekkerders dan een dagje lummelen. Een beetje over het leven mijmeren liggend in jouw wiegende hangmat in de verkoelende schaduw. En stiekem, combineren wij dat lummelen toch wel met het lezen van een boek. Daarom vandaag een boekentip die wij kregen van onze Carolien (de reisleider van de Deeprelax Droomleven training): “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman. We nemen je mee in een paar van onze favoriete passages.

Het boek begint al vrij snel met de geschiedenis van de mens. Wellicht jou al bekend, maar ooit waren wij natuurlijk jagers en verzamelaars. Maar op een gegeven moment ontstond er landbouw en toen veranderde er een hele hoop in ons leven. Best wel heel erg leuk om in het boek te lezen dat wij vroeger eigenlijk het grootste gedeelte van onze tijd al lekker lummelde.

Antropologen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat jagers en verzamelaars een behoorlijk ontspannen leven hadden. Onze voorouders werkten hoogstens twintig, misschien dertig uur per week. De natuur bood alles wat ze nodig hadden, en verder hadden ze alle tijd voor spelen en relaxen, socializen en de liefde bedrijven.

Nou dat klinkt niet verkeerd. Dat zou misschien wel de standaard moeten zijn in ons huidige leven. Oftewel, dit bevestigt maar weer dat we helemaal niet gemaakt zijn voor een leven alleen maar serieus doen. Het belang van spel komt later ook nog eens terug. Oftewel: op naar spelen, relaxen, socializen en de liefde bedrijven. Lees trouwens in dit artikel hoe de liefde bedrijven je ook verkoeling kan brengen.

Spelen en relaxen, socializen en de liefde bedrijven.

Ook lezen we verderop in het boek wederom iets wat het belang van een wekelijkse lummeldag maar weer eens bevestigt.

Juist verveling zou weleens de grootste bron van creativiteit kunnen zijn. ‘Creativiteit kun je niet onderwijzen,’ schrijft de psycholoog Peter Gray, ‘je kunt haar alleen laten opbloeien’.

Dus verveel je maar rot. Het gaat je veel meer brengen, dan je ooit had durven hopen.

Wat we ook een prachtige passage vonden was over spelen en dus een reden voor deze boekentip. (Het ging over de school Agora waar kinderen in totale vrijheid hun eigen curriculum mogen bepalen. Een middelbare school zonder vakken, cijfers of lesroosters. De vraag was… konden kinderen die vrijheid wel aan? Wij zijn fan!)

Het is een urgente vraag. ‘Het tegenovergestelde van spelen is niet werk’, schreef de psycholoog Brian Sutton-Smith eens, ‘het tegenovergestelde van spelen is depressie.’ En de manier waarop velen van ons nu werken – zonde vrijheid, zonder spel, zonder intrinsieke motivatie – maakt steeds meer mensen depressief. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is depressie inmiddels volksziekte nummer één. Ons grootste tekort vind je niet op een begroting, maar in onszelf. Het is een tekort aan zingeving. Een tekort aan spel.

Wij vonden dit om twee redenen echt een heel mooi stuk uit het boek. Allereerst, omdat we werk en spel dus totaal niet zien als een zinvolle combinatie. Alsof we een dubbele persoonlijkheid hebben waarin we heel serieus zijn óf alles loslaten. Of misschien erger nog, zodra we volwassen worden, mogen we helemaal niet meer spelen van onszelf. Misschien in een serieuze voetbalcompetitie of een keer een potje ganzenbord, maar zinloos gek doen? Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan? Terwijl het leven één groot spel is waarin jij jouw eigen dromen mag en kan verwezenlijken.

In welvarende landen zoals Nederland is het vrije spel van kinderen met andere kinderen de afgelopen halve eeuw sterk afgenomen (kijk ook deze TED talk van diezelfde psycholoog Peter Gray als je geïnteresseerd bent). In dezelfde periode zijn angst, depressie, zelfmoord, gevoelens van hulpeloosheid en narcisme sterk toegenomen bij kinderen en jongvolwassenen. En dit zet door in ons volwassen leven.

Oftewel: het is tijd om meer te spelen. Laat je kinderen vrij spelen, maar speel ook vooral zelf vrij. Geef het goede voorbeeld en laat zien dat het leven een heerlijke speelplaats is vol mogelijkheden. Wij gaan onszelf uitdagen om elke week minimaal één uur per dag lekker gek te doen in de tuin, het park, aan het strand. Speel je mee?

We hopen dat je wat hebt aan deze boekentip. Je kunt het boek waarschijnlijk kopen bij jouw lokale boekhandel of bestel hem vanuit huis via Bol.com. We zijn heel benieuwd wat je van het boek vind? Deel vooral je ervaringen op Instagram en tag @houseofdeeprelax zodat wij kunnen meegenieten met jouw boekmoment. En deel jouw boekentip, wie weet behandelen we die de volgende keer.

Happy reading!

Tags
  • boekentip

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.