De Slow Down Sales is begonnen — Bekijk onze shop
Een betere nachtrust met deze makkelijke tips
Zoals bekend slapen veel mensen in de westerse wereld slecht. Ze komen vrijwel nooit aan de acht uur slaap per nacht en zijn dan ook allemaal zo moe.
Maar beter slapen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek wijst uit dat we allemaal graag stappen zetten om onze slaap te verbeteren maar dat hier uiteindelijk niet zo veel van terecht komt. Toch kun je zelf een heleboel doen om beter te slapen. Daarom heb ik een aantal praktische slaaptips die je kunnen helpen om je slaapkwantiteit en -kwaliteit te verbeteren. Bekijk welke jou het meest aanspreken.
Stap voor stap beter slapen
1. Alcohol en voeding om beter te slapen
Veel mensen weten dat koffie, suiker en alcohol niet de beste vrienden van onze slaap zijn. En dat een uitgebalanceerde voeding belangrijk is voor het behoud van een optimale gezondheid en het verminderen van het risico op medische aandoeningen.
Maar wist je dat onze voedingskeuzes ook onze slaap kunnen beïnvloeden, inclusief hoe lang we slapen, de kwaliteit van onze slaap en zelfs de inhoud van onze dromen? Het hebben van een dieet dat rijk is aan goede voedingsstoffen is van vitaal belang voor een goede nachtrust. Grote onderzoeksstudies hebben mogelijke verbanden tussen voedingstekorten en korte slaaptijden onderzocht
Wat kun je eten om ‘s nachts beter te slapen?
Over het algemeen is een dieet dat slaap ondersteunt vergelijkbaar met een dieet dat de algehele gezondheid van een persoon ondersteunt en helpt om een gezond gewicht te behouden. Een goed uitgebalanceerd dieet richt zich op voedzame voedingsmiddelen en beperkt voedingsmiddelen met een hoger gehalte aan toegevoegde suikers, verzadigd vet en natrium. Het is hierbij wel belangrijk te onthouden dat de voedingsbehoeften van iedereen anders zijn. Het kan een goed begin zijn om met een arts of voedingsdeskundige te praten voordat je veranderingen in je dieet aanbrengt.
Hier zijn enkele veel voorkomende feiten over eten en slapen
Wees voorzichtig met cafeïne: Drink niet teveel koffie, zeker niet na 2 uur ‘s middags. Niet veel mensen weten dit, maar het kan tot 12 uur duren voordat cafeïne het lichaam verlaat. Maar koffie is niet de enige drank die cafeïne bevat. Veel voedingsmiddelen en dranken bevatten cafeïne, waaronder thee, frisdranken en producten met chocoladesmaak.
Verminder late night snacks: Kort voor het slapen gaan eten kan de kans op een verstoorde nachtrust vergroten.
En vermijd alcohol voor het slapengaan: Je valt sneller in slaap, maar het kan ook de slaapkwaliteit verminderen en ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker wordt.
2. Bewegen
Bewegen is het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust. Maar je hoeft niet perse 3 keer per week heel intens sporten, juist elke dag matig bewegen heeft de meeste voordelen. Bijvoorbeeld elke dag 10.000 stappen en 2-3 keer per week tabata of hiit training. Sporten in de ochtend is veruit het beste voor je slaap. Want van ‘s avonds sporten krijg je vaak weer teveel energie wat juist weer niet bevorderlijk is voor je nachtrust.
3. Piekeren
Voor wie veel piekergedachten heeft, bijvoorbeeld ‘s avonds, ‘s nachts of ‘s ochtends, is dit een fantastische tip: stel 1 à 2 keer per dag een 10 minuten piekermomentje in en schrijf dan al je piekergedachten + de oplossingen op. Op het moment dat je weer aan het piekeren slaat herinner je jezelf aan je piekermomenten en parkeer je die gedachten tot aan dat moment. Het is bewezen dat dit zelfs de allergrootste doemdenkers kan helpen.
4. Routine, Routine, Routine
Een goede (slaap)routine is heel belangrijk. Alles wat je voor en na het slapengaan doet, bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van je slaap. Ben je benieuwd naar enkele mooie routines die je zullen helpen om de meeste (herstellende) slaap te bereiken? Je vindt ze hier.
5. Elke dag 1% veranderen
Beter slapen is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er is dus gelukkig een heleboel wat je kunt ondernemen met betrekking tot een betere slaap!
Maar soms kan het allemaal wat overweldigend voelen. Houd daarom altijd de volgende regel aan: zet elke dag een klein stapje, 1% van je goede voornemens. Dat lijkt aanvankelijk niet zo veel, maar in 21 of 30 dagen kun je je zo allerlei nieuwe gewoontes hebben eigen gemaakt zonder dat je daar heel veel moeite voor hebt hoeven doen. Want als je iets een langere tijd vaker doet, wordt het vanzelf een gewoonte!