LAVINIA FRANTZEN GEEFT TIPS OVER ETEN VOLGENS JE CYCLUS

Gezond leven

Betere hormoonbalans? Eet en leef volgens je cyclus

Als hormoontherapeut & cyclus coach deel ik graag met andere vrouwen hoeveel er mogelijk is voor een betere hormoonbalans. En het belangrijkste: dat je dan nog steeds van je leven kunt genieten! Verandering kan in het begin wat onwennig aanvoelen, maar een nieuwe leefstijl aanleren geeft sowieso vaak frictie. Als je die leefstijl eigen hebt gemaakt wil je niet meer anders. Daarom deel ik mijn tips over eten en leven volgens je cyclus.

Hormoonbalans & de vrouwelijke cyclus

Voor degenen die nog weinig weten van de vrouwelijke menstruatiecyclus, een gemiddelde cyclus van een vrouw duurt 23-35 dagen. Er wordt altijd gesproken over 28 dagen, maar dit hoeft dus helemaal niet per se zo te zijn. Wat fijn is voor een prettige hormoonbalans is dat elke maand je cyclus rond dezelfde aantal dagen zit, en dat de fasen van de cyclus de juiste lengte hebben. Als het elke maand meer dan 4 dagen wisselt, dan spreek je van een onregelmatige cyclus. Maak je niet druk als jouw cyclus nog niet optimaal is, je kunt hier heel veel aan doen. Waaronder gaan eten en leven volgens je cyclus!

Leer eten en leven volgens je cyclus

In mijn online cursus ‘Eten & Leven volgens je cyclus’ bereik ik veel vrouwen in één keer, om zo mijn missie nog beter over te kunnen brengen. Tijdens deze cursus is er ook ruimte voor 1 op 1 vragen in de live Q&A. De cyclus wordt als complex gezien door veel vrouwen, maar als je eenmaal de kracht ervan ontdekt wil je niet anders meer. Wij vrouwen kunnen zo geleefd worden door die 24-uursklok en uiteindelijk worden wij ook geleefd door onze cyclus. Als je er goed gebruik van maakt zul je enorm in je vrouwelijke kracht gaan staan en een goede balans hebben in mannelijke en vrouwelijke energie. Beiden zijn namelijk nodig, ook voor een goede hormoonbalans.

Ik heb mijn eigen cyclus-strategie die ik toepas op cliënten en waar ik cursisten over informeer. Denk hierbij aan voeding, beweging, ontspanning en ook je werkgedrag. Werken mag echt niet ontbreken, gezien we allemaal een flink aantal uur besteden aan werk.

Vijf tips voor een betere hormoonbalans

Lees hier mijn vijf tips voor een betere hormoonbalans tijdens de overgang van de winter naar de lente:

  1. Start met een ochtendritueel. Ik begin mijn dag met tongschrapen met een koperen tongschraper en het droogborstelen van mijn hele lichaam. Zie video’s op YouTube voor meer uitleg hierover. Voor mij is dit inmiddels net zo normaal geworden als tanden poetsen.
  2. De lente is de tijd om een detox te doen. Let wel op: als je hormonen uit balans zijn is het beter om geen sapkuur te doen, maar voeg detox recepten toe.
  3. Zorg voor voldoende ontspanning en start de lente in vertraging. Dit seizoen is voorbereiding op de zomer en je wilt langzaam starten.
  4. Probeer een nieuwe vorm van sport of dansen uit. De lente is uitstekend voor nieuwe dingen uitproberen.
  5. Maak een planning voor het komende jaar, en ruim spullen op die je niet meer dienen.

Ontspannen in je cyclus

Ontspanning kan natuurlijk ook niet ontbreken bij leven volgens je cyclus. In elke fase van de cyclus is het belangrijk te denken aan selfcare momenten. Tijdens de luteale en menstruatie fase heeft het de focus, en tijdens de folliculaire en ovulatie fase zorgt ontspanning ervoor dat je niet te hard gaat. Zelf maak ik vanaf het begin gebruik van de House of Deeprelax app. Ik vind deze app op veel vlakken fijn. Het is in het Nederlands, en Eliane haar stem is heel fijn om naar te luisteren. Daarnaast kun je bij het abonnement wat ik heb, de sessies offline ook beluisteren. Dit is prettig als je voor het slapen een sessie wilt doen, en je je telefoon op vliegmodus hebt staan.

Voor meer informatie over hoe jij je hormonen in balans krijgt, mijn werkwijze en cursus zie mijn website en Instagramprofiel: @lavinia_hormooncoach, waar ik mijn volgers dagelijks inspireer met tips en inspiratie!

Meer leren over je hormonen?

Gebruik de code HOUSEOFDEEPRELAX om 10% korting te ontvangen op de cursus van Lavinia Frantzen.

Geschreven door Simone van der Vlist
Tags
  • balans
  • cyclus
  • Detox
  • hormonen
  • ontspanning

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.