Loulou van Go With The Glow geeft tips

Gezond leven

Ayurvedische tips voor een stralende lente

Ayurveda is een eeuwenoude maar ook een tijdloze gezondheidsleer en levensfilosofie afkomstig uit het oude India. Het wordt ook wel de wetenschap van het leven genoemd omdat het licht schijnt op alle aspecten die het leven rijk is. Loulou van Go with the Glow geeft Ayurvedische tips voor de lente.

Zo werkt je verteringssysteem volgens Ayurveda

In de Ayurvedische geneeskunde staat de gezondheid van de darmen centraal. Ons verteringssysteem wordt in de Ayurveda de agni genoemd. Deze wordt gesymboliseerd door een knapperend vuurtje dat onze voeding verbrandt en omzet naar bouwstoffen voor lichaam en geest.

Zo’n 80% van onze immuniteit wordt bepaalt in je darmen. Ook ons fysieke en mentale welzijn valt of staat met de gezondheid van agni. Wanneer deze niet optimaal functioneert en voeding niet goed wordt verteert ontstaat er ama. Dit kunnen we voor het gemak vertalen als afvalstoffen. Het niet tijdig afvoeren van ama is vaak de hoofdoorzaak van ongemakken of ziekten.

Ayurveda en de seizoenen

Na de winter hebben we van nature meer ama in ons systeem. Gedurende het koude seizoen hebben we meer vet en isolatie opgeslagen en heeft het lijf meer slijm aangemaakt om ons te beschermen tegen de kou en virussen. Met het warmer wordende weer in het voorjaar smelt niet alleen de sneeuw, maar ook de overtollige vetophoping, slijm en afvalstoffen willen het lijf verlaten. Het kan zijn dat we ons hierdoor wat zwaar, moe en gestagneerd voelen.

Door je voeding, leefstijl en dagelijkse rituelen aan te passen naar het nieuwe seizoen, ondersteun je je lijf om deze afvalstoffen af te voeren, optimaliseer je de vertering en voorkom je een seizoensgriep door het tijdig boosten van je immuunsysteem.

Vijf Ayurvedische tips om fris en fruitig de lente in te gaan

Tip 1: Rise!
Ontwaak voordat de zon op komt, voordat de zware Kapha energie in ons systeem ontwaakt en we ons moe en zwaar voelen. Doe een korte mind-body scan voordat je uit bed stapt.

Tip 2: Tongschrapen
Start de dag met het poetsen van je tanden en het schrapen van de tong voordat je eet en drinkt. Kies bij voorkeur voor een tongschraper want deze werkt antibacterieel. Dit ritueel zorgt ervoor dat de afvalstoffen die zich gedurende de nacht in je mond hebben opgehoopt weggespoeld worden. Je kunt eventueel oil-pullen, door een eetlepel biologische en koudgeperste sesamolie of kokosolie in je mond te nemen voor 5 tot 20 minuten. Bouw dit langzaam op. Dit reinigt en verzorgt niet alleen de mond, maar onttrekt ook afvalstoffen uit het hele systeem, en bevordert algehele gezondheid. Drink nadat je de mond gereinigd hebt warm water. Dit reinigt je maag-darm kanaal, helpt afvalstoffen af te voeren en werkt verkwikkend.

Tip 3: Beweeg
Kom in beweging, en het liefst nog vóór het ontbijt. Je wilt voorkomen dat de energie stagneert, dus get the juices flowing! Je mag wat zweten door bijvoorbeeld een uitdagende en actieve vorm van yoga, misschien zelfs hot-yoga, joggen of een HIIT-training.

Tip 4: Spice it up
Vermijd koude voeding, koude dranken en te zware voeding zoals zuivel, dierlijke producten en bewerkte voeding. Dit zorgt voor nog meer stagnatie, congestie en slijmvorming en dat wil je juist tegengaan in de lente.

Geef voorkeur aan: warme dranken zoals kruidenthee of warm water, en verwarmende kruiden en specerijen die helpen om opgehoopte vet en slijmvorming los te maken. Denk aan gember, kruidnagel, kaneel, kardemom, kurkuma, nootmuskaat, zwarte peper, een beetje cayenne, fenugreek, of meer westerse kruiden zoals rozemarijn, tijm en peterselie.

Tip 5: Cleanse & Glow
De laatste Ayurvedische tip. De lente staat gelijk aan een lente schoonmaak, niet alleen in huis maar ook intern. Detoxen is geen nieuw of elitair verschijnsel van deze dagen. Er wordt al eeuwenlang gereinigd, ontgift en gevast in verschillende culturen. Je verteringssysteem een paar dagen rust geven is (en was) in veel verschillende samenlevingen een belangrijk ritueel en vormt de kern van een gebalanceerde levensstijl.

Een cleanse is gunstig omdat we een hoop afvalstoffen in lichaam en geest verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het eten van bewerkt voedsel
 • Over-stimulatie
 • Overprikkeling
 • Sociale overload
 • Een ongezonde leefstijl
 • Alcohol
 • Roken
 • Koffie (yep, sorry 😉)
 • Verontreinigende lucht

Ons systeem kan verstopt of overbelast raken. Om deze reden adviseert de Ayurvedische leer om tweemaal jaars een milde detox te doen in de vorm van een mono-dieet. Geen honger, geen dure sapjes of supplementen, maar volwaardige en voedzame maaltijden die reinigend zijn en ons verteringssysteem resetten.

Als House of Deeprelax member krijg je met de kortingscode ‘houseofdeeprelax’ 15% korting op het Cleanse & Glow programma – een Ayurvedische lente detox. Holistisch voeding en leefstijl coach Loulou begeleid je persoonlijk om op verantwoorde wijze de 5 stappen van het cleansen te doorlopen. Meer info over de cleanse vind je hier.

Over Loulou

“Van kinds af aan had ik allerlei gezondheidsproblemen. Intoleranties, huidproblemen, hoofdpijn, congestie, vermoeidheid en rugklachten. Ik had altijd wat. Het is verschrikkelijk als je ontzettend veel wilt in het leven, maar je je er fysiek en mentaal niet toe kunt zetten. Met voornamelijk plantaardige voeding, Ayurveda en yoga weet ik nu mijn welzijn en energie-balans te managen en sta ik enthousiast, en stralender dan ooit in het leven. Ik zeg niet dat het makkelijk is, want ik geloof niet in een quick-fix. Het is een consistente toewijding dag in, dag uit. Maar ik geloof dat ik, en ook jij, met de juiste tools en kennis de verantwoordelijkheid kunnen nemen over onze gezondheid en algeheel welzijn.

Ik wil jou mijn succesformule meegeven waardoor ook jij je zonder ingewikkelde diëten, zonder dure voedingssupplementen en zonder moeite op natuurlijke wijze binnen no-time fitter, slanker en energieker voelt. Deze methode heb ik niet zelf heb bedacht, maar wordt al 6000 jaar wordt toegepast in de Ayurvedische geneeswijze en filosofie. Ik heb hem wél zelf getest en doe de cleanse al vier jaar trouw bij de wissel van de grootste seizoenen.”

P.s. Heb je onze Ayurveda sessies al eens uitgeprobeerd?

Geschreven door Simone van der Vlist
Tags
 • ayurveda
 • Detox
 • lente
 • ontspanning

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.